Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Evrim Ağacı Akademi
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat
Ufku Aylin Kılıç
Çeviren 27 Aralık 2017

Bütün hayvanların hayatında diğer canlılarla iletişim kurma becerisi kritik bir rol oynar. Güvelerin eşini nasıl etkilediklerini, tarla sincaplarının çevredeki yırtıcılar hakkında nasıl bilgi aktardıklarını ya da şempanzelerin egemenlik hiyerarşisindeki konumlarını nasıl sürdürdüklerini incelerken iletişim sistemleri de konuya dahil olur. Burada sizlere, iletişim sinyallerinin çeşitleri ve bunların rol oynadığı çeşitli işlevler hakkında bir ön bilgi sunacağız.

Hayvan iletişimi klasik olarak şöyle tanımlanır:

61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Eda Alparslan
Türü Ekleyen 3 gün önce
Çavdar mahmuzu, 400'den fazla bitki türünde parazit olarak yaşayabildiğinden ötürü genetik araştırmalara konu olmuştur. Aynı zamanda mensup olduğu cinsin diğer üyeleri gibi, ürettiği alkoloidler dolayısıyla ergotizme neden olabilir.
5
  • Raporla
  • Dış Sitelerde Paylaş
Fatih Birinci
Yazar 11 Mart 2019

“Öf, canım sıkıldı”.

Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız bir ifade bu. Bu cümleyi sarf etmişsek demek istediğimiz şey, o anda çevremizdeki şeylerin bizi yeterince eğlendirmediği, zihnimizin veya bedenimizin daha fazla meşguliyete ihtiyaç duyduğudur. Öyle ya, kimse bir kuyrukta yarım saat beklemek istemez. Ya da randevulaştığınız birinin geciktiğini düşünün. Bunlar sıkıcı durumlar. Ancak bazı insanlar, bizim sıkıcı olarak gördüğümüz şartların çok daha şiddetlisini yaşadılar. 

483
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiyeceklerin üzerinde görülen küf, aslında mantarların üreme hücreleri (sporlar) olup, bu küflerin çoğu zararsızdır. Ancak, bazı küfler mikotoksinler üretir ki bu toksinler alerjik reaksiyonlar, nefes darlığı ve hatta kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yiyeceklerdeki küflü kısmı kesmek, mantarın tümünü ortadan kaldırmaz. Çünkü küf mantarlarının büyük kısmı besinlerin içine doğru dallanır ve çıplak gözle görünmeyen kısmı da zararlı olabilir. Özellikle aflatoksin gibi toksinler kanser riskini artırabilir. Bu yüzden, küflü yiyecekleri tüketmek sağlıklı olmayabilir.

✍🏻 Yazar: Çağrı Mert Bakırcı

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Efsan Avcu
Efsan Avcu
3,275 UP
Çeviren 14 Ağustos 2017

Neden bazı organizmalar (somon balığı, bambu bitkisi, birçok böcek türü ve tüm tahıl bitkileri) çoğalır çoğalmaz ölürken, diğerleri defalarca çoğalabilmektedir?

Birçok bitki ve hayvan türleri ilk üreme işleminden sonra ölümle sonuçlanan yaşam öykülerine sahiptirler. Bu duruma “semelparite” adı verilirken diğerine “iteroparite” (iteroparity) (art arda çoğalabilen yaşam türü) adı verilir. Bitki türleri için bazen monokarpi (monocarpy) ve polikarpi (polycarpy) terimleri semelparite ve iteroparite yerine kullanılmaktadır. Ancak, monokarpi bitkinin tümünü kapsamadan sadece ilk üreme işlemi gerçekleşen filizin ölümü için de kullanılabilmektedir.

55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Ekim 2022

Akademik temeli ekonomi sahasında olan Meksikalı politikacı Josefina Eugenia Vázquez Mota, istatistiklerle ilgili şöyle söylüyor:

Gerçekten de istatistikler son derece tehlikeli oyuncaklardır. Birçok bilim insanı ve filozof buna dikkat çeken sözler söylemişlerdir. Örneğin Mark Twain, "Gerçekler inatçı olsa da, istatistikler daha fazla eğilip bükülebilir yapıdadır." diyerek tehlikeye işaret etmiştir. Kimi zaman Twain'e, kimi zamansa İngiliz başbakanı Benjamin Disraeli'ye atfedilen bir diğer meşhur söz ise şöyledir:

90
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Alıntı & Aforizma
Fazilet Toros
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
Her sanat eseri bir arayışın mahsûlüdür.
Kaynak: Hüseyin Yorulmaz'ın Mustafa Kutlu hakkında yazdığı makalesinden. " Mustafa Kutlu'nun Masalı" (Kaynak Bağlantısı)
11
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sabri Küsüroğlu
Yazar 2 gün önce

Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetik alanında ani ve geniş çaplı bozulmalara yol açan doğa olaylarıdır. Bu bozulmalar Güneş'ten yayılan yoğun plazma ve manyetik enerji akışlarının (güneş rüzgarlarının) Dünya'nın manyetosferi ile etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkar. Güneş patlamaları (İng: "solar flares") ve koronal kütle atılımları (İng: "Coronal Mass Ejections", CME) bu tür fırtınaların en yaygın tetikleyici faktörleridir. Bu olaylar, Güneş'in manyetik alanındaki ani değişimlerin sonucu olarak büyük miktarda enerji ve yüklü parçacıkların uzaya salınmasıyla başlar. CME'ler, devasa plazma bulutlarıyla birlikte manyetik alan çizgilerini de taşır ve bu durum Dünya'nın manyetik kalkanına çarptığında büyük bir enerji aktarımına yol açar.

Manyetosfer, Dünya'nın manyetik alanının gezegeni güneş rüzgarlarının zararlı etkilerinden koruyan bir kalkanıdır. Ancak bu kalkan, güçlü CME'ler veya yüksek hızlı güneş rüzgarları karşısında geçici olarak bozulabilir. Bu tür bozulmalar manyetik alan çizgilerinin sıkışmasına, bükülmesine ve yeniden düzenlenmesine neden olur. Bu süreç, Dünya yüzeyinde ve atmosferinde çeşitli elektromanyetik olayların meydana gelmesine yol açar.

12
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 5 Ağustos 2021
Bu ayrıntılı teleskop görüntüsü, Ay’ın güneyindeki engebeli dağları gösteriyor. 20 Temmuz’da çekilen bu Ay manzarası, Ay’ın büyük kraterleri olan genç Tycho ile yaşlı Clavius’u barındırıyor. Yaklaşık 100 milyon yıl yaşında olan genç Tycho, merkezin yakınlarında 85 kilometre çapa sahip keskin duvarları olan bir kraterdir. Kraterin merkezinde, hem Güneş ışığıyla aydınlanan hem de gölgede kalan karanlık kısmıyla, 2 kilometre yüksekliğinde zirve bulunuyor. Tycho’yu oluşturan çarpma esnasında fırlayan enkaz, Ay’ın büyük bir kısmına yayılan oldukça görünür haldeki ışık çizgileri üretiyor. Böylece, Ay dolunay evresindeyken bu genç krateri dikkat çekici yapıyor. Aslında, yaklaşık 2000 kilometre uzaklıktaki Apollo 17 iniş alanında toplanan materyallerin bir kısmı, muhtemelen Tycho etkisinden kaynaklandı. Ay’ın yakın tarafındaki en yaşlı ve en büyük kraterlerden biri olan Clavius, 225 kilometre çapındadır ve Tycho’nun güneyinde (yukarıda) bulunuyor. Clavius kraterini oluşturan çarpma etkisi sırasında meydana gelen ışın sistemi, muhtemelen uzun zaman önce kayboldu. Eski kraterin aşınmış duvarları ve pürüzsüz zemini, Clavius’un oluşumundan sonra meydana gelen çarpmaların neden olduğu daha küçük kraterlerle üst üste gelmiştir. Kızılötesi Astronomi Stratosferik Gözlemevi (SOFIA) ile yapılan gözlemler sayesinde, 2020 yılında Clavius’ta su bulunduğu yayınlandı. Genç olan Tycho ile yaşlı olan Clavius kraterlerinin ikisi de, bilimkurgu destanı olan 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı) filminde Ay konumlarıdır.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat
İstanbulÜcretsiz28 Aralık
Pangaltı Evrim Atölyesi
Etkinliği Ekleyen 1 gün önce
Ruhsallığı Evrimi - Maltepe Evrim Atölyesi
28 Aralık 2024 20:00 tarihinden 28 Aralık 2024 21:30 tarihine kadar.

Maltepe Evrim Atölyesi'nin bu haftaki etkinliğinde 28 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'de Maltepe Babil Kültür Merkezi'nde psikiyatr Dr. Cemal Dindar ile "Ruhsallığın Evrimi" başlığında bir araya geliniyor.

Etkinlik ücretsizdir ve kayda ihtiyaç yoktur.

Devamını Göster
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 3 gün önce

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, ergenlerde ödül almaya yönelik sinirsel tepkinin azalması, ilk kez depresyon yaşanmanın bir göstergesi olabiliyor. Ancak bu durumun anksiyete veya intihar eğilimiyle herhangi bir ilişkisi tespit edilmedi. Araştırmacılar bu durumu halihazırda mevcut olan depresyon veya anksiyete semptomlarından, yaş ya da cinsiyet gibi depresyon için güçlü risk faktörlerinden bağımsız olarak değerlendiriliyor.

Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging dergisinde yer alan çalışma, beyne yönelik bilimsel bilgimizin zihinsel sağlık risklerini anlamak ve değerlendirmek için kullanıldığı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.[1]

9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Leyla Leyla
İnceleyen10 1 gün önce
Kesinlikle katılıyorum diğer saçma sapan bilim-kurgu dizilerine nazaran çok başarılı
9.7/10
(267 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Rick and Morty
Yönetmen: Wesley Archer
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Birinci
Yazar 1 gün önce

Akşam eve yorgun geldiniz. Ayaklarınız ağrıyor, kafanız günün stresini taşıyor. Yemekten sonra koltuğa uzanıp biraz dinlenmek istiyorsunuz. Elinize telefonu alıyor, “Azıcık rahatlayayım” diyorsunuz. Ancak kendinizi, belki de saatler sürecek bir içerik akışının içinde buluyorsunuz.

Telefon ekranında içeriklere dalıp parmağınızı kaydırırken zamanın akıp gittiğini fark etmiyorsunuz. Komik bir video izliyorsunuz, ardından hemen benzeri geliyor. On saniyelik “hayat kurtaran” ipuçlarından kelle paçanın faydalarına, komik kedi videolarından yıldız fallarına kadar uzanan bu akışta bir süre sonra ne izlediğinizin önemi kalmıyor.

13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Libre Texts
Libre Texts
127K UP
Yazar 2 Nisan 2023

Eşeyli üreme, iki ayrı organizmadan gelen iki hücrenin birleşmesi olan döllenme ile gerçekleşir. Bu iki hücrenin her biri bir set kromozom içeriyorsa, ortaya çıkan hücre iki set kromozom içerir. Bir hücredeki kromozom setlerinin sayısına "ploidi seviyesi" denir. Haploid hücreler bir set kromozom içerir. İki set kromozom içeren hücrelerse diploid olarak adlandırılır. Üreme döngüsü devam edecekse diploid hücre; döllenme tekrar gerçekleşmeden önce kromozom setlerinin sayısını bir şekilde azaltmalıdır, aksi takdirde her nesilde kromozom setlerinin sayısı sürekli bir ikiye katlanacaktır. Dolayısıyla eşeyli üreme, döllenmenin yanı sıra kromozom setlerinin sayısını yarıya indiren Mayoz bölünme olarak bilinen bir çekirdek bölünmesini içerir.

Çoğu hayvan ve bitki diploiddir, yani iki set kromozom içerir. Her somatik hücrede (çok hücreli bir organizmanın üremeyen hücreleri) çekirdek, homolog kromozomlar olarak adlandırılan her bir kromozomun iki kopyasını barındırır. Somatik hücreler bazen "vücut hücreleri" olarak da adlandırılır. Homolog kromozomlar, aynı yerlerinde aynı özelliklerin genleri bulunan eşleşmiş çiftlerdir. Diploid organizmalar her ebeveynden her homolog kromozomun bir kopyasını miras alır; bunların birleşmesiyle tam bir kromozom seti ortaya çıkar. Hayvanlarda, her bir homolog kromozomun tek bir kopyasını içeren haploid hücreler yalnızca gametlerde bulunur. Gametler, diploid bir hücre üretmek için başka bir haploid gametle birleşir.

24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Vasco Sir
Üye 15 saat önce
Halk arasında, "Gece ne okursan onu öğrenirsin" şeklinde bir inanış var. Bu gerçekten doğru mu? Beyin gece uyurken öğrendiğimiz bilgileri tekrar eder mi ve bu bilgilerin kalıcı hale gelmesini sağlar mı? Yapılan bilimsel araştırmalar, uyku sırasında öğrenmenin pekiştirilip pekiştirilmediği konusunda ne diyor?
103 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Umut Kuzu
Umut Kuzu
128K UP
İnceleyen10 6 gün önce
Hayal gücünün sınırlarını artık zorlayabilen bir çizgi film mi demeliyim Animasyon mu demeliyim mükemmel mi demeliyim bilmiyorum kelimelere dökemiyorum Ama bu çizgi film de gördüğüm her hangi bir detay'ı veya fikri bana hiçbir film veya dizi veremedi Aralarından bir kaç tane istisna var ama Rick and morty gerçekten çok başarılı.
9.7/10
(267 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Rick and Morty
Yönetmen: Wesley Archer
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
13
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüm Reklamları Kapat
Alıntı & Aforizma
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 21 Ocak 2019
Rahatlıkla söyleyebilirim ki hiç kimse kuantum mekaniğini anlamamaktadır.
Kaynak: Feynman, bu sözü 1964 yılında Cornell Üniversitesi'nde verdiği özel bir ders ("Messenger Lecture") sırasında söylemiştir. (YouTube)
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
26
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İçerik Göster
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close