Çocuklar Maskeli İnsanları Tanımakta Zorluk Çekiyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yetişkinlerde maske takmanın yüz tanımayı engellediği/zorlaştırdığı zaten biliniyordu. York Üniversitesi ve İsrail'deki Ben-Gurion Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma kapsamındaysa, bu deneyimlerin yetişkinlerinkine benzer olup olmadığını görmek için yaşları 6 ila 14 arasında olan 72 çocuk incelendi. Yüzler, çocuklara; dik, ters çevrilmiş, maskeli veya maskesiz şekilde sunuldu. Çalışmanın kıdemli yazarı York Üniversitesi Sağlık Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Erez Freud şöyle diyor:
Yüz, en önemli görsel uyaranlar arasındadır. Bir kişinin cinsiyeti, yaşı, ruh hali ve niyetleri dahil olmak üzere farklı niteliklerini belirlemek için yüz bilgilerini kullanırız. Bu bilgileri sosyal etkileşimlerde bulunmak için kullanırız.
Araştırma; çocukların yüz algılama yeteneklerinin, insanlar maske taktığında yalnızca büyük ölçüde bozulmakla kalmayıp, aynı zamanda yetişkinlerin yaşadığından daha fazla bozulma deneyimlediklerini de gösteriyor. Maskeli yüzleri tanımada bozulma oranı yetişkinler için yaklaşık %15 iken, çocuklar için bu oran yaklaşık %20'ydi.
Araştırmaya göre çocuklar, maskeli olan ve olmayan yüzleri farklı işliyordu. Maske takıldığında, yüz algısı için gerekli olan "yüzleri bütünsel olarak işleme yetenekleri" bozuluyor ve daha analitik hale geliyordu.
Genellikle, insanlar yüzü bireysel özelliklerinden ziyade, bir bütün olarak işler. Freud şöyle diyor:
Maskeler yalnızca çocukların yüzleri tanıma yeteneğini engellemekle kalmaz, aynı zamanda yüzlerin işlendiği tipik, bütünsel yolu da bozar.
Araştırmacılar, okul çağındaki çocukların maskeli ve maskesiz yüzleri hem dik hem de ters tanıma yeteneklerini test etmek için insanlarda yüz algılama yeteneklerinin en geçerli ölçüsü olan Cambridge Yüz Hafıza Testi'nin çocuklar için olan versiyonunu kullandılar. Freud şöyle diyor:
Çocukların bütünsel işleme ve yüzleri tanıma yetenekleri bozulursa, akranları ve öğretmenleri ile sosyal etkileşimlerde bulunma yeteneğinin bozulma ihtimali de doğar; bu da önemli ilişkiler kurmayla ilgili sorunlar yaratabilir. Yüzlerin sosyal etkileşimlerde ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, buna gerçekten dikkat etmemiz gerekiyor.
Araştırmacılar, çocukların bir kez daha maske zorunluluğuyla okula dönmesiyle birlikte, gelecekteki araştırmaların, maske takmanın çocukların eğitim performansı üzerindeki sosyal ve psikolojik sonuçlarını keşfetmesi gerektiğini söylüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:28:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11488
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.