Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?

2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?
3 dakika
2,984
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2014'ü artık tamamen geride bıraktığımız şu günlerde sizin için tüm yıl boyunca çekilen hayvan görüntülerinden derleme bir video sunmak istedik. Tabii bunu yaparken sadece "insanın ekürisi" olan kedi ve köpek hayvanlara odaklanmadık. Tüm Hayvanlar Alemi'ni göz önünde bulundurarak bir derleme yaptık. Her biri hakkında kısa kısa bazı bilgileri de fotoğrafların altında verdik. Umarız eğlenerek inceler ve okursunuz.

İpek Maymunları ve Öğrenme!

İpek maymunları diğer maymunları izleyerek yeni beceriler kazanabiliyor. Bu zaten biliniyordu. Ancak bu sene sıradışı bir özellikleri keşfedildi: İlk defa bu maymun dostlarımızın televizyonda başka bir maymunu izleyerek yeni beceriler öğrenebildikleri keşfedildi! Uzmanlar, izlemeleri için onların yaşam alanına bir "orman televizyonu" kurdu.

Köpeklerin İdrar Pusulası!

Köpekler bir idrar/dışkı pusulasına sahipler. Evet yanlış okumadınız, bu sadık hayvanlar idrar/dışkı yapacakları zaman dünyanın manyetik alanına göre kendilerini hizaya getiriyorlar. Dolayısıyla köpeğinizin işini yapacağı açıyı seçmesi rastgele değil, Dünya'nın manyetik alanına göre belirleniyor. Bu araştırma, ilk etapta gereksiz gözüken, ancak sonradan ilginç veriler sunduğu anlaşılan araştırmalar için, biraz da Nobel Ödülleri ile alay etmek için verilen Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Tüm Reklamları Kapat

Tuhaf Bir Ahtapot!

Videoda gördüğünüz ahtapotun kolları tam bir spiral şeklindedir. Nedenini henüz kimse bilmiyor çünkü bu davranış türü Dumbo ahtopotlarında ilk defa görülüyor. Belki utangaçtır, ne dersiniz? Ahtapotlarla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Dans Eden Kurbağalar

Bilim insanları Hindistan’da 14 yeni dans eden kurbağa türü keşfetti. Bulunan yeni türlerle beraber bu davranış türünü sergilediği bilinen kurbağa tür sayısı ikiye katlandı. Bu canlıların yaşadıkları yerler birbirleri arasındaki çiftleşme çağrılarına kulak veremeyecek kadar çok gürültülüdür bu yüzden kurbağalar çiftleşmeye çok duygusal bir anlam yükleyerek bacaklarını dans eder biçimde bir balerin gibi geriyorlar. 

Otostopçu Kertenkeleler

Yapılan son araştırmalar anole kertenkelelerinin (ağaçlık bölgelerde yaşayan açık renkli amerikan kertenkelesi) Karayip Adaları’nda bir adadan diğerine normal yollardan gitmediğini gösteriyor. Bu kertenkeleler artık kaçak yolculuk yapmaya başlamışlar ve ticaret gemileri gibi çeşitli vasıtalarla bir adadan diğerine geçiş yapmayı öğrenmişler. Evrimsel süreçlerde yüz binlerce yıldır yaşam alanları şekillendirilen bu hayvanların yeni yaşam alanları, insan ticareti nedeniyle birkaç on yılda değişiveriyor. Bu da, insanın evrime yön vermesinin en ilginç örneklerinden biri oluyor.

Süper Akıllı Robot Toplulukları

Evet, bunlar birer hayvan değiller. Ancak yine de onlar kadar ilgi çekiciler. Sadece hayvanlar değil böcek kadar küçük robotlar da tıpkı böcekler gibi topluluk kurabiliyorlar. Nasıl ki karıncalar bir araya gelip büyük işler başarıyorsa bu robot topluluğu da deniz yıldızı gibi karmaşık yapılar oluşturabiliyor. Bu robotların her biri tekil olarak aptallar. Ancak 1024 tanesinden oluşan sürüleri (aşağıda görülüyor), son derece karmaşık yapıları bir araya getirebiliyor. Sinerji böyle bir şey...

Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Peruklu Maymun Türü

Bilim insanları yaptıkları som gözlemlerde 5 yeni peruklu maymun türü keşfettiler. Bu maymunlar eskiden var olan türlerin sadece çok az değişmiş bir hali olarak tanımlanıyordu. Ancak bunun hatalı olduğu keşfedildi. Bu canlılar, birbirlerinden tamamen farklılaşacak kadar evrimleşmiş, apayrı türlerdir!

Etkileyici Gözlere Sahip Örümcekler

Bunlar, zıplayan örümcekler (daha fazla bilgi için buradan). Gördüğünüz fotoğraf Nokia Küçük Dünya Fotoğraf Yarışması’nda üçüncülük ödülünü kazanmış olup, bir örümceğinin gözlerinin 20 kat büyütülmüş halini göstermektedir. 

Mini Penguen Robotu

Araştırmacılar küçük bir robota penguen kıyafeti giydirerek gerçek penguenlerin arasına gönderirse ne olur? Penguenlerin bazıları iletişime geçmeye bile çalışmış. Robotu sürüleri içerisine alarak birlikte ısınmaya çalışan yavrular da kameralara yakalandı. 

Koalalar Neden Ağaçlara Bu Kadar Sıkıca Sarılır?

Çok sayıda kişi koalaların birçok zaman ağaçlara sarılarak uyuduklarını hatta zamanlarının çoğunu bu şekilde geçirdiklerini bilir. Termal görüntüleme sistemleriyle yapılan analizler koalaların serinlemek için kendilerinden daha soğuk ağaçlara sarıldıklarını gösteriyor. Bizim yazın duvara yaslandığımız gibi... Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 18:06:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3194

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Feltman, et al. 2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?. (9 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3194
Feltman, R., Havle, İ., Bakırcı, Ç. M., Taybaş, . (2015, January 09). 2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3194
R. Feltman, et al. “2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Havle, Evrim Ağacı, 09 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3194.
Feltman, Rachel. Havle, İrem. Bakırcı, Çağrı Mert. Taybaş, . “2014 Yılında Hayvanlarla İlgili Neler Öğrendik?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Havle. Evrim Ağacı, January 09, 2015. https://evrimagaci.org/s/3194.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close