Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine Bir Adım Daha Yaklaşıldı!

2 dakika
469
110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine  Bir Adım Daha Yaklaşıldı! LiveScience
Bu yazıda bahsedilen örnek olmamakla birlikte, üzerinde hâlâ deri parçaları bulunan 108 yıllık bir Tazmanya kaplanı (Thylacinus cynocephalus) kafatası.
Evrim Ağacı Akademi: Türdiriltimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Türdiriltimi yazı dizisinin 17 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Türdiriltimi Nedir? Nesli Tükenen Canlılar Yeniden Hayata Döndürülebilir mi?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, yaklaşık bir asır önce koruma altına alınmış bir Tazmanya kaplanı (Thylacinus cynocephalus) kafasından elde ettikleri genetik materyal ile, bu canlının türdiriltimi için büyük bir adım attı. Colossal Biosciences tarafından desteklenen bu çalışmada, 110 yıllık bir örnekten yararlanılarak Tazmanya kaplanının en eksiksiz genomu oluşturuldu.

Türdiriltimi çalışmalarında ilk adım, hedef canlının eksiksiz bir genom dizilimini oluşturmaktır. Ancak bu adım gerçekleştikten sonra ileriki aşamalar gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu gelişme, bilim dünyasında nesli tükenmiş türlerin yeniden yaratılması hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır.

Yaklaşık bir asır önce derisi yüzülüp etanol içinde bugüne kadar gelen Tazmanya kaplanının kafası, yalnızca DNA değil, aynı zamanda genlerin işleyişini gösteren RNA örneklerinin de elde edilmesine olanak sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bilindiği üzere, RNA molekülleri DNA'ya kıyasla çok daha dayanıksızdır ve zamanla kolayca zarar görür. Ancak bu örneklerden elde edilen RNA sayesinde, Tazmanya kaplanının beyin işlevleri, tat ve koku alma gibi biyolojik özellikleri hakkında da ayrıntılı bilgiler edinilebilecek. Melbourne Üniversitesi'nden genetik ve gelişim biyolojisi profesörü Andrew Pask bu gelişmenin önemini şu şekilde vurguluyor:

Bu çalışma, nesli tükenmiş bir canlıyı daha önce mümkün olduğunu düşünmediğimiz bir derinlikte anlamamızı sağlıyor.

Son derece iyi korunmuş bir örnekten alınan doku örnekleri sayesinde araştırmacılar, Tazmanya kaplanının genomundaki 3 milyar baz çiftini %99,9 doğruluk oranıyla bir araya getirdi. Şu anda genomda yalnızca 45 boşluk kaldı ve Colossal, bu boşlukların önümüzdeki aylarda kapatılacağını belirtiyor.

Türdiriltimi İçin Geliştirilen Teknolojiler

Colossal Biosciences, Tazmanya kaplanının canlandırılması çalışmalarında yalnızca genom haritalaması ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda, kaplanın yaşayan en yakın akrabası olarak kabul edilen şişman kuyrukla dunnart (Sminthopsis crassicaudata) türü üzerinde de çalışmalara yoğunlaşılmış durumda. Bu kapsamda, dunnartın üreme döngüsünü tetikleyebilecek teknolojiler geliştirildi. Bu gelişme, Tazmanya kaplanı genomu tamamlandığında, genetik materyalin dunnart yumurtalarına aktarılabilmesi adına büyük bir fırsat sunuyor.

Araştırmacılar ayrıca keseli embriyolarını gelişimin ilk evrelerinde destekleyebilecek bir yapay rahim cihazı üzerinde de çalışıyor. Bu cihaz sayesinde, embriyolar döllenmeden itibaren hamileliğin ortalarına kadar gelişimini sürdürebiliyor. Pask, bu teknolojilerin sürdürülebilir biyolojik çeşitliliğe katkısını şöyle belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yapay üreme teknolojilerindeki bu yenilikler, nesli tükenme riski altında olan diğer keseli türlerin korunması açısından büyük bir potansiyel taşıyor.

Bu teknolojiler, yalnızca Tazmanya kaplanının yeniden yaratılmasına olanak sağlamakla kalmayıp tehdit altındaki diğer türlerin korunması adına da yeni ufuklar açabilir.

Tazmanya Kaplanlarının yakın bir geçmişte soyu tükenmiş olduğundan, derileri gibi pek çok iyi korunmuş örnek bulunmaktadır.
Tazmanya Kaplanlarının yakın bir geçmişte soyu tükenmiş olduğundan, derileri gibi pek çok iyi korunmuş örnek bulunmaktadır.
Daily M

Tazmanya kaplanının yeniden canlandırılması, yalnızca bilimsel bir başarı olmayacak; aynı zamanda biyolojik çeşitliliği koruma çalışmalarında teknolojik yeniliklerin önemini de gözler önüne serecek. Zira nesli tükenmiş türlerin yeniden doğaya kazandırılması, bozulan ekosistemlerin onarımı ve doğal dengelerin yeniden sağlanması için umut verici bir potansiyel taşıyor. Colossal Biosciences ve benzeri şirketlerin biyoteknoloji alanında attığı bu yenilikçi adımlar, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından ilham verici bir ilerlemeyi temsil ediyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Türdiriltimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Türdiriltimi yazı dizisinin 17 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Türdiriltimi Nedir? Nesli Tükenen Canlılar Yeniden Hayata Döndürülebilir mi?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Pare. Most Complete Tasmanian Tiger Genome Yet Pieced Together From 110-Year-Old Pickled Head. (17 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2024. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  • V. Sankaran. Scientists Say ‘Pickled’ Fossil Could Help Bring Back Extinct Australian Marsupial. (17 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2024. Alındığı Yer: The Independent | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 16:47:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18791

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. 110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine Bir Adım Daha Yaklaşıldı!. (25 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18791
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, October 25). 110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine Bir Adım Daha Yaklaşıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18791
A. K. Selçukoğlu, et al. “110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine Bir Adım Daha Yaklaşıldı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18791.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “110 Yıllık Kafadan Elde Edilen DNA ile Tazmanya Kaplanının Türdiriltilmine Bir Adım Daha Yaklaşıldı!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/18791.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close