Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!
2 dakika
368
Tüm Reklamları Kapat

Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Türkiye bu özel günü 1924'ten beri ulusal bir bayram olarak kutluyor. Dünya'ya katkıda bulunduğumuz en özel şeylerden biri 23 Nisan. 1925 yılında Dünya Çocukların İyiliği Konferansı tarafından dünya çapında bir gün olarak kutlanması önerildi; ancak ilk etapta kimse ciddiye almadı. Bunu ciddiye alan ilk ülke Türkiye oldu ve ülkemizde 1929 yılından beri bu bayram "Çocuk Günü" olarak da kutlanıyor. Sonunda Türkiye ile başlayan bu kabule sayısız ülke de katıldı ve 1954 yılında Dünya çapında "özel gün" olarak ilan edildi. 1979 yılında Türkiye, yeni bir girişimle Dünya Çocuk Günü'nü Türkiye merkezli bir kutlamaya çevirmeye başladı ve her yıl 40'tan fazla ülkeden çocuğun katılımıyla bu gün kutlanıyor. 

Peki bunu hak ediyor muyuz? Çocuklarımıza "özel bir gün" hediye etmek, onlara hak ettiğini vermek midir? Her yıl aynı gün bir çocuğu televizyon karşısında bir masanın başına oturtmak ve itinayla "sembolik" olduğu vurgulanıp, o çocukların ağzından çıkan tek kelimeye önem vermemek midir "bayram" kutlamak? 

Şu anda ülkemizde doğan yeni bebeklerin ömür beklentisi 77 yıl.[2] Gayet güzel bir ortalama; Dünya'nın genelinde bu ortalama 72.6 yıl, Avrupa'da 81 yıl, ABD'de 78 yıl civarında...[3], [4], [5] Fakat o yaşamı hakkıyla yaşama beklentisi Türkiye'de ve Dünya'da nasıl? Bugün Türkiye'de doğan her 100 çocuktan 1'i, 5 yaşına asla ulaşamayacak. 196 ülke arasında bu konuda 69. sırada yer alıyoruz; sıralama komşularımız Libya, Brunei, Umman, Bahamalar, Arjantin ve Kazakistan (ilk 5'te en az ölüm oranıyla Finlandiya, İzlanda, San Marino, Slovenya ve Lüksemburg var).[1]

Tüm Reklamları Kapat

2019 yılında Dünya çapında 5.2 milyon çocuk 5 yaşına ulaşamadan öldü; bu berbat bir sayı ama 1990'lardan bu yana bu sayı %59 oranında azaldı.[6] Bu çocuk ölümlerinin en büyük iki sebebi, temiz suya erişim kısıtları ve hijyensizlik; sonraki en ölümcül neden ise aşılamanın zamanlı ve düzgün bir şekilde yapılmaması.

Bugün Dünya'ya gelen her 100 çocuktan 17'si fakirlik sınırının altında ailelerde büyüyecek. Tüm Dünya'da bugün 22.000 çocuğun fakirlikten ötürü öleceği düşünülürse, daha almamız gereken çok yol var. 

Dünya'da şu anda 2.2 milyar "çocuk" bulunuyor. Bunların 1 milyarı yoksulluk sınırında. Yani her 2 çocuktan 1'i...

Türkiye de dahil olmak üzere "gelişmekte olan" ülkelerdeki çocukların %27-28 civarı yetersiz beslenmeden ötürü gereğinden çelimsiz halde. Dünya'da kayıtlarda bulunan 1.9 milyar çocuğun 640 milyonunun sığınağı, 400 milyonunun temiz suyu, 270 milyonunun erişebileceği sağlık servisleri bulunmuyor! 

Tüm Reklamları Kapat

Dünya çapında ilkokul çağında olan 72 milyon çocuk, okullara kayıtlı değil! Dünya'nın an itibariyle her yıl silahlanmaya harcadığı paranın %1'inden azı parayla sadece 3 sene içerisinde tüm bu çocuklar okutulabiliyor! 

Her gün Afrika'da 20.000-30.000 çocuk hayatını fakirlik, susuzluk, açlık ve hastalıklardan ötürü yitiriyor. Günlük meydana gelen bu ölümlerin 2500 civarı henüz 5 yaşına gelememiş çocukların sıtmadan dolayı ölümünden kaynaklanıyor. Bu, tüm Dünya'daki sıtma nedenli ölümlerin %80'ini oluşturuyor. 

Daha verecek çok sayı var; ancak uzatmayalım. Alacak çok yolumuz var, çok.

Ama siz mutlu olun çocuklar. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Geleceğimizsiniz.

Evrim Ağacı Ekibi olarak tüm okurlarımızın ve özellikle çocuk okurlarımızın bayramını kutlarız!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Index Mundi. Countries Ranked By Mortality Rate, Under-5 (Per 1,000 Live Births). (1 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Index Mundi | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Data Commons. Turkey - Place Explorer - Data Commons. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Data Commons | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Macro Trends. World Life Expectancy 1950-2021. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Macro Trends | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Eurostat. Life Expectancy Across Eu Regions. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Eurostat | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Arias, et al. Provisional Life Expectancy Estimates For January Through June, 2020. (1 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ World Health Organization. Children: Improving Survival And Well-Being. (8 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 02:59:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2236

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!. (23 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2236
Ağacı, E. (2014, April 23). 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2236
E. Ağacı. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2236.
Ağacı, Evrim. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, April 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2236.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close