Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins

Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins
4 dakika
3,386
Tüm Reklamları Kapat

ARKA KAPAK

Bu kitap, evrim “teorisi”nin gerçek olduğuna yani bilimin herhangi bir gerçeği kadar su götürmez bir gerçek olduğuna dair kanıtların kişisel bir özeti.

Richard Dawkins - Ön söz

İngiltere, Kanada, İrlanda ve Avustralya’da Çok Satanlarda 1 Numara!

Tüm Reklamları Kapat

Dawkins’in bu en yeni kitabı, yaradılışçıların ve evrim karşıtlarının iddialarına karşı son darbe. Yeryüzünün en ünlü evrimcilerinden biri olan Dawkins’ten, yeryüzünün en büyük gösterisinin kanıtları bu kitapta yer alıyor.

“Richard Dawkins bilimsel berraklığın ve espritüelliğin ustası … bölümler muhteşem ve derinden etkileyici … kitabın konusu belirli bir çağa ait olmayan bir değer.”

Simon Ings, The Sunday Telegraph – Haftanın Kitabı

NY Times'ın İncelemesi'nin Türkçeye Çevirisi

Evrim teorisi gerçekten de biyolojiyi bütünüyle açıklayabiliyor. Darwin’in geniş fırça darbeleriyle kavradığı fenomen günümüzde DNA'nın dilini öngörmekten sorumlu. Her ne kadar biyolojik sistemler zaman yolculuğunun da ötesinde bir karmaşıklığa ulaşmış olsalar da, hiçbir biyolog evrimsel açıklamaların yeryüzündeki her zerrecikte var olacağından kuşku duymuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Biyologlara göre pek çok Amerlikalının Darwin’in teorisini reddetmesi ve hatta yaratışılşçılık ve mükemmel tasarım gibi karşı tezleri savunmasının nedeni hayret ve rahatsızlık duymaları. Nasıl olur da böylesine kasıtlı bir cehalet bugünün bilgi denizinde boy gösterebilir? Gericiliğin azaltılması umuduyla, İngiliz yazar Richard Dawkins son kitabını evrimsel teorilerin açıklayıcı gücünü göstermeye adıyor. Ve yaratılışları her açıdan yenilgiye uğratmayı da ihmal etmiyor.

Dawkins okuyucuları kimileri Roma İmparatorluğu’nun var olduğunu ve hatta Latincenin roman dillerinin evrildiği ana dil olduğunu reddeden öğrencilere sahip hayali bir tarih öğretmeninin hayal kırıklığını yaşamaya davet ediyor. Batı kültürünün nasıl Roma devletinden ortaya çıktığına yoğunlaşmak yerine, öğretmen zamanını Fransızca’nın uzak tarihlerden beri konuşulduğuna veya Sezar’ın hiçbir yeri fethetmediğine değinilmesi gerektiğini savunan okul yönetimi ile mücadele vererek harcıyor. Bu durum, evrim rakibi köktencilerin hakimiyet sürdüğü devletlerde biyolojinin zenginliğini anlatmaya çalışan birininkiyle aynı.

Dawkins evrim rakiplerine merhamet tanımayan iyi bir ironi anlayışına sahip. “Eğer yaratılışçılar dünyanın yaşının 10.000 in altında olduğunu düşünüyorsa, aynı ölçülerle Kuzey America’nın 10 yarddan daha az genişliğe sahip olduğunu varsaymaları gerekmiyor mu?” diye soruyor. Kitap, Dawkins yaratılışçıları unutup da hipopotamların balinaların uzak kuzenleri olup olmadığını yada 11 inçlik nektarileriyle uzun dilli pulkanatlıların Madagaskar orkidelerini tozlaştırma amacıyla var olup olmadığını sorguladığı bölümlerde çok daha eğlenceli hale geliyor. Yazar özellikle “Akılsız Tasarım” hakkında çarpıcı örnekler veriyor Bunun başlangıç çizgisinde var olmadığını, genç yapıların daha yaşlı olanlardan geliştiğini söylüyor.

Bir tavşanın bir leoparla olan akrabalık ilişkisini ispatlayan güzel bir deneyi tasvir ediyor Dawkins. Evrimsel zamanda geriye doğru uzanan bir tavşan soyu hayal edin, kız evlat, anne, büyükanne vs. Varlıklar gitgide daha az tavşana benzeyecek ve sonunda hem leoparın hem de tavşanın evrilmiş olduğu ataya ulaşacak. Şimdi bir yol ayrımı oluşturun ve leopar türüne ulaşana dek zamanda ileri doğru gidin. Ana gövde ve dallar uzayıp gidecek fakat yaşayan tüm türler aynı ağacın dalcıkları olacak…

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrimin sadece bir teori olduğunu düşünen yaratılışçılara inat, Dawkins evrimin şüphesiz bir gerçek olduğu hakkında ısrar ediyor. Ancak ortada şöyle bir soru var; bizler Darvin’in evrim hakkındaki gerçeklerinden bahsetmiyorsak bu durum da evrim sadece bir teori değil midir? Yaşam süresini belirlemede pek çok genin rol aldığını öngören “yaşlanmanın evrim teorisi” araştırmacılar tarafından labavatuar ortamında bazı organizmaların yaşamının tek bir gen sayesinde üç katına çıkarılabileceği keşfedildiğinde yıkıldı. Evrim teorisi hala değişkenlerle dolu ise- diğer pek çok bilimsel teori gibi- nasıl evrimin bir gerçek olduğu söylenebilir? Dawkins’in bu soruya aşırı duyarlılığı varmış gibi görünüyor.

Dawkins evrime genellikle teori dendiğinin farkında ancak bu kelimeyi çok boş ve tatsız buluyor, çünkü teori sadece hipotez düşüncesini ifade ediyor. Dawkins’e göre evrim mantıksal kanıtlarla kesin olarak kanıtlanmasa da en az matematik teoremleri kadar kurşungeçirmez. Her şekilde bilimdeki kavramsal yapılara karşı pek de taktiri olmadığı görülebiliyor.

Bu tarz konularda söz sahibi olan bilim filozofları bilimin genel olarak üç kategoriden oluştuğunu söylüyor; olgular, kanunlar ve teoriler. Olgular gerçekleri gösteriyor, kanunlar sabit olguları özetliyor, teorilerde kanunları açıklıyor. Evrim bunlardan ancak birine girebilir; teori!

Bilim, değişikliklere uyum sağlıyor olsa da, din gibi öteki düşünce sistemleri değişmez inançlar üzerine kurulu. Öyleyse bilimin düşünsel inkılaplar esnasında değişen ve sabit kalmayan kısmı hangisi? Ne olgular, ne tahminler ne de kanunlar. Bu, esaslı değişimler baş gösterdiğinde feda edilen kavramsal yapının en üst seviyesindeki elementler yani teoriler.

Eğer teori dediğimiz şey değişime yatkınsa, bu durumda kesin doğrudur demek uygun olmaz. Teoriler ne kadar güçlü inanılırsa inanırsın oluştuğu andan itibaren soru işareti ile sonlanır. Eğer soru işaretini kaldırırsanız kendinize sadece bir dogma kazanmış olursunuz, bir inanç. Her şeye rağmen biyolojide bilinen tüm gerçekler tarafından destekleniyor olduğu için evrim teorisi gerçektende güçlü bir teori. Bir kusuru olduğunu düşündürecek hiçbir sebep yok. Dawkins evrim hakkında “Paris in kuzey yarımkürede olduğu nasıl bir gerçekse bu da öyle bir gerçek.” dediğinde, teorinin ne olduğunu bilmiyormuş gibi görünüyor. Fakat, evrim teorisinin biyolojik dünyayı ne kadar güzel açıkladığını aktarma telaşı içine girdiğinde söyledikleri kendiliğinden doğrulanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 17:02:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/590

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aytekin, et al. Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins. (26 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/590
Aytekin, S., Bakırcı, Ç. M. (2011, June 26). Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/590
S. Aytekin, et al. “Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jun. 2011, https://evrimagaci.org/s/590.
Aytekin, Samet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeryüzündeki En Büyük Gösteri - Richard Dawkins.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 26, 2011. https://evrimagaci.org/s/590.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close