Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi?

Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi? Rodnae/Pexels
3 dakika
870
Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayar oyunlarında karakterlerinizi kontrol etmek için sadece klavye-fare ikilisini kullandıysanız, farklı kontrol yöntemlerinin de kullanılabildiğini görünce şaşırabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda mobil oyunlardaki farklı etkileşim yöntemlerini kıyasladığımız makalemizde, dokunmatik kontrollerin dışında göz hareketlerimiz ve sesli komutlarımızın bir birleşimini kullanarak oyun oynanabileceğini gösterdik.[1]

Çokbiçimli Etkileşim Yöntemleri ve Oyunlar

Çalışmamızı yaparken ana hedefimiz; elleri kullanmadan göz hareketlerimizi kullanarak mobil oyun oynanmasına katkıda bulunmaktı. Bu sebeple, daha önceden tasarladığımız bir mobil oyunu kullandık. Bu oyundaki ana karakter, hem dokunmatik kontroller ile hem de göz hareketleri-sesli komut birleşimiyle kontrol edilebilmekteydi.

Tüm Reklamları Kapat

Göz hareketlerimizin yanında sesli komutu kullanmamızın sebebi; daha önceleri gerçekleştirilen sınırlı sayıda araştırmada göz hareketlerinin fare imlecini veya oyun karakterlerini kontrol etmekte kullanılırken, kullanıcıların gözün doğası nedeniyle -uzun süre aynı noktaya sabit bakamamak, gözleri uzun süre açık tutamamak, vb.- yaşadığı zorluklardı. Bu kontrol yöntemi tek başına kullanıldığında ortaya çıkan bu tarz eksiklikleri tamamlayacağını düşündüğümüz modalite ise sesli komut oldu. Dahası, biz araştırmamızı yaparken göz hareketleri-sesli komut birleşimini dokunmatik kontroller ile kıyaslayan bir araştırma da mevcut değildi. Bu sebeple bu karşılaştırmayı yapmayı uygun bulduk.

Deneyin Tasarlanması

Bu etkileşim yönteminin başarısını ölçebilmek adına, oyuncu etkileşimini değerlendiren bir anket kullandık ve aynı zamanda oyuncunun iki farklı tip kontrol yöntemindeki performansını ölçtük.[2] Kullandığımız oyundan, oyun içi bir ekran görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Oyunumuzdan bir ekran görüntüsü. Görüntüde görünen kare, oyunda kontrol ettiğimiz karakterimiz.
Oyunumuzdan bir ekran görüntüsü. Görüntüde görünen kare, oyunda kontrol ettiğimiz karakterimiz.

Deney için kullandığımız oyun, 2 boyutlu bir platform-koşu oyunuydu. Oyuncu, dokunmatik kontroller veya göz-ses birleşimi ile görüntüde görünen kareyi kontrol ederek, engellere takılmadan belirli bir süre boyunca 2 grup halinde birbirine paralel 4 adet platformda ilerlemeye çalışıyordu.

Göz-ses birleşimiyle karakter kontrol edilirken, oyuncu ekranın üst yarısına baktığında karakter üstteki platform grubuna, alt yarısına baktığında ise alttaki platform grubuna geçiyordu. Aynı süreçte oyuncu "jump" (Tür: "zıpla") sesli komutunu kullanarak karakterini tek bir sefer zıplatıyor, ya da "twice" (Tür: "iki kez") sesli komutunu kullanarak çift zıplama ile karakterinin aynı grup içindeki platformlar arasında yer değiştirmesini sağlayabiliyordu.

Dokunmatik kontroller ise benzer şekilde, ekranın hangi noktasına dokunulduğuna göre karakterin platform grubunu değiştirmesini, zıplamasını veya çift zıplamasını sağlıyordu. Altta bulunan görsellerde, oyunu iki farklı yöntemle de oynayan bir kullanıcıyı ve tasarladığımız deney ortamını görebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Solda oyunu göz hareketleri-sesli komut ile oynayan oyuncu, sağ tarafta aynı oyunu dokunmatik kontroller ile oynamakta.
Solda oyunu göz hareketleri-sesli komut ile oynayan oyuncu, sağ tarafta aynı oyunu dokunmatik kontroller ile oynamakta.

Deneyin Sonuçları ve Düşüncelerimiz

24 kullanıcının katıldığı deneylerin sonucunda gördük ki oyuncular, göz-ses komutu birleşimini karakterlerini kontrol etmek için kullandıklarında, dokunmatiğe göre daha başarılı değillerdi. Ancak yine aynı kullanıcılardan topladığımız anket sonuçlarına göre, kullanıcılar göz hareketleri-sesli komut içeren oyun kontrollerine dokunmatik kontrollerden daha güçlü bir bağlılık hissetmişlerdi. Bu durum bize, bu yeni oyun kontrol yönteminin, mobil oyunlarda dokunmatik kontrollere bir alternatif olabileceğini düşündürdü.

Bu ikili oyun etkileşim yöntemi gelecekte dokunmatik kontrollere bir alternatif olabilirse, bunun aynı zamanda çok değerli bir diğer katkısı da olacaktır. Ellerinde hasar bulunan veya ellerini kullanma yetisini kaybetmiş kişiler ile yaşlılık ve hastalık sebepleriyle ellerini kullanmakta zorluk çekenler de oyun oynayabilecek ve belki de bu etkileşim yöntemi sayesinde bilgisayar, telefon vb. dijital cihazları daha kolay kullanabileceklerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/09/2023 21:06:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10561

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sivrisinek
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Çiçek
Renkler
Aşırı
Obezite
İnsan Evrimi
Venüs
Fosil
Müfredat
Kuantum Mekaniği
Dişler
Vejetaryen
Algoritma
Hastalık Kataloğu
Çocuklar İçin Bilim
Sayı
Zeka
Sars-Cov-2
Arkeoloji
Yıldızlar
Balık Çeşitliliği
İlişki
Çalışma
Aslan
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Gözyaşı Ne İşe Yarar?
Gözyaşı Ne İşe Yarar?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zaman Oku: Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zaman Oku: Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Hastalıklar Konusunda Google Sizi Nasıl Aldatıyor?
Hastalıklar Konusunda Google Sizi Nasıl Aldatıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Uludağlı, et al. Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi?. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10561
Uludağlı, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 10). Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved September 28, 2023. from https://evrimagaci.org/s/10561
Ç. Uludağlı, et al. “Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10561.
Uludağlı, Çağkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Göz Hareketleri ve Sesli Komutlar, Oyun Karakterlerini Daha Etkili Bir Şekilde Kontrol Etmemizi Sağlayabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10561.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close