Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi

3 dakika
1,096
Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi Pixabay
Yapay Zeka..
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zekaya Giriş Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zekaya Giriş yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zeka Hakkında Bir Rehber: Nedir, Ne Değildir, Ne Olacaktır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Son dönemlerde en çok merak edilenlerden birisi yapay zeka (YZ) sistemlerinin görüntü oluşturmada ne kadar başarılı olacağıdır. Teknoloji devi Nvidia son çalışmasında oluşturdukları yapay zekaya ünlü kişilerin binlerce fotoğrafını göstermiş ve o kişilerin binlerce sahte görüntüsünü oluşturmuştur. Araştırma ekibi yapay zeka tarafından oluşturulan bu yüzlerin "beklenilenin altında olduğunu" ama "gerçeğine oldukça yakın" olduklarını belirtti. Bunun için, giderek popülerleşen ve yapay zeka öğrenmesinde farklı bir sınıf olan GAN’ı (Generative Adversarial Network: Çekişmeli Üretici Ağ) kullandılar.

 

GAN (Generative Adversarial Network: Çekişmeli Üretici Ağ)
GAN (Generative Adversarial Network: Çekişmeli Üretici Ağ)
Sites Google

Çekişmeli Üretici Ağ (GAN) Nedir?

Gördüğümüz gibi GAN'ın iki tane ana bileşeni vardır: Programa girdisi yapılan verilerden sahte fotoğraflar oluşturan (Üretici Ağ, Generator Network) ve bu sahte fotoğrafları denetleyen, yani gerçek olup olmadıklarını ayırt edebilen ikinci bir ağ (Ayırt Edici Ağ, Discriminator Network). Yukarıdaki çizimde de gördüğümüz gibi üretici ağ olan G(z), p(z)’den rastgele bir girdi alır ve buna dayanarak bir veri örneği oluşturur. Daha sonra bu veri ayırt edici ağ olan D(x)’e gönderilir ve bu ağ G(z)’den almış olduğu veri ile gerçek veriyi karşılaştırarak G(z)’den çektiği verinin gerçekliğini kontrol eder. Bu şekilde karşılaştırmaların arttırılması üretici ağın oluşturduğu görüntülerin de gerçekçiliğe yaklaşmasını sağlamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu bir benzetmeyle anlatalım. Üretici ağı, ünlü tabloların sahtesini yaparak bunları gerçekleriymişçesine koleksiyonculara satan bir kalpazan olarak ve ayırt edici ağı da bu sahte tabloları gerçeklerinden ayırmada uzmanlaşmış bir dedektif olarak düşünebilirsiniz. Peki dedektif elindeki tablonun gerçek ya da sahte olup olmadığına nasıl karar vermektedir? Elbette, gerçek olan tablonun sanatçısının kullandığı boyaların özellikleri gibi buna benzer daha nice ayrıntıyı bilerek ve bu bilgileri elindeki tablonun niteliğiyle karşılaştırarak… Ancak, dedektif işinde uzmanlaştıkça, onu kandırabilmek için kalpazan da kendini daha iyi hale getirmek durumundadır. İşte, sahtekar ve dedektif arasında yaşanan bu “çekişme”nin bir benzeri de “üretici ağ” ile “ayırt edici ağ” arasında, yani iki rakip ağ arasında yaşanmaktadır. Ayırt edici ağ ne kadar iyi olursa üretici ağ da onu alt edebilmek için kendini geliştirmelidir.

Bahsettiğimiz gerçekçi görünen insan fotoğraflarını oluşturan sistemin uygulamaları potansiyel olarak hem yararlı hem de fazlasıyla zararlı olabilir. Örneğin grafik şirketleri için büyük bir nimet olarak görülebilecek olan bu program, daha da gerçekçi yüzler oluşturduktan sonra, sahte habercilik veya buna benzer aldatmacalarda çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Tabii ki şu anda bunun için endişelenmek yerine bu oluşturulan ilginç yüzlere buradaki videodan bakabilirsiniz.

Yazarın Notu: GAN'ın kullandığı bu metot, aslında, “Minimax Ağacı” adı verilen bir oyun teorisinden alınmıştır. Minimax Ağacı sıfır toplamlı, yani bir tarafın kaybı karşı taraf için kazanç olan oyunlarda (satranç, tictactoe veya borsa oyunları gibi) karar verme mekanizması olarak kullanılır. Diğer bir deyişle amaç, oyundaki kaybı minimum seviyeye düşürmektir. Aşağıdaki tictactoe oyununu ele alırsak mevcut durumumuzda hamle yapmak için 3 tane ihtimalimiz ve bizim hamlelerimizin sonucunda rakibimizin de 2 ihtimali vardır. Minimax Ağacı ise bütün bu ihtimalleri hesaplamak için kullanılır. Bilgisayarın aşağıdaki oyunda X'leri oynadığını düşünürsek hamleleri puanladıktan sonra karar vermesini istediğimizde bilgisayar, bütün bulduğu sonuçları toplayarak bir üst seviyeye taşıyıp yapacağı hamlenin hata oranını minimum seviyeye düşürmüş oluyor. Sonuç olarak, Minimax ağacımız ne kadar uzunsa yapay zekamız da o kadar gelişmiş oluyor.

 

Minimax ağacı
Minimax ağacı
Bilgisayar Kavramları

 Düzenleyen ve Geliştiren: Ayşegül Şenyiğit

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zekaya Giriş Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zekaya Giriş yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zeka Hakkında Bir Rehber: Nedir, Ne Değildir, Ne Olacaktır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • F. Shaikh. Introductory Guide To Generative Adversarial Networks (Gans) And Their Promise!. (23 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Analytics Vidhya | Arşiv Bağlantısı
  • M. Kaufman. Nvidia's Ai Machine Generates Fake Faces From Celebrity Images. (23 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Mashable | Arşiv Bağlantısı
  • J. Vincent. All Of These Faces Are Fake Celebrities Spawned By Ai. (23 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2019. Alındığı Yer: The Verge | Arşiv Bağlantısı
  • Ş. E. Şeker. Minimax Ağaçları (Minimax Tree). (23 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bilgisayar Kavramları | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:44:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5256

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Çelik, et al. Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi. (16 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5256
Çelik, F., Bakırcı, Ç. M. (2017, November 16). Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5256
F. Çelik, et al. “Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Nov. 2017, https://evrimagaci.org/s/5256.
Çelik, Furkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Gerçekliğe Ulaşma Hedefindeki Yapay Zeka Öğrenmesi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 16, 2017. https://evrimagaci.org/s/5256.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close