Dinlen Dostum!
Hele ki sınav öğrencisi isen ve gününün çoğu ders çalışarak geçiyor ise, arada bir dinlen ve kendine zaman ayır.
“Hazır hızımı almış iken şeklinde başlayan” bir müddet sonra devreleri de yakabilir. Oysa beynimiz ile midemiz veya dalağımız arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisi de dengeyi, sağlıklı ve çeşitli beslenmeyi ve mümkün olduğunca dinlenip kendilerini yenilemelerine fırsat verilmesini ister.
Daha pratik olmak daha zeki olmak demek değildir. Daha zeki olmak da daha pratik olmakla ölçülmez. Bütün mesele dengeleyebilme meselesidir.
Sınav öğrencisi için test bir araçtır, amaçlaştırılmamalıdır. Buradaki pratik, zeka pratiği değil aksine alışkanlıktır ve bir müddet sonra ismimiz dahi sorulduğunda şıkları isteyecek kadar zekamızı köreltecek bir canavara dönüşebilir.
Hazır boş vakit var ise, sınava en uzak alanla iştigal ve her seferinde bunlarda yapılacak değişiklik, beynimizin tüm alanlarının yağlanması anlamına gelir ki, işleyen beyin pas tutmasın.
Beyin nasıl gelişir: Onun da dinlenmeye ve dengeli beslenmeye ihtiyacı olduğu bilgisi temel olmak üzere; okuyarak, araştırarak ve yazarak; elde edileni başkaları ile paylaşarak ve mümkünse tartışarak (kelime kökeni itibarı ile tartışmak bilgileri karşılıklı tartmaktır, alışıldık anlamı ile sidik yarıştırmak değil) , tıpkı midemizi besler gibi arada bir pırasaya da, ıspanağa da ( farklı alanlar olmak üzere) menümüzde yer vererek ve her fikri tüm bunların yegane gelişme alanı olan pratik ile sınayıp destekleyerek beyin de, zeka da pekala gelişebilir. Sevgiyle…