Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak!

Yeni Nesil Parçacık Hızlandırıcıları Çok Daha Küçük ve Çok Daha Yüksek Enerjili Olacak!

Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak! Rochestar Üniversitesi
Parçacık Hızlandırıcı
3 dakika
667
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, son derece yüksek enerjilere hızlandırılmış elektronları gözlemleyerek, evrenimizi oluşturan parçacıklar hakkında ipuçlarını ortaya çıkarabiliyor.

Ancak, elektronların laboratuvar ortamında bu kadar yüksek enerjilere hızlanması zordur: Tipik olarak, elektronlar ne kadar enerjik ise, parçacık hızlandırıcısı da o kadar büyük olur. Örneğin, hatalı bir şekilde "Tanrı Parçacığı" olarak da anılan ve Evren'deki kütlenin bir kısmından sorumlu olan Higgs bozonunu keşfetmek için İsviçre'deki CERN laboratuvarında bilim insanları yaklaşık 27 kilometre uzunluğunda bir parçacık hızlandırıcı kullandılar.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya parçacık hızlandırıcılarını küçültmenin bir yolu varsa? Ya çok daha kısa mesafelerde çok daha yüksek yüksek enerjili elektronlar üretebilirsek?

Physical Review Letters dergisinde yayınlanan bir makalede, Rochester Üniversitesi Lazer Enerjisi Laboratuvarı'ndan (LLE) bilim insanları, yoğun lazer ışığını, elektronları çok kısa mesafelerde rekor enerji düzeylerine kadar hızlandıracak bir şekilde şekillendirmek için bir yöntem belirledi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, hızlandırıcının benzer enerjiyi kaydeden önerilen bir kurulumdan 10.000 kat daha küçük olacağını ve hızlandırıcıyı Gökçeada'nın uzunluğundan, bir yemek masasına kadar düşürebileceklerini tahmin ediyorlar. Böyle bir teknolojiyle, bilim insanları Higgs bozonunu araştırmak ya da Albert Einstein'ın evrenin büyük birleşik teorisi hayaline yol açabilecek ekstra boyutların ve yeni parçacıkların varlığını araştırmak için masa üstü deneyler icra edebilirler. LLE'de çalışan ve makalenin başyazarı olan John Palastro şöyle diyor:

Temel parçacık fiziğini incelemek için daha yüksek enerjili elektronlar gereklidir, elektron hızlandırıcıları, evrenin temel yapı taşlarının yaşadığı atom altı bir dünyaya bir ayna sağlar.
"Oyun Bozan" Lazer
"Oyun Bozan" Lazer
SciTechDaily

Bu araştırma şu anda teorik olmakla birlikte, LLE dünyanın en güçlü lazerini inşa etme planları ile bunu gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor. EP-OPAL olarak adlandırılacak olan lazer, araştırmacıların bu makalede açıklanan son derece güçlü ışık atımı ve teknolojisini oluşturmalarına izin verecektir.

Araştırmacılar tarafından özetlenen elektron hızlandırıcı, zirvelerinin ışık hızından daha hızlı hareket edebilmeleri için ve lazer darbelerinin şeklini şekillendirmek için devrim niteliğinde bir tekniğe dayanır. LLE'de kıdemli bilim insanı ve makalenin yazarlarından biri olan Dustin Froula ise şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu teknoloji, elektronların mevcut teknolojilerle mümkün olanın ötesine doğru hızlanmasını sağlayabilir.

Araştırmacılar, yüksek güçlü bir lazer sayesinde üretilen eşmerkezli ışık halkaları arasında bir zaman gecikmesi oluşturmak için, kullanılan dalga boyuna bağlı artan "adımlar" ile, dairesel bir amfitiyatroya benzeyen yeni bir optik kurulum geliştirdiler.

Tipik bir lens, lazerden gelen her ışık halkasını mercekten tek bir mesafeye odaklar ve tek bir yüksek yoğunluklu ışık noktası oluşturur. Ancak araştırmacılar, tipik bir lens kullanmak yerine, her ışık halkasını merceğin farklı bir uzaklığına odaklayarak tek bir nokta yerine yüksek yoğunlukta bir çizgi oluşturmalarını sağlayan egzotik şekilli bir lens kullanıyorlar.

Bu yontulmuş ışık darbesi bir plazmaya girdiğinde- serbestçe hareket eden elektron ve iyonlardan oluşan sıcak bir çorba- bir motorbotun arkasındaki gemi izine benzer bir iz yaratır. Bu iz, ışık hızında yayılır. Teknenin izindeki bir su kayağı gibi, elektronlar da yontulmuş lazer ışığı darbelerinin ardından hızlanırlar.

Bu "Laser Wakefield Acceleration" (LWFA) ilk olarak yaklaşık 40 yıl önce kuramlaştırıldı ve 2018 Nobel Ödülü sahipleri Donna Strickland ve Gerard Mourou tarafından LLE'de gerilmiş darbe amplifikasyonu (CPA) icadı ile geliştirildi.

Gerilmiş Darbe Amplifikasyonu
Gerilmiş Darbe Amplifikasyonu
nobelprize.org

LWFA önceki sürümleri, ancak, ışık hızından daha yavaş yayılan geleneksel, yapılandırılmamış ışık atımları kullandı, bu da elektronların uyanışını aşarak ivmelenmelerini sınırladığı anlamına geliyordu. Yeni şekillendirilmiş ışık atımları, ışıktan daha yüksek hızlar sağlar, böylece elektronların izi süresiz olarak sürebilir ve sürekli olarak hızlandırılabilir. LLE direktörü Michael Campbell şöyle diyor:

Bu çalışma son derece yenilikçi. Lazer hızlandırıcılar alanını değiştireceğini düşünüyorum. Bu araştırma, teorik ve deneysel plazma fiziğinin, seçkin lazer bilimcileri ve mühendisleriyle yakın işbirliği içinde çalışmasının değerini gösteriyor ve LLE kültürünün en harika tarafını temsil ediyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 06:12:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8501

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Valich, et al. Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak!. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8501
Valich, L., Kanara, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 06). Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8501
L. Valich, et al. “Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara, Evrim Ağacı, 06 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8501.
Valich, Lindsey. Kanara, Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Lazer Tekniği, Daha Güçlü ve Daha Küçük Parçacık Hızlandırıcılar Üretmeyi Mümkün Kılacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara. Evrim Ağacı, April 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/8501.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close