Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler

Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler
5 dakika
4,119
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanlarının daima ciddi ve nispeten de sıkıcı olduklarına dair bir mit var. Fakat bu hiç de doğru değil. Bilim insanlarının ne derecede komik olduklarının kanıtı direk bilimsel dergilerde, yeni keşfedilen türlere verdikleri isim kararlarında bulunabiliyor. 

Ünlüler, politikacılar ve hatta hayali karakterlerin ismini alan tonlarca organizma var. Bunların tamamını inceleyecek vaktimiz muhtemelen asla olmayacak, ancak favorilerimizden bazıları:

Tüm Reklamları Kapat

1. Kooteninchele deppi

Kooteinchele deppi, 4 santim (1.6 inç) uzunluğunda, 505 milyon yıl önce gerçekleşen Kambriyen döneminde yaşamış bir deniz varlığıydı. Sığ sularda avlanır, leş peşinde koşturur ve devriye gezerdi. Yengeç ve istakozların atası olan K. deppi’nin bu atalık özelliği kıskaçlarını da hesaba kattığımızda çok da şaşırtıcı olmuyor. K deppi isimli tür ile ismi arasında dağlar kadar fark var. Imperial College London’dan David Legg, yaratığın Edward Scissorhands’i (Makaseller) andırdığını düşünmüş ve Johnny Depp’in bu akılda kalıcı rolüne ithafen bu ismi ona adamış. Ana görseldeki çizim de, bu canlının olası bir rekonstrüksiyonudur.

2. Carmenelectra shechisme

Carmenelectra shechisme, sahip olduğu genlerin tek temsilcisi olan bir uçar tür. 1-3 milimetre boyutunda, oldukça küçük. İncelenen bütün örnekler kehribar içinde bulundu. 2002’de, Neal Evenhuis bu uçar türün varlığını duyurdu ve model/aktris Carmen Electra’nın ismini vermeye karar verdi. Carmenelectra shechisme hakkında en iyi şey telaffuzu: “Carmen Electra, she-kiss-me.” yani "Carmen Electra, o-beni-öptü." Neal’in iddiasına göre kendisi, Carmen Electra ismini bilimde ölümsüzleştirmek (ve belki de uçar türün isminden prim yapmak) amacıyla kullandı. Kendisi Carmen Electra’dan henüz haber alamadı.

Tüm Reklamları Kapat

3. Bazinga rieki

2013 yazında, New South Wales – Avusturalya bölgesindeki Brunswick Nehrinde yeni bir tür, gen ve alttakımı temsil edecek bir deniz anası keşfedildi. Queensland Museum’dan Lisa-ann Gershwin ve Peter Davie, üzüm boyutundaki keşiflerini favori televizyon programı karakteri olan Big Bang Theory’deki Sheldon’a adadılar. Bazinga rieki yalnızca herkesin en sevdiği hayali teorik fizikçiye bir atıf değil, “bazinga” aynı zamanda arp anlamına da geliyor ki keşfedilen bu tür arp’i oldukça andırıyor. Bu bir kazan-kazan durumu.

4. Aha ha

Bilimsel bulgularını böyle kullanan yalnızca modern bilim insanları değil. 1977 yılında Arnold Menke bir arıya yeni bir tür bulduğunda yaşadığı heyecanı ölümsüzleştirmek adına Aha ha ismini verdi. Hatta Menke, makalesine bir hava katmak amacıyla “A ha, a new genus of Australian Sphecidae” yani “A ha, Australian Sphecidae’de yeni bir tür” başlığını attı. Bu lafı çok seven Menke, araba plakasını bile “AHAHA" olarak değiştirdi. Bulunan arı türü Specidae ailesine mensup. Bu aileye mensup arılar oldukça türleşmiş ve çok çeşitli vücut tipleri ve üreme stillerine sahipler.

5. Dracorex hogwartsia

Dracorex hogwartsia, “Hogwarts’ın ejderha kralı” Bob Bakker ve Rob Sullivan tarafından 2006’da bulunan bir dinozor. Dinozorun otçul olmasına karşın kafa biçmi yırtıcı bir ateş-üfleyen ejderhayı andırıyor. Bu türün etrafında, bazı skeptiklerin 15 yıl önce keşfedilen bir diğer dinozora kıyasla çocuksu kaçtığını düşünmesinden ötürü bazı fikir ayrılıkları mevcut, ayrılıklar hala sürüyor. Spesifik isim olan hogwartsia Harry Potter kitaplarının geçtiği mekan ismine bir ithaf. İsim eğlenceli ve kemiklerin Children’s Museum of Indianapolis’te gösterildiği de düşünülünce gayet güzel uyuyor. Harry Potter’in yazarı J.K. Rowling ismi çok sevmiş: 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dracorex hogwartsia ismi, Harry Potter kitapları yayınlandı yayınlanalı karşıma çıkan en beklenmedik onurlandırma oldu! Dinozorların nefes kesici dünyasında Hogwarts’ın ufak bir çentik darbesine sahip olduğunu düşünmek müthiş heyecan verici.

6. Medusaceratops lokii

“Medusa boynuzlu yüz” olarak çevrilen Medusaceratops türünün ismi, Michael Ryan tarafından 2010 yılında tarif edilmiş, yıllarca yanlış sınıflandırılan dinozorun görünümü hakkında iyi bir ipucu veriyor. Medusa, saçları yerine yılanlara sahip olan ve sadece bakarak insanları taşa çevirebilen bir Yunan mitolojisi yaratığı. Medusaceratops kafa kısmında yılanı andıran çıkıntı tarzı büyük boynuzlara sahip. Lokii spesifik ismi İskandinav mitolojisindeki problem çıkarırlığıyla bilinen yarı-tanrı Loki’ye bir selam niteliği taşıyor. Kimliğini saptama konusunda dinazorun bilim insanlarına çektirdikleri düşünülünce isim oldukça uygun gözüküyor.

Medusaceratops 77 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşadı ve Ceratopsia ailesinin en eski üyelerinden birisi. Bu ailenin en ünlü üyesi triceratops, ki yaklaşık 10 milyon yıllık bir süre boyunca ayrılmamışlardı.

7. Callicebus aureipalatii

Yılbaşının fazla reklamlaşmasına dair duyduğunuz huzursuzluğu unutun. Callicebus aureipalatii, değerli bir sebep için kelimenin tam manasıyla satıldı. 2004 yılında Güney Amerika’da yeni bir tür maymunun duyurusu yapıldı ve bilim insanları bu türün ismini verme haklarından vazgeçerek, elde edilecek karı, maymunun bulunduğu yerde kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan FUNDESNAP’a verecekleri bir açık arttırmaya giriştiler. 650.000$’lik kazanan teklif, maymuna Callicebus aureipalatii ismini vermeye hak kazandı. Aureipalatii “altın sarayın” şeklinde çevriliyor. İsim, açık arttırmanın kazananına, yani GoldenPalace.com adresli kumar websitesine bir ithaf niteliği taşımakta. GoldenPalace.com, aslında Andes dağlarının eteklerinde yaşar ve monogam bir sosyal yapı benimser.

8. Annuntidiogenes worfi

Annuntidiogenes worfi, Star Trek’te bir hayali karakter olan Lt. Worf’a ithafen isimlendirilmiş bir pagurus. A. worfi 105.3 ila 94.3 milyon yıl önce yaşamış ve fosili İspanya’da bulunmuş. Pagurus muhtemelen etçil idi. Pagurusun ön mide kısmı René H.B. Fraaije’nin araştırma takımına bir Klingon’un kafa biçmini andıran bir takım çıkıntılara sahip. Bir şeye bir Klingon ismi verecekseniz, vereceğiniz Klingon ismi mutlaka Worf olur. Kimse Duras’ın ismini hiçbir şeye vermemeli. Nefret ediyorum o adamdan.

9. Spongiforma squarepantsii

2011 yılında Hawaii’de bulunan bir mantar ilk kez tanımlandı. Spongiforma cinsinin diğer üyesi olan S. thailandica’nın keşfinden yalnızca 2 yıl önce keşfedildi. S. squarepantsii Süngerbob Karepantolon isimli çizgifilmin ana karakteri.

Mantarın görüntüsü oldukça çizgi filmsi ve süngersiydi, ve böylece türün ismini direkmen almasını sağladı ve spesifik isim ise buna uygun olarak inanılmaz derecede hoş oldu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Güldürdü 5
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/09/2023 21:29:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1806

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uygulama
Böcek
Coronavirus
Hava
Evrim Kuramı
Kimyasal
Gezegen
Tıp
Maske
Hominid
Mavi
Nükleik Asit
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Diş
Adaptasyon
Isı
Kanser Tedavisi
Kuyruksuz Maymun
Mucize
Stres
Meteor
Saç
Kafatası
Canlılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. IFLS, et al. Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler. (23 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1806
IFLS, -., Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 23). Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler. Evrim Ağacı. Retrieved September 26, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1806
-. IFLS, et al. “Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 23 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1806.
IFLS, ---. Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Keşfedilen Türlere Verilmiş İlginç İsimlere Örnekler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, December 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1806.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close