Gizemli "gpt2-Chatbot", Yapay Zeka Ekosistemini Çalkalayıp Yok Oldu: GPT-5'in Ayak Seslerini mi Duyuyoruz?
Yeni bir yapay zeka chatbotu, en iyi bilinen yapay zeka sistemlerinden bile daha iyi olduğu iddia edilen yetenekleriyle, bir yapay zeka kıyaslama platformu olan LMSYS'te gizemli bir şekilde ortaya çıktıktan sonra, sosyal medyada dikkat çekti! Gizemli botun kimin tarafından yayınlandığı bilinmiyor; ancak ChatGPT'nin üreticisi OpenAI'ın bir sonraki büyük güncellemesi için bir deneme sürümü (veya belki de bir "sızıntı") olduğu fikri şu anda en baskın görüşler arasında.
"gpt2-chatbot" adlı bir yapay zeka sohbet botu, farklı yapay zeka sistemlerini karşılaştırmak için kullanılan LMSYS Chatbot Arena adlı bir web sitesinde, sessiz sedasız bir şekilde yayınlandı. Botun kökeni net değil; ancak adı, OpenAI'ın ChatGPT gibi araçları güçlendirmek için kullandığı ve daha gelişmiş olan GPT-3 ve GPT-4 sistemlerinden önce gelen büyük bir dil modeli olan GPT-2'sine atıfta bulunuyor.
VentureBeat'in sosyal medyada modelle ilgili paylaşım yapan çeşitli yapay zeka uzmanlarına dayandırdığı haberine göre, gizemli sohbet robotu OpenAI'nin şimdiye kadarki en gelişmiş yapay zeka sistemi olan GPT4'ün yetenekleriyle kafa kafaya gidebiliyor ve hatta birçok alanda bu yetenekleri aşıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, gizemli modelin performansı, OpenAI'ın merakla beklenen modeli GPT-5 için beklenen aşırı üstün seviyenin de altında kalıyor. Bu durum, bu yeni sistemin belki de "GPT-4.5" şeklinde isimlendirilecek olan potansiyel bir güncellemesi olabileceği spekülasyonlarına yol açıyor. OpenAI, konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ve yorum taleplerine yanıt vermedi.
İnternet üzerindeki yapay zeka toplulukları, anonim gpt2-chatbot yayınlandığından beri adeta "çıldırmış" haldeler: Bir X kullanıcısı, gpt2-chatbot'un mobil oyun Flappy Bird'ün neredeyse mükemmel bir klonunu kodlayabildiğini iddia ediyor. Başka bir X kullanıcısı ise gpt2-chatbot'un bir Uluslararası Matematik Olimpiyatı problemini tek seferde çözdüğünü söylüyor. Uzun Reddit başlıklarında kullanıcılar, gpt2-chatbot'un kökenleri hakkında çılgınca spekülasyonlar yapıyor ve OpenAI, Google veya Anthropic'ten gelip gelmediğini tartışıyorlar. Bu iddialar için herhangi bir kanıt yok.
Öte yandan Wisconsin Üniversitesi'nden bir bilgisayar mühendisliği profesörü, gpt2-chatbot'un diğer önde gelen yapay zeka modellerinin yapamadığı bir görevi de yerine getirebildiğini keşfetti: Dimitris Papailiopoulos, gpt2-chatbot'tan bazı açık olmayan kuralları öğrenmeyi içeren bir matematik bilmecesini çözmesini istedi ve gpt2-chatbot bu testi başarıyla geçebildi. Diğer yapay zeka sistemleri, bu gibi soruları yanıtlamakta büyük ölçüde zorlanıyor.
Modelin OpenAI tarafından geliştirildiğine yönelik spekülasyonlar, OpenAI'ın CEO'su ve kurucu ortağı Sam Altman'ın X'te yaptığı bir paylaşımda "gpt-2 için yumuşak bir noktam var." demesinin ardından daha da arttı. İlginç bir şekilde, Altman tweetini sonradan güncelleyerek "gpt-2" yerine "gpt2" yazmayı tercih etti - ki bu, LMSYS'te ortaya çıkan gizemli botun adıyla daha çok örtüşüyor.
gpt2-chatbot, tam da ilgi odağı haline gelmişken, yayınlandıktan sadece 1 gün sonra neredeyse hiçbir açıklama yapılmaksızın bir anda ortadan kayboldu. LMSYS sitesinin ana sayfasındaki bir bildirimde "gpt2-chatbot şu anda kullanılamıyor." yazıyor. Bu mesajın belirmesinden sadece birkaç saat önce, gpt2-chatbot'u LMSYS Org'un web sitesinde kendiniz de kullanabiliyordunuz. Açılır menü altında "Doğrudan Sohbet" veya "Arena (yan yana)" seçenekleri mevcuttu. LMSYS Org, yayınladıkları politika blogunda belirli yapay zeka modeli geliştiricilerinin daha geniş bir sürümden önce anonim yayınlanmamış modelleri test edebileceklerini vurguluyor. Bu durum, birçok kişinin gpt2-chatbot'un büyük bir yapay zeka geliştiricisinin anonim bir modeli olduğuna inanmasına yol açıyor.
Gerçekten de OpenAI'nin bir sonraki büyük modeli olan GPT-5'i bu yaz piyasaya sürmesi bekleniyor. GPT-4, 1 yıldan biraz daha uzun bir süre önce piyasaya sürüldü ve o zamandan bu yana şirketler hızla gelişen yapay zeka alanında varlıklarını sürdürebilmek için daha iyi modeller oluşturmak ve dağıtmak için yarışa girmiş haldeler. GPT-5'in beklenen sürümü öncesinde bu yarış daha da kızışıyor: Meta, Google ve Mistral gibi büyük oyuncuların hepsi geçtiğimiz ay içinde kendi öncü sistemlerinin yeni sürümlerini yayınladılar. Önümüzdeki aylarda daha da fazla güncelleme bekleniyor.
Sonuç olarak, gpt2-chatbot hakkında henüz çok az bilgi mevcut. Ancak, bu yapay zeka modelinin arkasında çok güçlü bir yapay zeka oyuncusunun olduğu açık görünüyor. Önümüzdeki haftalarda, gpt2-chatbot'un yaratıcısı ve kökenleri muhtemelen kamuoyuna açıklanacak. Bu, ufukta yeni bir yapay zeka modelinin bulunduğunu ya da sahneye yeni bir yapay zeka geliştiricisinin giriş yaptığı anlamına gelebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Forbes | Arşiv Bağlantısı
- M. Zeff. Powerful New Chatbot Disappears As Mysteriously As It Arrived. (30 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2024. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 07:55:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17469
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.