Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi!

o3 Modeli ARC-AGI Testi'nde Büyük Bir Atılım Gerçekleştirse de Halen Bir Yapay Genel Zekâ Değil!

5 dakika
304
Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi! Ars Technica
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ şirketi OpenAI, 20 Aralık 2024'te yeni yapay zekâ modeli o3'ü duyurdu.[1] o1 modelinin ardından gelen bu model (o2 adlandırması es geçildi), insan düzeyinde yapay zekâyı ifade eden bir yapay genel zekâ sistemine yönelik geliştirilen ve prestijli bir test kabul edilen ARC-AGI Testi'nde ("Abstraction and Reasoning Corpus - Artificial General Intelligence Challenge" / Tr: "Soyutlama ve Akıl Yürütme - Yapay Genel Zekâ Testi") yüksek bir puan elde ederek test rekorunu kırmayı başardı!

Yapay zekâ alanında ses getiren bu başarı, yapay zekâ meraklılarının o3 modelinin yapay genel zekâya ulaştığına dair spekülasyonlarda bulunmasına neden oldu. Ne var ki ARC-AGI Testi'ni yaratan bilim insanları, o3 modelinin bir yapay genel zekâ olmadığını ancak bu yolda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilebileceğini ifade ediyor.

OpenAI'ın yeni o3 modeli, ARC-AGI-1 Açık Eğitim Seti üzerinde eğitilmiştir ve ilan edilen halka açık liderlik tablosundaki 10 bin dolarlık hesaplama sınırında "Yarı-Özel" Değerlendirme test dizisinde çığır açan bir başarıyla %75,7 puan almıştır. 172 kat yüksek hesaplama yapılandırmasına sahip o3 modeli ise %87,5'luk resmi olmayan puan elde etti.
OpenAI'ın yeni o3 modeli, ARC-AGI-1 Açık Eğitim Seti üzerinde eğitilmiştir ve ilan edilen halka açık liderlik tablosundaki 10 bin dolarlık hesaplama sınırında "Yarı-Özel" Değerlendirme test dizisinde çığır açan bir başarıyla %75,7 puan almıştır. 172 kat yüksek hesaplama yapılandırmasına sahip o3 modeli ise %87,5'luk resmi olmayan puan elde etti.
ARC-AGI

o3 modeli, ChatGPT'nin ardındaki büyük dil modellerinin (İng: "LLM") devamı niteliğinde olan bir dizi yapay zekâ sürümünün en yenisidir. ARC-AGI Testi'nin ana yaratıcısı olan ve Google'da yapay zekâ araştırmacısı olarak çalışan bilim insanı François Chollet, yayımladığı bir blog yazısında bu başarıyı şu şekilde değerlendiriyor:[2]

Tüm Reklamları Kapat

o3, GPT ailesindeki modellerde daha önce eşine rastlanmamış bir şekilde yeni görevlere uyum yeteneği göstermektedir ve bu atılım, yapay zekâ yeteneklerinde beklenmedik ve önemli bir sıçramadır.

o3 Modeli Tam Olarak Neyi Başardı?

2019'da François Chollet, 600 bin dolar tutarında ödüle sahip olan ARC-AGI Testi'ni, yapay zekâların renkli ızgara çiftleri arasındaki doğru desenleri bulma yeteneğini değerlendirme amacıyla geliştirmiştir. Bu tür görsel bulmacalar, yapay zekânın temel akıl yürütme yetenekleriyle bir tür genel zekâ sergilemesini gerektirmektedir. Ancak bu bulmacalarda yeterli miktarda hesaplama gücü kullanılacak olursa yapay zekâ modeli, akıl yürütme yapmaksızın yalnızca kaba kuvvet kullanarak bu bulmacaları çözebilir. Bundan ötürü test, resmi puanların belirli hesaplama gücü sınırları içinde kalmasını şart koşmaktadır.

2025'in başlarında piyasaya sürülmesi planlanan OpenAI'ın yeni o3 modeli, "yarı-özel" ARC-AGI Testi'nde %75,7’lik resmi bir atılım puanı elde etmiştir. Bu test, katılımcı modellerin herkese açık şekilde bir liderlik tablosunda sıralanmasını sağlamaktadır. o3 modeli, görsel bulmaca görevi başına yaklaşık 20 dolar olan hesaplama maliyeti ve toplamda 10 bin doların altında kalma şartını yerine getirerek bu sonuca imza atmayı başarmıştır. Ancak 600 bin dolarlık büyük ödül sonucunu belirlemek için kullanılan daha zorlu olan "özel" testte, görev başına yalnızca 10 cent harcanmasını gerektiren daha katı bir hesaplama sınırı ve kullanılan modelin açık kaynak olması zorunluluğu bulunmaktadır ve OpenAI'ın o3 modeli bu gereksinimleri karşılayamamıştır.

o3 modeli, bu testte resmi sınırın yaklaşık 172 katından daha fazla bir hesaplama gücü kullanarak %87,5'lik resmi olmayan bir puan elde etmiştir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, sıradan bir insanın bu testteki ortalama puanı %84'tür ve %85'lik bir puan, hesaplama maliyetinin belirlenen sınırlar içinde kalması koşuluyla ARC-AGI Testi'nin 600 bin dolarlık büyük ödülünü kazanmaya yeterlidir. Ancak o3 modelinin maliyeti, resmi olmayan bu %87,5'luk puana ulaşmak için her görev başına binlerce dolara ulaşmıştır. OpenAI, testin geliştiricilerinden bu maliyetlerin tam detaylarını yayımlamamaları talebinde bulunmuştur.

Yüksek hesaplama kapasitesine sahip o3 modelinin testlerinden elde edilen verileri (sonuçlar, denemeler ve istem) aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

ARC-AGI Task ID: c6e1b8da
ARC-AGI Task ID: c6e1b8da
ARC-AGI
ARC-AGI Task ID: 0d87d2a6
ARC-AGI Task ID: 0d87d2a6
ARC-AGI
ARC-AGI Task ID: b457fec5
ARC-AGI Task ID: b457fec5
ARC-AGI

o3 Modelinin Başarısı Yapay Genel Zekâya Ulaşıldığını Gösteriyor mu?

Kısa cevap: Hayır. ARC-AGI Testi'nin geliştiricileri, bu yarışma kriterinin aşılmasının yapay genel zekâya ulaşıldığının bir göstergesi olmadığını açıkça belirtmektedirler. ARC-AGI Testi'nin geliştiricilerinden biri olan Mike Knoop, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda o3 modelinin çok yüksek miktarda hesaplama gücü kullanmasına rağmen 100'den fazla görsel bulmaca görevini çözmeyi başaramadığını belirtmektedir.

Santa Fe Enstitüsünde profesörlük yapan bilişsel bilimci Melanie Mitchell ise sosyal medya platformu Bluesky'da yaptığı bir paylaşımda şöyle söylüyor:

Bu görevlerin kaba kuvvet kullanarak hesaplama yoluyla çözülmesi, orijinal amacın boşa çıkarılması anlamına gelir.

François Chollet, o3 modelinin ilerlemesini değerlendirdiği bir X paylaşımında şu ifadeleri kullanıyor:

Yeni model çok etkileyici ve yapay genel zekâya giden yolda büyük bir dönüm noktasını temsil ediyor. Ancak bu model bir yapay genel zekâ değildir; halen o3'ün testte çözemediği oldukça kolay görevler bulunmaktadır.

Ayrıca Chollet yapay zekânın bir insan seviyesinde zekâ sergilediğinin nasıl anlaşılacağı konusunda şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sıradan insanlar için kolay ama yapay zekâ için zor olan görevler oluşturmanın imkânsız hale geldiği gün, yapay genel zekânın burada olduğunu anlayacaksınız.

Oregon Üniversitesinde yapay zekâ araştırmacısı olan önde gelen bilgisayar bilimci Thomas Dietterich, yapay genel zekânın tanımlanması konusunda şöyle söylüyor:

Bu tür sistemlerin insan bilişinde gerekli olan tüm işlevsel bileşenleri içereceği öne sürülmektedir. Bu ölçüte göre piyasadaki yapay zekâ sistemleri; episodik bellek, planlama, mantıksal akıl yürütme ve en önemlisi metabilişim gibi bileşenlerden yoksundur.

Sonuç: o3 Modelinin Başarısının Önemi

o3 modelinin aldığı yüksek puan, yapay zekâ modellerinin 2024'teki gelişim hızının 2023'teki sarsıcı ilerlemelerle karşılaştırıldığında daha yavaş bir seyir izlediği bir dönemde elde edilmiş olması bakımından önemlidir.

ARC-AGI Testi'ni geçememiş olsa da o3'ün yüksek puanı, yapay zekâ modellerinin yakın gelecekte önemli kriterleri aşabileceğini açıkça göstermektedir. Chollet, o3 modelinin resmi olmayan yüksek puanının ötesinde, resmi olarak düşük hesaplama gücüyle teste giren birçok diğer yapay zekâ modelinin, "özel" değerlendirme test setinde daha şimdiden %81'in üzerinde puanlar aldığını belirtmektedir.

Yapay genel zekâ kavramına şüpheyle yaklaşan bilgisayar bilimci Dietterich de, bu performans sıçramasını "çok etkileyici" olarak nitelendirmektedir. Dietterich, şöyle söylüyor:

Bu sonuç çok etkileyici olsa da OpenAI'ın o1 ve o3 modellerinin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi olmadan bu yüksek puanın ne derece etkileyici olduğunu değerlendirmek mümkün değildir. Tam anlamıyla bir değerlendirme yapabilmek için testin açık kaynaklı şekilde tekrarlanmasını beklememiz gerekecek.

Ayrıca, o3 modelinin ARC-AGI Testi'ndeki problemleri uygulama imkânına erişmiş olması, gelecek modellerin başarısını kolaylaştırabilir. Öte yandan ARC-AGI geliştiricileri, 2025 yılında daha zorlu bir dizi yeni kıyaslama testi başlatmayı planlamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ OpenAI. O3 Preview & Call For Safety Researchers. (20 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2024. Alındığı Yer: OpenAI | Arşiv Bağlantısı
  • ^ F. Chollet. Openai O3 Breakthrough High Score On Arc-Agi-Pub. (20 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2024. Alındığı Yer: ARC Prize | Arşiv Bağlantısı
  • A. Wilkins. $1M Prize For Ai That Can Solve Puzzles That Are Simple For Humans. (25 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2024. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 07:59:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19381

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Köse, et al. Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi!. (27 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19381
Köse, M., Alparslan, E. (2024, December 27). Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19381
M. Köse, et al. “Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19381.
Köse, Mücahid. Alparslan, Eda. “Yeni Yapay Zekâ Modeli GPT o3, Yapay Genel Zekâya Yönelik Geliştirilen Bir Testte Büyük Başarı Gösterdi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/19381.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close