Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!

2 dakika
1,384
Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Temmuz 2013'te başlayan şişe burunlu yunus ölümleri, göç eden Atlantik sürüleri ile sürekli güneye doğru ilerledi ve şu an hastalıklı ve ölü yunuslar Florida’ya vurmaya başladı. Ölümlerin sorumlusu kızamık benzeri bir virüsün şu ana kadar 753 kurbanı var ve bu sayı artmakta. Bu da bunu bugüne kadar kaydedilen en kötü salgın yapmakta. Kısa süre önce bu virüs iki balina türünde de tespit edildi.

Karaya vurmuş ve çürümekte olan 3 kambur ve 2 cüce balina da ön dizileme sonucu yunus morbillovirüsü için pozitif sonuç vermişlerdir. NOAA araştırmacıları bu hayvanları aslında onlarda nadir görülen bu virüsün öldürüp öldürmediğini anlamak için daha fazla test yapıyorlar. NOAA Karaya Oturmuş Memelileri Kurtarma Ekibi’inden Teri Rowles şunları söylüyor: 

Çoğunun oldukça çürümüş durumda olduklarını, bunun da hastalığın hücredeki görünümlerini incelemelerini zorlaştı.

New York ve Delaware’de karaya oturan balina sayısı "biraz arttı"; ancak bunun bir salgın olup olmadığını söylemek için çok erken. Araştırmacılar 3 farklı deniz memelisi türünü daha virüs için test etti: Doğu Kıyısının farklı yerlerinde; Bayağı yunus, benekli yunus ve Grönland foklarından alınan örneklerde enfeksiyona rastlanmamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada virus, şişeburun sürülerinde etkisini sürdürmeye devam etmektedir. En son büyük kitlesel ölüm –NOAA’ca Alışılmadık Ölüm Olgusu olarak sınıflandırılmıştır- Ağustos 1987 ve Nisan 1988 arasında Atlantik kıyılarında 740 yunusu öldürmüştür. Rowles’a göre eğer bu yılki salgın da aynı yolu izlerse "henüz yarılamadığımız zaman çizelgesinde” hastalık sönmeye başlayacak. Ölü sayısı tarihsel çizgiyi çoktan geçti. Rowles şunları söylüyor: 

Yerli, göç etmeyen Florida şişeburunlu yunus sürüleri, yakın temas ya da paylaşılan hava yoluyla bulaşan bu virüse yakalanabilir.

Araştırmacılar yerli türlerin taşıyıcıların, göç edenlerle ne kadar etkileşime geçtiklerini araştırıyorlar; ancak virüsun bulaşmasını engelleyemiyorlar. Rowles devam ediyor: 

Büyük bir şişeburunlu yunus popülasyonuna ya da herhangi bir memeli deniz hayvanı türüne uygulanabilecek bir aşı bulunmuyor. Virüsün yayılmasını engellemenin ya da hastalığa yakalanmış hayvanların bunu ağır şekilde geçirmelerini önlemenin de bir yolu yok.

Yunus ölümlerini çalışan NOAA önderliğindeki araştırma işbirliği 2013 yılının Temmuz ayından beri tam hız çalışmaktadır. Ülke çapında sürdürülen operasyon devletin bilimadamları tarafından koordine ediliyor fakat bununla beraber yine ülke çapındaki üniversite labaratuvarlarını ve özel araştırma merkezlerini da kapsıyor.

Operasyon, devlet ödemelerinin durdurulduğu (government shutdown) 1-16 Kasım 2013 sırasında ufak pürüze takıldı, NOAA bilim adamları taze örnekleri yönlendirmek için işbaşında bulunamadılar. Elbette kitlesel ölümler beklemedi ve yerel istasyonları buzluklar dolusu ölü yunusla bıraktı.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların morbillivirüsünden etkilenmeleri pek olası değildir çünkü virüsler saldırdıkları konak organizmaya son derece özgüdür. Ancak morbillovirüsü yunusların bağışıklık sistemini zayıflatır ve ikincil bakteri ve mantar enfeksiyonlarına sebep olur. Bu ikincil enfeksiyonlar ise insanlarda o kadar seçici olmayabilir. 

Eğer hala ölmemişlerse bu hayvanlar sahile vurduklarında sıkıntılı ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyar halde oluyorlar. Rowles son olarak şunları söylüyor: 

Yapmaya çalıştığımız insanların onları suya geri itmelerine engel olmak.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:39:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1794

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Subbaraman, et al. Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!. (20 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1794
Subbaraman, N., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 20). Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1794
N. Subbaraman, et al. “Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 20 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1794.
Subbaraman, Nidhi. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yunus Katili Virüs, Florida'ya Ulaştı ve Balinaları da Tehdit Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, December 20, 2013. https://evrimagaci.org/s/1794.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close