Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller!

4 dakika
5,512
Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller! Cool Green Science
Tüm Reklamları Kapat

İngilizce "shrew" olarak bilinen Sivri Faregiller (Soricidae), Böcekçiller (Eulipotyphla) takımına ait evrimsel olarak başarılı bir ailedir. Bu takım Türkçe'de "Böcekçiller" olarak nitelendirilse de kelime olarak "şişman ve kör" anlamını taşır. Çünkü filogenetik olarak kemirgen değillerdir. Köstebekler (Talpinae) ve kirpiler (Erinaceinae) gibi memelilerle bu takımda sınıflandırılırlar. Başarılı olduklarını özellikle belirttik, çünkü bu aile 350’den fazla türü ile tropikal iklim kuşakları başta olmak üzere neredeyse bütün Dünya'ya yayılmıştır. Öyle ki suyun altında, toprağın derinliklerinde hatta arka bahçenizde avlanan türleri bile mevcuttur. Bu muazzam adaptasyon yeteneği doğada bir canlı grubunun sahip olabileceği en iyi özelliktir. Zira evrimin kendisi, canlıların çevrelerindeki değişime ne kadar adapte olabileceklerinin sonucudur.

Değişimlere bu denli uyum sağlayabilen bu küçük canlılar haliyle geniş alanlara yayılmışlardır. Ayrıca non-avian dinozorların hüküm sürdüğü Mezozoik Zaman’da (66 milyon yıl önce) yaşayan memeliler sivri farelere benzer hayvanlardı. Fakat sivri farelerden farklı olarak günün tümünde aktif değil geceleri avlanan noktürnal canlılardı. Gündüzleri dışarıda bulunmak devasa dinozor megafaunası yüzünden çok zordu. Her ne kadar kuşların ataları olan sıcakkanlı theropod dinozorlar gündüzleri ortalıkta dolansa da, birçok türün sürüngenler gibi soğukkanlı olduğu düşünülüyor. Soğukkanlı avcı dinozor grubu ise geceleri hava soğuduğundan dolayı ilkin memelilerin başlarına çok bela açamıyordu. Yani geceleri avlanmak ilkin memeliler için iyi bir fikirdi ve işe yarıyordu. Aksi halde bizler böyle yazıları yazmak ve okumak için buralarda olamazdık. Ayrıca "sıcakkanlı" yerine "sabitsıcaklı" ve "soğukkanlı" yerine "değişkensıcaklı" terimlerini kullanmak daha doğru olacaktır. Bu konuyu açıkladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sivri farelerin ağız ve diş anatomisi.
Sivri farelerin ağız ve diş anatomisi.
Movie Web

Konuyu çok fazla dağıtmadan sivri farelere dönelim. Sivri fareler neredeyse kördürler. Fakat doğa bir özellikten alıp başka bir özelliğe verme konusunda ustadır. Bunun nedeni evrim ekonomisidir. Konu hakkında ayrıntılı açıklama için buradan. Avlarını bulmak için en ufak titreşimleri dahi algılayabilecek olan bıyıklarını, güçlü koku duyularını ve tüm bu özelliklerden aşağı kalmayacak işitme duyularını kullanırlar. Avları genellikle böcekler, omurgasızlar, tohumlar ve mantarlardan oluşur. Sivri fareler inanılmaz hızlı metabolizmalara sahiplerdir. Metabolizmaları o kadar hızlıdır ki kalpleri dakikada ortalama olarak 1300 defa atar. Bu kadar hızlı bir metabolizmaya sahip olmak büyük sorumlulukları da beraberinde getirir. Beş saat boyunca aç kalan bir sivri fare açlıktan ölebilir. Yani sivri farelerin 12-30 ay süren kısa hayatı sürekli bir koşturma ve telaş içerisinde geçer. Her geçen saatin sivri fareler için hayati bir önemi vardır. Öyle ki sivri fareler kesintisiz bir uyku bile uyuyamazlar. Genellikle günlerini bir saat uyu bir saat avlan döngüsü içerisinde geçirirler. Avın bulunamaması durumunda fedakarlık edilen taraf uyku olur. Bazı türler 15 cm uzunluğunda ve 100 gram ağırlığında olabiliyorken, bazıları ise sadece 3.5 cm uzunluğunda olup yalnızca 1.8 gram olabiliyorlar. Fakat türler arası çok fazla değişiklik göstermeyen bir şey varsa o da her gün neredeyse kendi vücut ağırlıkları kadar yemek yemeleri gerektiğidir. Avlanma sivri fareler için bu kadar önemli ise bazı özel adaptasyonları da gerektirir.

Tüm Reklamları Kapat

Sivri farelerin bazı türleri, örneğin kısa kuyruklu sivri fare (Blarina brevicauda) zehirlidir. Kısa kuyruklu sivri farelerde yılanlar gibi zehir bezleri bulunmaz. Bu zehrin kaynağı salyalarındaki patojenik bakterilerdir. Aslına bakılırsa burada kısa kuyruklu sivri fare ile ağzındaki bakteriler arasında mutual bir ilişkinin var olduğunu söyleyebiliriz. Bakteriler barınacak yer ve bedava yiyecek karşılığında kısa kuyruklu sivri fareye, ısırdığı avlarda yüzde yüze yakın bir başarı şansı verir. Zehir, insanlar gibi sivri farelere kıyasla dev canlılar için alerjik reaksiyonlar dışında ölümcül değildir. Fakat can yakıcı olduğu bir gerçektir. Kısa kuyruklu sivri farelerin zehri bir kedi veya küçük bir köpeği öldürebilecek güçtedir. Bitti mi? Tabii ki hayır. Kısa kuyruklu sivri fareler dahil olmak üzere bazı türler avlarını bulmak için tıpkı yarasalar ve balinalar gibi ekolokasyon yöntemini de kullanırlar. Bu verdiğimiz örnek, güzel bir yakınsak evrim örneği olabilir.

Sevimli bir tren
Sevimli bir tren
Zoo Galaxy

“Hızlı yaşa genç öl” felsefesini benimsemiş olan sivri fareler, aynı yaşam tarzlarını üremede de sürdürürler. Avlanma alanları konusunda anlaşılabilir bir şekilde oldukça bölgeci olan sivri fareler. Söz konusu dişiler olduğunda pek de bölgeci davranmazlar. Dişiler her zaman hoş karşılanır. Çiftleşmeden iki hafta sonra yavru sivri fareler dünyaya gelir. Anne karnında geçen bu kısa süreye kıyasla oldukça gelişmiş olarak doğarlar. Dişi sivri farenin sütü o kadar besleyicidir ki yavrular neredeyse iki haftada annelerinin boyutuna gelirler. İki haftanın sonunda sütten kesilen sivri fare yavruları anneleri tarafından doğaya salınır. Fakat annelerini bırakma konusunda o kadar da istekli değillerdir. Avlanmayı öğrenip çevrelerini görene kadar annelerinin ve birbirlerinin kuyruklarına yapışıp bir tren oluştururlar. Fakat bu sevimli ve kürklü trenin hızlı yolculuğunda her bir vagonun ayrı rotası vardır. Yani zamanı geldiğinde kaynak arayışı ve çiftleşmek için etrafa dağılırlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:16:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7596

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. As, et al. Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller!. (6 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7596
As, Y., Türkoğlu, P. (2019, February 06). Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7596
Y. As, et al. “Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 06 Feb. 2019, https://evrimagaci.org/s/7596.
As, Yiğit. Türkoğlu, Pedram. “Zehirli Türleri Bulunan Sivri Faregiller!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, February 06, 2019. https://evrimagaci.org/s/7596.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close