Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kusursuz ve herşeyi yolunda giden bir hayat yaşamak mümkünmü?

Böyle bir hayat mümkünmüdür? Örneğin neden ünlü insanların o mertebeye gelene kadar başından onlarca kötü olay geçmiştir? Başımıza gelen ve bizden bağımsız olan kötü olayların neden olması gerekir? Kısacası herşeyin yolunda olduğu bir hayata sahip olamazmıyız?
1,301 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Sorunuz aslında felsefeyi ilgilendiren bir soru.Hayır,kusursuz yaşam diye bir şeyden bahsetmek mümkün değil.

Dilerseniz artık sözü Arthur Schopenhauer'e bırakayım : "-Hatta göz kamaştırıcı şatolarında, zenginlerin tantanası ve şatafatı bile,aslında hayatın özünden,mutsuzluk ve sefaletten kurtulmanın beyhude bir çabasından başka bir şey değildir.Nihayetinde değerli taşlar,inciler,kuş tüyleri,erguvan kadifeler,maskeleri takıp çıkarmalar ve bunlara benzer bir sürü şey ne ifade eder ki? Bu zamana kadar hiçbir insan içinde yaşadığı anda kelimenin tam anlamında mükemmelen mutlu hissetmemiştir kendisini;eğer hissetmiş olsaydı bu onu sarhoş ederdi."

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka pasaj: "-Hayatımızın tabloları kaba mozaiklerle yapılan resimlere benzer,ki yakından bakıldığında hiçbir etkisi yoktur,güzelliklerinin anlaşılabilmesi için belli bir bakış mesafesi gereklidir.Dolayısıyla arzu ettiğimiz bir şeyi ele geçirmek için onun değersiz ve doyurucu olmaktan uzak olduğunun anlaşılması gerekir;her zaman daha iyi şeylerin beklentisiyle yaşıyorsak eğer,aynı zamanda çoğu kez geçmişte kalan şeyler için pişmanlık ve özlem de duyarız.."

Sorunuza cevaben ana pasaj buradadır."-Şurası kesin ki bu dünyada neredeyse bütün insanların hayatları boyunca paylarına düşen iş-güç,tasa-kaygı,zahmet ve sıkıntıdır.Fakat bütün arzuları dilekleri daha doğar doğmaz yerine getirilmiş olsaydı eğer,insanlar ne ile doldururlardı hayatlarını ve ne ile geçirirlerdi zamanlarını? Varsayalım insan soyu kaldırırlıp her şeyin kendiliğinden olgunlaştığı,sütlerin balların yerinden kaynadığı;herkesin gönlünden geçirdiğini hiç vakit kaybetmeksizin önünde bulduğu ve elde etmek için hiç bir güçlükle karşılaşmadığı UTOPIA ülkesinde olsalardı ne yaparlardı bu insanlar? Ya can sıkıntısından ölürlerdi ya da kendilerini asarlardı ya da olmadı birbirlerine düşer,kavga dövüş birbirlerini boğup öldürürlerdi,böylece kendilerini şimdi tabiatın onları yazdığından daha büyük bir acı ve ıstıraba uğratırlardı.Dolayısıyla böyle bir insan soyu için başka bir tablo,başka bir hayat uygun değildir."

191 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bize ait "mükemmel" - "kusursuz" tanımları, teorik anlamda geçerli değil. Aynı tanıma göre mükemmel olmayan bir beyin-zihin yapısı ile elde edilmiş olan bir kavram, anlam açısından kendisiyle çelişmekte geçersizleşmekte.

Bizim bu sorunlu mükemmellik tanımımızın takıldığı temel noktalardan biri de, evrende hüküm süren termodinamik ilkelerden ikincisi. Entropi. Düzensizliğe gidişi, olasılıkların artışını da ifade eden bu kavram, tüm işleyişlerin kaosa doğru gitmesi demek. Bu evrensel hüküm, fizik evrendeki herşeyi doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden bir düzen elde etmek, düzensizliği yenmeyi sağlayan kurallara bağlıdır. Oysa düzensizliği elde etmek için çoğu zaman yorulmaya gerek olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşamla olan etkileşimimiz, mağaradan itibaren "yaşamda kalma" üzerinden gelişti aynen sürüngen beyindeki en temel kodlara işlendiği haliyle. Yaşam, düzen ve düzensizliğin iç içe geçtiği en kompleks süreç belki de. Bu işleyişin devamı da kurallara bağlı. Zararlılardan kaçınma, besine ulaşım, çevresel şartlara uyum.... vb. Başlangıçta çabamız yaşamda kalma sonucunu garantiye almayı hedeflerken, zamanla değişime uğrayarak kariyer, daha çok biriktirme - sahip olma, hiçbir şey yapmama (emeklilik) gibi hedeflere evrildi. Ancak değişmeyen, yetişkin olma, ihtiyaçları giderme, yaşamda kalma temel ihtiyaçlar.

İşte mükemmel yaşam derken, aslında bu temel ihtiyaçlara ulaşmak için çaba harcamama üzerinden yapılmış bir tanım olduğunu görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Duygudurum anlamında iyi-kötü doğru-yanlış kavramları oldukça sanal kalmakta. İnsanın sürekli olarak iyi hissetmeye değil, duygularını gerçek anlamda yaşamaya ihtiyacı var. Bize göre olumsuz olan duygular da bize ait. Yani bizim mükemmel tanımımızdaki neşeli mutlu yaşam, ilkel yanımızın acıdan kaçınıp hazza koşmasından gelen bir kurgu. Sürekli neşeli mutlu olmak sağlıklı dengeli duygudurumu ifade etmez oysa.

Hem evrensel kanunların etkisi, hem de yaşamın gerçek yüzü açısından, bizim küçük aklımızla yaptığımız tanımların garip sınırlarına girebilecek somut bir işleyiş yokmuş gibi görünmekte. Yaşamın gerçekliği (bize göre kötü olaylar, kişileri de kabullenebilme), onun bize göre ne kadar harika olduğundan daha önemli.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close