Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?

Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?
3 dakika
57,076
  • Etoloji
  • Deniz Ekolojisi
Evrim Ağacı Akademi: İntihar Yazı Dizisi

Bu yazı, İntihar yazı dizisinin 7. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Yaşam ve Ölüm Sarkacı: İnsanlar Neden İntihar Ediyor? İntihar Düşüncelerini ve Girişimlerini Nasıl Önleyebiliriz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

İddia

İnsaflı gemi kaptanları yunusları görünce hız keserler. Çünkü yunuslar gemiyle yarışı kaybederlerse duygusal çöküntü yaşayıp intihar edebilirler.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Yunuslar üzerinde yapılan hiçbir araştırmada gemi yarışı sonucu intihar ettiğine dair hiçbir iz bulunmadığı gibi, insan haricindeki hayvanların intihar edip etmediği bile halen tartışılmakta olan bir konudur. Elimizde, böyle bir yarış sonucu intihar ettiklerine dair tek bir somut veri bulunmamaktadır.

İddianın Kökeni

Yunusların oldukça gelişmiş zekası, denizcilerin anlattığı hikayelerle birleşince bu tür iddiaların ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Her ne kadar bazen yunusların karaya vurdukları ve bunu yapmadan önce teknelerin yanında yüzdükleri biliniyor olsa da, iki olay arasında nedensel bir ilişki olduğunu gösteren veriler bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Bütün canlılar, yaşamını devam ettirme çabası içindedir. Bu, öylesine derinlere işlemiş bir dürtüdür ki, en karmaşık toplumları da inşa etsek, her birimiz hayata tutunmak için mücadele veririz. Bir kişi, yaşamındaki olumsuzlukları değiştirebilmek ve hayatını yoluna sokabilmek için basit bir hırsızlıktan tutun da, büyük bir cinayet senaryosuna kadar her türlü çabayı gösterebilir. Ancak herkes, verdiği çabadan tatmin olmaz. Kimisi pes eder. Kimisi dayanamaz. Kimisi başka bir çıkar yol bulamaz. Ve hayatlarını sürdürmeyi, hayatta kalma mücadelesine tercih ederler. Kimisi ise tamamen bireysel ve öznel olarak anlaşılır nedenlerle ölümü seçer. Ama sebebi ve mantığı ne olursa olsun, bir bireyin kendi canını almasına intihar denir.

İntihar eden bir kişi, yaşamını devam ettirmek amacıyla yapması gereken tüm mücadele yollarını bırakmış ve hayatından vazgeçmiştir. İntihar eden bir kişi, bir hırsız veya katilin olumsuzluklara karşı verdiği mücadele yollarından vazgeçip, kendi yaşamına karşı bir eyleme girmiştir. 

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki tek bilinçli hayvan türü insan değildir. Beyni ve sinir sistemi olan her hayvan belli bir oranda zekidir; bunların içerisinde omurgalılar olarak bildiğimiz yüksek beyinlere sahip grubun ise büyük bir kısmı belli düzeyde bilince sahiptir. Bilinç, beynimizdeki bilinçaltı aktivitenin belli bölgelerde birleştirilmesiyle oluşan bir algı düzeyinden ibarettir. İnsan türünde en üst düzeyde görülür, diğer türlerde ise farklı kademelerde karşımıza çıkar (tıpkı zeka gibi). Dolayısıyla insan-dışı hayvanlarda da intihar gibi bilinçli tercihleri görmemiz olasıdır.

Buna bağlı olarak, yunusların toplu ölümleri kimi zaman intihar olarak yorumlanmaktadır. Ancak yapılan araştırmalarda genelde düşünülenden apayrı sonuçlar çıkmaktadır. Bunların başında ses kirliliği gelmektedir. Yunuslar, aşırı hassas sonarları sayesinde hareket ederler. Ancak varlığımızla Dünya'nın yapısında yarattığımız değişimler, küçük-büyük her canlıyı çeşitli şekillerde etkilemektedir. Dünya'da yarattığımız çeşitli kirliliklerden biri gürültü/ses kirliliğidir. Gemilerimizin, denizaltılarımızın, sonarlarımızın, uydularımızın gönderdiği elektromanyetik dalgalar (ki bunlardan bazıları ses olarak karşımıza çıkar), bu tip hassas ve bu kadar "gürültülü" ortamlarda evrimleşmemiş türleri tehlikeye sokmaktadır. Yönlerini karıştıran hayvanlara karalara çıkmakta ve ölmektedir. Genellikle, bu toplu ölümlerin arkasında yatan olgu budur.

Yunuslar, Teknelerle Yarışmaz!

Teknelerin hareketi sırasında oluşan birçok unsur yunusları teknelerle yarışıyormuş gibi harekete zorlar. Bunların başında teknenin gürültüsü gelir. Bu konuya değinmiştik. İkincisi ise teknenin gürültüsünden dolayı tekneden kaçan balıkların, tekneyle aynı yönde kaçıyor olmasıdır. Yunuslar, bu balıkları kolaylıkla avlarlar. Bu yüzden, tekneyle aynı yönde, sürekli ve yüksek hızla hareket ederler. Bunu, insanlar kendileri için eğlence olarak görür, sanki yunuslar onları selamlıyormuş gibi algılar. Esasında en ufak bir alakası dahi yoktur. Dolayısıyla teknelerle yaptıkları "yarışı" kaybetmeleri, yunuslara herhangi bir duygusal çöküntü yaşatamaz. Asıl duygusal çöküntüyü yaşatan, yaşam standartlarının bozulması, insanın yaptığı zulmün yunuslar (ve diğer milyonlarca türü) ölüme sürüklemesidir.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: İntihar Yazı Dizisi

Bu yazı, İntihar yazı dizisinin 7. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Yaşam ve Ölüm Sarkacı: İnsanlar Neden İntihar Ediyor? İntihar Düşüncelerini ve Girişimlerini Nasıl Önleyebiliriz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
20
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Bilim Budur! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Üzücü! 10
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 5
  • Korkutucu! 5
  • Grrr... *@$# 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/06/2023 18:17:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/790

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Farmakoloji
Saldırı
Komplo Teorisi
Balık
Yapay
Kuantum Fiziği
Kalori
Hastalık Yayılımı
Samanyolu Galaksisi
Makina
Klinik Mikrobiyoloji
Kalp
Kuş
Mucize
Obstetrik
Mers
Bitkiler
Önyargı
Sinirbilim
Öğrenme Teorileri
Algı
Köpekbalığı
Elektron
Kurt
Meteor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?. (7 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/790
Bakırcı, Ç. M. (2012, July 07). Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved June 09, 2023. from https://evrimagaci.org/s/790
Ç. M. Bakırcı. “Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Jul. 2012, https://evrimagaci.org/s/790.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yunuslar Gemilerle Yarışı Kazanamazsa İntihar Eder Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 07, 2012. https://evrimagaci.org/s/790.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close