Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!

4 dakika
250
Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, tarımsal bitkilerin evrimi derinden değişti; tohum sistemlerimiz, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için endüstriyel tarım yöntemleriyle yeniden şekillendi. Bu değişikleri yapanlar, tabii ki insanlardan başkası değil. Ancak Vermont Üniversitesi araştırmacıları, önümüzdeki yıllarda değişen iklim karşısında dünyayı ayakta tutacak tohumların, küçük ölçekli çiftçilerin tohumları olduğunu belirtiyor.

Vermont Üniversitesi evrimsel biyologu Yolanda Chen ise değişen iklim koşullarında küçük ölçekli çiftçilerin tohumları adapte etmesinin küresel gıda güvenliği için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Plants, People, Planet dergisinde yayımlanan yeni bir tartışmada, Chen ve ortak yazarlar, profesyonel bitki yetiştiricilerinin ortaya çıkışının evrimsel süreçleri bozarak tüm gıda sistemini yeniden şekillendirdiğini anlatıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Az sayıda yüksek verimli tohumun kitlesel olarak üretilmesi, dünya genelinde çoğu tohumu sağlayan "resmi tohum sistemi" ile çiftçilerin kendi tohumlarını seçip yerel koşullara uyum sağlayan çeşitli bitki türleri yetiştirdikleri "gayri resmi tohum sistemi" arasında derin bir uçurum oluşturdu.

Aynı zamanda Gund Çevre Enstitüsü'nde araştırmacı olan Chen, küçük çiftçilerin bu toprak türlerini seçerek, evrimsel süreçlerle gelişen biyoçeşitlilikten elde ettiğimiz faydalar olan evosistem hizmetlerini (İng: "evosystem services") sağladıklarını belirtiyor.

Bu hizmetler, bitkilerin kuraklık, tuzluluk ve zararlılar gibi zorluklara uyum sağlamasını sağlıyor. Chen, iklim ısındıkça bu tür zorlukların artacağını ve bu hizmetlerin sürdürülebilirlik açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor:

Resmi tohum sistemi yetiştiricileri, yalnızca yüksek verim elde etmeye odaklandıkları için buna uygun çeşitler seçti. Bu yaklaşım, tarımı bitkilerin verim potansiyelini açığa çıkarmaya odaklı bir bilim olarak görüyor ve modern tarımın dünyayı besleyeceğini varsayıyor. Yetiştiriciler de bu hedefe ulaşmak için gübre, sulama ve pestisitler yoluyla her yerde aynı verimli ortamı yakalamaya çalışıyor. Haliyle modern tohum çeşitleri de bu ideal koşullara uygun olacak şekilde seçiliyor.

Ancak bu koşulların dışında, mahsul bitkileri mikrobiyal ve hayvan türleriyle birlikte çok çeşitli ortamları tolere edecek şekilde evrimleşmiştir. Örneğin, birçok bitki bitkinin parazitlerini avlamak için yerel böcekleri çeken bileşikler üretir. Chen, bu özelliğin bitkilerin adeta "bodyguard'larını çağırmak" için evrimleştiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak kitlesel olarak üretilen tohumlardan yetişen bitkiler bu özelliği kaybetmiş durumda, sürekli pestisit desteği aldıkları için buna ihtiyaç duymuyorlar. Bu eski bağlantıyı çevreleriyle koparan bitkiler, artık yardım çağrısı yapmıyor. Chen şöyle açıklıyor:

Resmi tohum sistemi bitkileri sessiz kalacak şekilde seçilmiştir. Elbette, insanların bitkilerin evrimini yönlendirmesi yeni bir şey değil.

Bitkiler ve ekosistemler arasındaki etkileşimlere benzer şekilde, insanlar tarafından yapılan seçici mahsul ıslahı, ekildikleri yerler ve iklimler açısından mahsulleri şekillendirir. Buna karşılık, yüksek verime sahip ancak çevreleriyle bağlantısı olmayan mahsullere güvenmek için yapılan bir değiş tokuştur. Bu nedenle, tek tip tarım, birçok tarım bölgesinin karşılaşması beklenen aşırı sıcaklıklar veya kuraklık koşulları altında hızla sürdürülemez bir hale geliyor.

Chen ve ortak yazarlar, çözümün dünya genelindeki köylerde, ambarlarda ve depolarda saklanan yerel tohum çeşitlerinde yattığını öne sürüyor: Çiftçilerin ekim yaptığı dağlarda, deltalarda ve çöllerde ürün vermek üzere yetiştirilen yerel (İng: "landrace") tohumlar, iklim değişikliği hangi koşullarda olursa olsun hayatta kalmak için gereken dayanıklı özellikleri taşıma konusunda en iyi şansa sahip. Chen şöyle devam ediyor:

Yerel tohumlar, ticari çeşitlerin yerel koşullara uyum sağlamasına yardımcı olacak özellikler taşır. Bu özellikler, yerel tohumlara renk ve tatları kadar güçlü bir şekilde işlenmiş olan evrim hizmetleridir.

Ancak mesele sadece genetik değil. Böceklerin evrimsel ekolojisi üzerine çalışan Chen, sosyologlar ve bitki genetikçilerini de içeren disiplinler arası bir ekiple çalışıyor. Yerel tohumları geliştiren çiftçiler, genellikle sömürge geçmişine sahip bölgelerdeki küçük çiftçiler ve bu insanların çalışmaları, endüstriyel tarım ya da akademik araştırmalarda yeterince değer görmüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Chen, küçük toprak sahibi çiftçilerin yetiştirdiği tohum çeşitliliğinin “küresel bir kamu malı” olarak görüldüğünü, ancak bunun çiftçilere fayda sağlamadığını söylüyor:

İklim değişikliği modern tarım yöntemlerini sürdürülemez hale getirirken çözüm, sanayileşmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerdeki tohumları koruyan küçük çiftçilere "Mahsullerimiz başarısız oluyor, tohumlarınızı alabilir miyiz?" diye sorması olmamalı.

Tohum çeşitliliğini değerli hale getirip paylaşabileceğimiz mekanizmalar bulmalıyız, böylece yiyecek ürünlerimizin evrimini doğru şekilde yönetebiliriz. Ancak, dünya genelindeki küçük çiftçilerin gıda güvenliğinin geleceğini tek başlarına sırtlanmasını beklemek doğru değil.

Chen ve ekibi, bilgilerini politika yapıcılarla paylaşmak için bir politika notu hazırlıyor. Amaçları, küçük çiftçilerin yarattığı tohum çeşitliliğini yeterince desteklemek için fayda paylaşımını teşvik eden uygulamalar geliştirmek. Ayrıca, bu çiftçilerin bilgilerini dikkate alarak, tohum çeşitliliğinin gelecekteki geniş ölçekli mahsullerde etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamayı hedefliyorlar. Chen sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Bu durum, "her zaman verim" anlayışından dönüş olarak görülebilir. Tarım süreçlerimizde evrim ve biyolojik çeşitliliği merkeze almamız gerekiyor. Sürdürülebilirliği ancak böyle sağlayabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. Mastretta‐Yanes, et al. (2024). Human Management Of Ongoing Evolutionary Processes In Agroecosystems. Wiley. doi: 10.1002/ppp3.10521. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:51:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18482

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!. (29 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18482
Derin, U., Derin, U. (2024, August 29). Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18482
U. Derin, et al. “Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18482.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Yerel Tohumlar Gelecekteki Gıda Güvenliğinin Anahtarı Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/18482.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close