Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!

2 dakika
2,458
Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mısır yılanının lavanta çeşidinin bir mutasyonu, Cenevre Üniversitesi (UNIGE) takımının omurgalılardaki olağanüstünü çeşitlilikteki deri renklerinden sorumlu mekanizmaları anlamasına yardımcı oluyor.

Omurgalıların ten rengi, derinin derin katmanlarında bulunan kromatoforlara, yani renkli pigment hücrelerine bağlıdır. Cenevre Üniversitesi'nde sürüngenlerde genetik determinizm ve renk evrimi uzmanlarından oluşan bir takım, mısır yılanı türlerinde farklı bireyler tarafından kullanılan çeşitli renkler üzerinde çalışıyor.

PNAS dergisinde yayınlanan araştırma, mısır yılanının lavanta çeşidindeki donuk rengin, hücrelerin boşaltım organelleri olan lizozomların oluşumunda rol oynayan bir genin mutasyonundan kaynaklandığını gösteriyor.[1] Bu tek mutasyon, her cilt rengini etkilemek için yeterli ve hem yansıtıcı kristallerin hem de pigmentlerin lizozomla ilişkili keseciklerde depolandığını gösteriyor. Cenevre Üniversitesinin bu çalışması, omurgalıların derisindeki renklerin ve desenlerin kökenini anlamakta önemli bir adım.

Tüm Reklamları Kapat

Kromatoforlar, pigmentlerin varlığı veya kristallerin ışığı yansıtması sayesinde cilt rengini belirler. Üç tür kromatofor vardır: siyah veya kahverengiden sorumlu olan melanofor; kırmızı ve sarı için ksantofor; birden fazla rengi yansıtan kristallere sahip iridofor. Memelilerde yalnızca melanofor bulunurken, sürüngenler ve balıklar üç tür kromatoforu taşır, yani çok farklı renk ve renk deseni sergileyebilirler.

Melanoforların pigmentlerini, lizozomla bağlantılı organellerde depoladığı bilinmektedir. Hücrelerdeki fonksiyonel olmayan molekülleri sindiren bu küçük kesecikler, lizozom organeli ile aynı kökene sahiptir. Kırmızı ve sarı pigmentlerin ve kristallerin kromatoforların içinde nerede depolandığı bilinmemektedir.

Yılanlar Pembeleştiğinde...

Mısır yılanlarının (Pantherophis guttatus) derisi, siyah daire içine alınmış kırmızı bir sırta ve yan noktalar ile süslenmiş turuncu bir tabana sahiptir. Bu türler mutasyon geçirerek, deri renklerinde bazı çeşitliliklere sahip olur. Mesela lavanta mısır yılanın derisi gri noktalı pembe renktedir.

Cenevre Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Genetik ve Evrim Bölümü araştırmacısı Athanasia Tzika ve doktora öğrencisi Asier Ullate-Agote tarafından yapılan deneylerde renklerin değişmesinin lizozom hareketini düzenleyen LYST genindeki tek bir mutasyondan kaynaklandığı tespit edildi. Çalışmayı yürüten Tzika, yılanlar yılda bir kez yavruladıkları, tüm genomu sıralamak ve genleri baştan tanımlamak zorunda oldukları için bunun çok uzun vadeli bir iş olduğunu belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Anahtar Organ: Karaciğer!

İnsanlarda LYST geninde oluşan mutasyonlar albinizmle özdeşleşen Chediak-Higashi Sendromuna, bu sendrom ise bağışıklık sisteminin bozulmasına ve büyümüş lizozomların birikimine sebep oluyor.

Cenevre ekibi, çok sayıda lizozom içeren omurgalıların ana karaciğer hücreleri olan hepatositlerini analiz edip mısır yılanları üzerindeki çalışmalarını sürdürdü. Bu çalışmaların sonucunda bilim insanları, lavanta mısır yılanlarının hepatositlerinin çok daha büyük ve kümelenmiş lizozomlar içerdiğini buldu. Bilim insanları elektron mikroskobu kullanarak, tüm kromatoforlardaki renkli keseciklerin morfolojisinin ve düzeninin değiştiğini gözlemledi.

Evrimin Sonucu!

Cenevre Üniversitesi Genetik ve Evrim bölümü profesörü Michel Milinkovitch detaylı açıklaması şu şekilde:

Çalışma, mutant geni tanımlayarak, ilk kez farklı kromatoforların evrim sırasında sıfırdan oluşmadığını; ancak hepsinin lizozomla bağlantılı organelleri kapsayan temel bir mekanizma içerdiğini gösterdi.

Gelecekteki çalışmalar; omurgalılardaki olağanüstü çeşitlilikteki cilt renkleri ve renk desenlerinden sorumlu mekanizmaların, kamuflaj gibi farklı ve gerekli işlevlerde rol oynayan özelliklerinin, tür içi iletişimlerinin ve güneşin zararlı etkilerine karşı korunmalarının daha iyi kavranmasını sağlayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: SciTechDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 21:08:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9530

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Geneva, et al. Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!. (17 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9530
Geneva, U. o., Kaya, G., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 17). Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9530
U. o. Geneva, et al. “Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülay Kaya, Evrim Ağacı, 17 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9530.
Geneva, University of. Kaya, Gülay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yılanlarda Genetik Mutasyonla Ortaya Çıkan Yeni Deri Rengi Kombinasyonları, Hayvanlarda Deri Renginin Evrimsel Kökenlerini Aydınlatıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gülay Kaya. Evrim Ağacı, November 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/9530.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close