Yüksek Alkollü İçkiler, Güvenli Hiçbir Alternatifin Bulunmadığı Durumlarda Mikropları Öldürmekte Kullanılabilir!
İddia
Yaraya dökülen alkollü içki yarayı temizler.
Gerçek mi?
İddianın Kökeni
Hepimiz aksiyon filmlerinde yaralı kahramanın yarasına bir şişe içki boşaltıp aksiyona devam ettiğini görmüşüzdür. Başlangıcını Sümerlere kadar dayandırabileceğimiz bu yara temizleme uygulaması uzun süre kabul görmüştür. Yarayı yakan her maddenin (mesela kolonya!) bakterileri de öldürdüğü inancı hala devam etmekte. Peki ama alkollü içkiler gerçekten antiseptik mi?
Bilgiler
Cecil Adams'ın asistanı Una'nın yardımıyla ulaştığı sonuçlar bu konuda bilgi verebilir. Bu deney için Una, iki gün boyunca hiç yıkanmadan ev işlerini gördü, kedi köpek sevdi, rutin faaliyetlerini gerçekleştirdi. İki günün sonunda Una'nın diz arkasından, karnından, ayak tabanından ve kasığından örnekler alındı. Daha sonra bu bölgeler, farklı türlerden maddelerle temizlendi. Temizlik için damıtılmış su (%0 alkol oranı), kırmızı şarap (%12 alkol oranı), Scotch viski (%40 alkol oranı) ve Everclear (%95 alkol oranı) kullanıldı. Sonuçlar şu şekilde:
- Una'nın dizleri temizlenmeden önce de, temizlendikten sonra da çok temiz durumdaydı. Hem de üzerinden yemek yenecek temizlikte!
- Karından alınan işlem görmemiş örneklerde 11 bakteri kolonisine rastlandı. Suyla temizlendikten sonra koloni sayısı üçe düştü. Alkolle temizlendiğinde, bakteri kolonilerinden eser kalmadı.
- Ayak tabanı örneklerinde birçok farklı sonuçla karşılaşıldı. Şarap, kolonileri arttırarak ardında en çok koloni bırakan madde oldu.
- Kasıkların işlem görmemiş örneklerinde tam 200 koloniye rastlandı! Suyla temizlenen bölgede kolonilerde değişim olmadı. Şarapla ''temizlenince'' kolonilerde artış görüldü. Viski, koloni sayısını yarıya düşürdü ve kolonilerin boyutlarında küçülme gözlendi. %95'lik alkol oranıyla Everclear, kolonilerin dörtte üçünü yok etti ve boyutlarını büyük oranda küçültüp büyüme hızlarını düştü.
Cecil Adams ekibinin vardığı sonuca göre, kovboyların yara temizliğinde uzun süre bel bağladıkları viski gerçekten de işe yarar sonuçlar veriyor. Şarap, içeriğindeki yüksek şeker miktarı dolayısıyla kolonileri azaltmak yerine arttırdığı için hiç de iyi bir antiseptik değil. En yüksek alkol oranlı Everclear, harika sonuçlar çıkardı.
Bu oldukça mantıklı, çünkü dezenfektanların içeriğinde %70 oranında etanol vardır. Tuvalet ispirtosu olarak da bilinen ve yaralara uygulanan karışımın %70'i etanol veya izopropanol tipi alkoldür. Dolayısıyla yüksek alkollü içkilerin yaradaki bakterileri öldürmesi son derece beklendiktir!
Bu iddiayı doğrulayan bir başka kaynak da Milano Üniversitesi'nin mikrobiyoloji alanında yayınladığı Annals of Microbiology dergisi. Burada yayınlanan araştırmada, araştırmacılar ev, restoran ve endüstri bölgeleri gibi farklı alanlardan örnekler alıp buz küpleri haline getirdiler. Farklı bölgelerden toplandıkları için farklı bakteri kolonilerine ev sahipliği yapan buz küpleri, ortak bir noktaya sahipti: İçlerine alkol eklendiğinde bakteri kolonilerinde azalmalar görüldü.
Bu araştırmalardan vardığımız sonuca göre, alkollü içkilerin bazıları antiseptiktir. Ancak değişen alkol oranları nedeniyle bir bütün olarak değerlendirilemezler. Bir viskinin antiseptik yanı gerçek olsa da; zararlı bakterilerin yanı sıra sağlıklı hücreleri de öldürme riski, vereceği acı ve pahalılığı düşünülünce alkolü açık yaranızda kullanmanız her zaman akıllıca olmayabilir. Fakat hiçbir alternatif üretemiyorsanız, bu yolu deneyebilirsiniz; çünkü yaranız üzerine içki dökmek, zor durumlarla karşı karşıyayken hiçbir şey yapmamanızdan iyi olacaktır!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 100
- 50
- 41
- 29
- 24
- 20
- 13
- 12
- 2
- 1
- 1
- 1
- C. Adams. Can Liquor Be Used As An Antiseptic?. (21 Ocak 2011). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: The Straight Dope | Arşiv Bağlantısı
- Giladsu. Is Whiskey A Good Antiseptic? Helpful Camping Ideas. Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Tryout Nature | Arşiv Bağlantısı
- J. B. Shah. The History Of Wound Care. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 21:07:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7861
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.