Yapay Zeka Hakkında Bir Rehber: Nedir, Ne Değildir, Ne Olacaktır?
Yapay Zeka, hiç kuşkusuz önümüzdeki 30-40 yılın en gözde teknolojik atılımlarının yaşanacağı alan olacak. Google ve Facebook gibi teknoloji devlerinin bu alanda yaptığı yatırımlar, Bill Gates, Elon Musk, Ray Kurzweil gibi isimlerin bu alandaki katkıları hem popüler kültürde, hem de bilimsel ilerlemede büyük rol oynuyor.
Her ne kadar bilim insanlarının "yapay zeka"dan kastı her zaman halkın Hollywood nedeniyle aklında beliren figür ile örtüşmese de, en kaba hatlarıyla biyolojik organizmaların yaptığına benzer bir şekilde silikon çipler üzerinde düşünce, algı, bilinç oluşturabilmek yolunda atılan her adım, yapay zekanın bir alt başlığı olarak görülebilir.
Yapay Zeka ve bu zekayı barındırması hedeflenen Robotik Sistemler alanında yapılan çalışmaların büyük bir kısmı, evrimsel süreçte 4 milyar yıl gibi akıl almaz bir sürede evrimleşebilmiş beyin gibi organların 100 yılı bile bulmayan modern teknolojileri kullanarak taklit etmeyi ve mümkünse ötesine geçmeyi hedefliyor.
Mühendisler, doğanın bilinçsiz bir şekilde ürettiklerini, tekil alanlarda (örneğin satranç oynamak ya da işlem yapmak gibi) geçmeyi başardı. Ancak Yapay Zeka fanatiklerinin asıl hedefi, bir bütün olarak insandan üstün zekaya, algıya, bilince sahip bir yazılım ya da makina üretmek... Bu illâ ki filmlerdeki gibi felaket senaryolarını akla getirmemeli; zira yüksek bir zeka, insanın sahip olduğu zayıf taraflarının üstesinden gelebilir. Böyle bir zeka, illâ yıkımla gelmek zorunda değil. Hollywood'un inatla göstermediği (ya da göstermekten kaçındığı) gerçek bu. Dolayısıyla mühendisler ve bilim insanları, halkın korkutulduğu senaryolar üzerinde pek durmuyorlar. Çünkü henüz o noktadan epey uzaktayız.
Çok sayıda bilim insanı, makinalar kullanılarak üretilen yapay zekanın gelecekte insanın becerilerinin tamamını aşacağını tahmin ediyorlar. Bu konuda belli başlı itirazlar olsa da, Yapay Zeka alanındaki müthiş hızlı devam eden gidişat da, insan zekasının yakın bir gelecekte komik kalacağını düşündürüyor.
Biz de Evrim Ağacı olarak Yapay Zeka konusundaki araştırmaları derleyen bu infografiği Türkçeye kazandırmak istedik. Böylelikle alandaki gelişmelerin en azından bazılarını daha yakından tanımanızı umuyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 148
- 113
- 78
- 51
- 38
- 35
- 33
- 11
- 7
- 6
- 3
- 3
- Türev İçerik Kaynağı: Buddyloans | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:11:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3667
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.