23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!
Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Türkiye bu özel günü 1924'ten beri ulusal bir bayram olarak kutluyor. Dünya'ya katkıda bulunduğumuz en özel şeylerden biri 23 Nisan. 1925 yılında Dünya Çocukların İyiliği Konferansı tarafından dünya çapında bir gün olarak kutlanması önerildi; ancak ilk etapta kimse ciddiye almadı. Bunu ciddiye alan ilk ülke Türkiye oldu ve ülkemizde 1929 yılından beri bu bayram "Çocuk Günü" olarak da kutlanıyor. Sonunda Türkiye ile başlayan bu kabule sayısız ülke de katıldı ve 1954 yılında Dünya çapında "özel gün" olarak ilan edildi. 1979 yılında Türkiye, yeni bir girişimle Dünya Çocuk Günü'nü Türkiye merkezli bir kutlamaya çevirmeye başladı ve her yıl 40'tan fazla ülkeden çocuğun katılımıyla bu gün kutlanıyor.
Peki bunu hak ediyor muyuz? Çocuklarımıza "özel bir gün" hediye etmek, onlara hak ettiğini vermek midir? Her yıl aynı gün bir çocuğu televizyon karşısında bir masanın başına oturtmak ve itinayla "sembolik" olduğu vurgulanıp, o çocukların ağzından çıkan tek kelimeye önem vermemek midir "bayram" kutlamak?
Şu anda ülkemizde doğan yeni bebeklerin ömür beklentisi 77 yıl.[2] Gayet güzel bir ortalama; Dünya'nın genelinde bu ortalama 72.6 yıl, Avrupa'da 81 yıl, ABD'de 78 yıl civarında...[3], [4], [5] Fakat o yaşamı hakkıyla yaşama beklentisi Türkiye'de ve Dünya'da nasıl? Bugün Türkiye'de doğan her 100 çocuktan 1'i, 5 yaşına asla ulaşamayacak. 196 ülke arasında bu konuda 69. sırada yer alıyoruz; sıralama komşularımız Libya, Brunei, Umman, Bahamalar, Arjantin ve Kazakistan (ilk 5'te en az ölüm oranıyla Finlandiya, İzlanda, San Marino, Slovenya ve Lüksemburg var).[1]
2019 yılında Dünya çapında 5.2 milyon çocuk 5 yaşına ulaşamadan öldü; bu berbat bir sayı ama 1990'lardan bu yana bu sayı %59 oranında azaldı.[6] Bu çocuk ölümlerinin en büyük iki sebebi, temiz suya erişim kısıtları ve hijyensizlik; sonraki en ölümcül neden ise aşılamanın zamanlı ve düzgün bir şekilde yapılmaması.
Bugün Dünya'ya gelen her 100 çocuktan 17'si fakirlik sınırının altında ailelerde büyüyecek. Tüm Dünya'da bugün 22.000 çocuğun fakirlikten ötürü öleceği düşünülürse, daha almamız gereken çok yol var.
Dünya'da şu anda 2.2 milyar "çocuk" bulunuyor. Bunların 1 milyarı yoksulluk sınırında. Yani her 2 çocuktan 1'i...
Türkiye de dahil olmak üzere "gelişmekte olan" ülkelerdeki çocukların %27-28 civarı yetersiz beslenmeden ötürü gereğinden çelimsiz halde. Dünya'da kayıtlarda bulunan 1.9 milyar çocuğun 640 milyonunun sığınağı, 400 milyonunun temiz suyu, 270 milyonunun erişebileceği sağlık servisleri bulunmuyor!
Dünya çapında ilkokul çağında olan 72 milyon çocuk, okullara kayıtlı değil! Dünya'nın an itibariyle her yıl silahlanmaya harcadığı paranın %1'inden azı parayla sadece 3 sene içerisinde tüm bu çocuklar okutulabiliyor!
Her gün Afrika'da 20.000-30.000 çocuk hayatını fakirlik, susuzluk, açlık ve hastalıklardan ötürü yitiriyor. Günlük meydana gelen bu ölümlerin 2500 civarı henüz 5 yaşına gelememiş çocukların sıtmadan dolayı ölümünden kaynaklanıyor. Bu, tüm Dünya'daki sıtma nedenli ölümlerin %80'ini oluşturuyor.
Daha verecek çok sayı var; ancak uzatmayalım. Alacak çok yolumuz var, çok.
Ama siz mutlu olun çocuklar.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Geleceğimizsiniz.
Evrim Ağacı Ekibi olarak tüm okurlarımızın ve özellikle çocuk okurlarımızın bayramını kutlarız!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Index Mundi. Countries Ranked By Mortality Rate, Under-5 (Per 1,000 Live Births). (1 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Index Mundi | Arşiv Bağlantısı
- ^ Data Commons. Turkey - Place Explorer - Data Commons. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Data Commons | Arşiv Bağlantısı
- ^ Macro Trends. World Life Expectancy 1950-2021. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Macro Trends | Arşiv Bağlantısı
- ^ Eurostat. Life Expectancy Across Eu Regions. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Eurostat | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Arias, et al. Provisional Life Expectancy Estimates For January Through June, 2020. (1 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
- ^ World Health Organization. Children: Improving Survival And Well-Being. (8 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:53:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2236
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.