Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?

2 dakika
3,499
Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zekaya Giriş Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zekaya Giriş yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zeka Hakkında Bir Rehber: Nedir, Ne Değildir, Ne Olacaktır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Şemada, modern yapay zeka araştırmalarının bir alt kategorisi olan "zayıf yapay zeka" alanında aktif rol oynayan bilim ve teknoloji sahaları, çok genel ve özet olarak sıralanmıştır. Bu kategorik sıralama, "zayıf" olarak nitelediğimiz yapay zeka araştırmalarında rol alan tüm bilim ve teknolojileri göstermekten çok ama çok uzaktır. Yine de, 1960'larda hızla yükselişe geçen, sonraları durularak "hayal kırıklığı" olarak nitelendirilen, 2000'li yıllarda ise müthiş bir hızla geri dönen yapay zeka araştırmalarının arka planında çalışmalar yürüten sahaları görmek açısından hoş bir görsel olduğu kanaatindeyiz.

"Zayıf" yapay zeka, ana akım medyada duyduğunuz "yapay zeka" çalışmalarının neredeyse tümüdür. Yani, gerçekten bir benliğe ve algıya sahip olmayan, tekil ve dar bir konuda insanlardan daha başarılı sonuçlar verebilen yapay zeka türü... Örneğin bir arabayı sürmek ya da Go veya satranç oyunlarında insanları yenmek gibi... Bilim insanları, zayıf yapay zeka çalışmalarından yola çıkarak, "güçlü yapay zeka" dediğimiz, bilince, algıya, benliğe sahip makina ve yazılımlara ulaşmayı hedeflemektedirler. Bunun bir diğer uzantısı ise, "genel yapay zeka" adını verdiğimiz, tek bir sorun yerine her sorunla başa çıkabilen yapay zeka ürünlerine ulaşmaktır. 

Yapay zeka araştırmalarının takip ettiği "abartı, hayal kırıklığı, geri dönüş" kronolojisi, bu sahaya özgü değil. Her bilimsel ve teknolojik atılım, ilk başta halk ve o alandaki birçok araştırmacı tarafından "abartılır". Sonra söz konusu bilim ve teknolojiler, vadedilen sürelerde, vadedilen gelişmeleri sunamayınca, "hayal kırıklığı" evresine geçilir. Bu hayal kırıklığı, söz konusu bilim ve teknolojilerin zayıflığından veya vaatleri yerine getiremeyeceğinden değil, ilk beklentinin normalin üzerinde olmasından kaynaklanır. Gerçekten de, birçok bilimsel atılım ve teknolojik gelişme belli bir süreden sonra "geri dönüş" evresine girer ve hakikaten de vadedilen gelişmeler bu sahalarda yaşanır. Yapay zekada da şu anda "geri dönüş" evresindeyiz. Kendi kendine giden arabalar, insanlara kafa tutan yapay zeka ürünleri, ağzı açık bırakacak başarıya sahip derin öğrenme motorları ve daha nicesi, yapay zekanın bize birkaç on yıl içerisinde muhtemelen sunacağı ürünlerin sadece ufak birer göstergesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat yapay zeka dediğimiz ürünü yaratmanın ne yazık ki belli bir "tarifi" yok. Yani bu görseldeki bilimlerden bir tutam bir araya getirerek yapay zeka elde edemiyorsunuz. Yapay zeka, son derece karmaşık ve dinamik bir yapı... Tıpkı "zeka"nın ta kendisi gibi... Beynimizi, makinaları ve yazılımı daha iyi anladıkça, yapay zekaya da adım adım yaklaşıyoruz.

Görseldeki çalışma sahalarının üzerine mantıklama, duygular, deneysel çalışmalar, inanç yayılımı, motivasyon gibi birçok diğer çalışma sahası daha eklenebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zekaya Giriş Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zekaya Giriş yazı dizisinin 8 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zeka Hakkında Bir Rehber: Nedir, Ne Değildir, Ne Olacaktır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Lucas. Artificial Intelligence (Ai) In Architecture. What Are The Practical Applications?. (18 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2019. Alındığı Yer: Future Archi | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:44:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4280

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?. (1 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4280
Bakırcı, Ç. M. (2016, April 01). Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4280
Ç. M. Bakırcı. “Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4280.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Zayıf Yapay Zekayı Nasıl Yaratıyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 01, 2016. https://evrimagaci.org/s/4280.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close