Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeşil papağan (Psittacula krameri)

3 dakika
5,562
Yeşil papağan (Psittacula krameri) Ashlee Lane Bakırcı-Taylor
Ayasofya Camii'de gözlemlediğimiz bir dişi birey.
Tüm Reklamları Kapat
Yeşil papağan
  • Bilimsel Adı Psittacula krameri
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Yeşil papağan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Rose-ringed parakeet
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

İstanbul, Ayasofya Camii'deki ufak bir deliğin içerisinde meraklı gözlerle aramalar gerçekleştiren bir dişi birey.

Tanım ve Genel Bilgiler

Bu papağan türleri tamamen yeşil tüylere, uzun sivri uçlu kuyruğa ve kanatlara sahiptir. Cinsel dimorfizm, yani cinsiyetler arasında görünüş farkı barındırırlar. Erkeklerin boynunda siyah ve kırmızı halka bulunurken; dişi ve immatür bireylerde bulunmaz. Zaten bu yüzden İngilizce "ring-necked parakeet" şeklinde isimlendirilir. Yetişkin bireyler, kuyruk dahil yaklaşık olarak 37-43 cm uzunluğundadır. Kanat açıklıkları ise 15-17 cm'dir. Sesleri ise oldukça karakteristik "çığlık" şeklindedir. Ayrıca insan seslerini taklit etmeyi öğrenebilirler.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Tropikal ve subtropikal dahil bütün papağanları içeren Psittaciformes (Papağangiller) takımında sınıflandırılırlar. Bu takım içerisinde 3 tane süper-aile bulunur. Bunlar, söz konusu papağanımızın da dahil olduğu gerçek papağanlar olarak bilinen Psittacoidea ailesi, büyük ibikleri ile kakadu olarak bilinen Cacatuidae (Kakadugiller) ailesi ve Yeni Zelanda papağanlarının dahil olduğu Strigopoidea ailesidir. Zira bildiğiniz gibi Yeni Zelanda gibi izole adalardaki coğrafik izolasyonlar, türleşmeyi sağlayan en güçlü mekanizmalardan biridir. Afrika'da P. k. krameri ve P. k. parvirostris olmak üzere iki alt tür bulunur. Asya'da ise P. k. manillensis ve P. k. borealis olmak üzere iki alt türü vardır.

Etrafı merakla izleyen dişi birey.
Etrafı merakla izleyen dişi birey.
Ashlee Lane Bakırcı-Taylor

Moleküler analizler, Avustralasya'nın ayrıldığı Gondwana kıtasından köken aldıklarını ve ilk olarak yaklaşık olarak 66-51 milyon yıl önce türleşmeye başladıklarını gösteriyor. Ayrıca fosilleri, non-avian oviraptorid dinozorlar ile fazlasıyla benzerlik gösterdiği için arada anatomik karışıklıklar olabiliyor. Bu da papağan gagalarının Oviraptor türleri ile güzel bir yakınsak evrim örneği olduğunu gösteriyor.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Önceden Sahra Altı Afrika ve bazı Güney Asya ülkelerinde yaşayan bu türler, hayvan ticareti sayesinde 19. yy'dan itibaren Avrupa'nın birçok kısmına yayıldıkları düşünülüyor. Fakat bu konuda doğal yollarla yayılmış olabilecekleri de tartışma konusu dahilindedir. Neredeyse bütün papağanlardan daha kuzey kesime erişebilmişlerdir. Bu uyum başarıları sayesinde artık Belçika, İspanya, İsrail, Türkiye, İngiltere, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde yerleşik türler olarak sınıflandırılıyorlar. Ülkemizde özellikle İstanbul ve Ankara'da görülebilirler. Öyle ki Riva'da bol bol bulunurlar. Adeta bir evrimsel başarı hikayesi. Ayrıca yerleşik hayata uyum sağlayabilmiş nadir papağan türlerinden biridir.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Artık IUCN Kırmızı Liste içerisinde LC, yani Asgari Endişe (Least Concern) kategorisinde sınıflandırılırlar. Keza sayıları gün geçtikçe artmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Son derece zeki türlerdir demek isterdik. Fakat zekanın tanımı yapılamadığı için "bilişsel yetenek" demek çok daha doğru olacaktır. Zira etologlar (davranış bilimciler) da literatürde bilişsel yetenek anlamına gelen "cognitive abilities" tanımını kullanmaya başlamışlardır. Memeliler dışında kargalar (Corvidae) ile birlikte bilişsel kabiliyetleri en fazla olduğu bilinen türlerdir. Keder içeren kompleks duygular dahil ayrıntılı sosyal ritüeller de taşımaktadırlar. Alet kullanmak ve objeleri gömmek gibi davranışlar da sergilerler. Bu yüzden bilişsel yetenekler kompleksinin hem kargagiller, hem papağanlar, hem de primatlarda bağımsız evrimleştiği kabul edilir. İnsan seslerini dinleyerek birebir taklit edebilirler. Sadece insan sesleri de değil, çevrede duydukları birçok sesi taklit etmekte çok başarılıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ayasofya Camii'deki dişi birey.
Ayasofya Camii'deki dişi birey.
Ashlee Lane Bakırcı-Taylor

Diyet ve Metabolizma

Otçul türlerdir. Genelde tohumlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tahıllar ile beslenirler. Dolayısıyla çiftçiler için baş belası olabiliyorlar.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Avrupa'ya yayılışının ana nedeni, evcil hayvan ticareti olarak belirlenmiştir. Sahra Altı Afrika'dan yakalanan ve Avrupa'ya satılan bireyler kafeslerden kaçarak yayılmaya başlamış olmalılar. Aynı şekilde insanlarla iyi geçinen kuş türlerinden biridirler. İnsan seslerini taklit etmekte ustadırlar.

Etimoloji

Psittacula, Latince Psittacus'tan gelir ve "papağan" anlamını taşır. Tür ismindeki krameri ise Avusturyalı doğa bilimci Wilhelm Heinrich Kramer anısına verilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Lars Svensson & Peter J. Grant. (1999). Collin's Bird Guide. ISBN: 9780007268146. Yayınevi: HarperCollins.
  • Wikipedia. Rose-Ringed Parakeet. (10 Mart 2019). Alındığı Tarih: 10 Mart 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/09/2024 06:07:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7673

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sosyal Mesafelendirme
Asit
Yıldızlar
Kütle
Deniz
İnfografik
Bilim İnsanı
Kelebek
Sendrom
Köpekgil
Samanyolu Galaksisi
Bakteriler
Coğrafya
Zihin
Adaptasyon
Oyun
Konuşma
Işık Yılı
Karbondioksit
Karadelik
Endokrin Sistemi
Filogenetik
Şehir Hastanesi
Atmosfer
Ayak
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Yeşil papağan (Psittacula krameri). (10 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7673
Türkoğlu, P. (2019, March 10). Yeşil papağan (Psittacula krameri). Evrim Ağacı. Retrieved September 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7673
P. Türkoğlu. “Yeşil papağan (Psittacula krameri).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 10 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7673.
Türkoğlu, Pedram. “Yeşil papağan (Psittacula krameri).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 10, 2019. https://evrimagaci.org/s/7673.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close