Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın!

4 dakika
740
Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın! Eurekalert
Harajicadectes zhumini
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tetrapodomorpha veya Choanata olarak bilinen grup, dört uzuvlu omurgalılardan oluşan bir kladı ifade eder ve yaşayan tetrapodlara, bugünkü lob yüzgeçli balıklardan daha yakın akrabalar olan Sarcopterygii sınıfını içerir. Bu grupta, balık ve erken labirentodontlar arasında geçiş gösteren ileri formlar da bulunmaktadır. Tiktaalik gibi bu canlılar da "fishapod" yani "ayaklı balık" olarak adlandırılır, çünkü görünümleri ve uzuv morfolojileri yarı balık, yarı dört uzuvlu bir yapıya işaret eder.[1]

Tetrapodomorfları tanımlayan belirgin özelliklerden biri, yüzgeçlerinde gözlenen anatomik evrimdir. Özellikle, omuz ekleminde yer alan dışbükey başlı humerus, bu evrimin önemli bir göstergesidir. Çünkü bu özellik, su ortamında hareket etmek için özelleşmiş bir yapının karasal yaşama geçişini yansıtır.

Bu evrimsel süreç, erken Devoniyen döneminden itibaren bilinen çeşitli fosil örnekleriyle izlenebilir. Eusthenopteron ve Osteolepis gibi sucul cinsler, sucul yaşam tarzlarını temsil ederken, Panderichthys ve Tiktaalik gibi fosiller, sucul ortamdan kara yaşamına geçişin ara evrelerini gösterir. Ventastega gibi fosiller ise bu geçişin ilk kara omurgalılarına dair önemli bilgiler sunar.

Tüm Reklamları Kapat

Tetrapodomorflar, evrim tarihinde sucul yaşamdan karasal yaşama geçişin kilit oyuncuları olarak öne çıkarlar. Bu omurgalılar, dört adet bacak veya ayak geliştirmeye başlayarak, omurgalıların su ortamlarından kara adaptasyonu sürecine büyük bir "adım" atmışlardır. Ayak ve bacak evrimi, hayvanların karada daha etkili hareket etmelerini sağlamış, omurga sütununun güçlenmesi ise karasal yaşama uyum sağlamalarına katkıda bulunmuştur. Solunum sistemlerindeki değişiklikler, akciğer solunumunun gelişmesiyle sucul solunumun yerini almış, bu da karada yaşam için önemli bir adım olmuştur. Ayrıca, Tetrapodomorf evrimi amfibilerin ortaya çıkması ve insan evrimine etkisi açısından çok büyük önem taşır.

Yıllarca Süren Çalışmanın Sonucu: Yeni Bir Tür!

Avustralya'da Harajica Kumtaşı'nda keşfedilen ve yıllardır fosilleri üzerinde çalışılan yeni bir Tetrapodomorf türü tanımlandı. Yeni tanımlanan bu fosile, Flinders Üniversitesi paleontologu Dr. Brian Choo liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi tarafından "Harajicadectes zhumini" adı verildi. Bu isim, adını fosillerin bulunduğu yer olan Avustralya'daki Harajica Kumtaşı'nda ve aynı zamanda Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nde görev yapan ve ilk omurgalıların araştırılmasına önemli katkılarda bulunan Profesör Min Zhu'ya atfen verildi.

Bu türün 1973'te başlayan tanımlanma süreci, 2016'da neredeyse tamamlanmış bir fosilin keşfi ile sonuca ulaştı. Bu önemli keşif, türün morfolojik ve paleontolojik özelliklerini daha derinlemesine anlamamıza yönelik bilimsel anlayışımızı geliştirmişti.

Harajicadectes zhumini yaklaşık 380 milyon yıl önce, Orta-Geç Devoniyen döneminde Orta Avustralya nehirlerinde yaşayan, 40 santimetreye kadar uzunluğu olan; kemikli pullara ve keskin dişlere sahip, lob yüzgeçli bir balıktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cins, farklı Tetrapodomorf soylardan gelen anatomik özellikleri, yakınsak evrim yoluyla gelişmiş gibi görünüyor. Bunun bir örneği kafatasındaki ve pullarındaki kemik desenleri. Benzer yapılar Batı Avustralya'nın ünlü geç Devoniyen Gogo Formasyonu'ndan bir deniz Tetrapodomorfu olan Gogonasus'ta ve ilk kez 2018'de tanımlanan, Batı Avustralya'dan gelen, ışın yüzgeçli bir balık olan P. pickeringius'ta görülüyor. Birçok özelliğinin yakınsak evrim yoluyla elde etmiş olmasından dolayı Harajicadectes zhumini'nin en yakın akrabaları arasında tam olarak nerede olduğunu bilmek oldukça zor görünüyor.

Türün en dikkat çekici ve belki de en önemli özelliği kafatasının üst kısmında bulunan ve spiral adı verilen iki büyük açıklık. Flinders Paleontoloji Laboratuarı'ndan baş yazar Dr. Brian Choo bu spiral yapılar için şunları söylüyor:

Bu sarmal yapıların, günümüz Afrika bişir balıklarının su yüzeyinde hava almak için benzer yapılara sahip olmasıyla aynı neden dolayı, yani yüzeydeki havanın solunmasını kolaylaştırdığı için evrimleştiği düşünülüyor.

Bunlar genellikle erken dönem kemikli balıkların çoğunda, küçük yarıklar olarak görünür. Elpistostegalyalar arasında bulunan Elpistostege ve Tiktaalik gibi diğer Devoniyen Tetrapodomorf türleri, benzer morfolojiye sahiptir. Bu hayvanlar, uzuvlu omurgalıların atalarına son derece yakın bir konumda bulunmaktaydı. Devoniyen balıklarının en az dört ayrı soyunda birbirinden bağımsız olarak benzer morfolojik özellikler gelişmişti.

Keşfin Ardındaki Uzun Yol

Bu türün tanımlanması, 50 yıl süren ve durmak bilmeyen çalışmaların bir sonucuydu. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Paleontolog Gavin Young, 1973 yılında Alice Springs'in 150 kilometre batısındaki Luritja/Arrernte bölgesinde Orta-Geç Devonian Harajica Kumtaşı'nda araştırma yaparken ilk keşfi gerçekleştirdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

2016 yılında Harajicadectes fosilinin tamamının bulunmasının keşif anı. Flinders Üniversitesi paleontologları John Long (ortada), Brian Choo (sağda) ve Alice Clement (solda) ile ANU paleontoloğu Gavin Young (sol üstte).
2016 yılında Harajicadectes fosilinin tamamının bulunmasının keşif anı. Flinders Üniversitesi paleontologları John Long (ortada), Brian Choo (sağda) ve Alice Clement (solda) ile ANU paleontoloğu Gavin Young (sol üstte).
Wired Gorilla

Kırmızı kumtaşı bloklarında, özellikle Placodermi sınıfına ait Bothriolepis cinsinden zırhla kaplı yüzlerce fosil balık bulunmaktaydı. Bu keşifler arasında, Harajica'dan gelen malzeme üstünde yıllarca çalışan Gavin Young'ın adı verilen Harajicadipterus youngi adlı bir akciğerli balık da yer almaktaydı. Ayrıca, Acanthodii adı verilen, halk arasındaki ismiyle dikenli yüzgeçli balıklardan omurgalar, Phyllolepida adı verilen balıklardan plakalar ve en ilginç olanı, daha önce bilinmeyen bir Tetrapodomorf'a ait çene parçaları da bulunuyordu.

Türü tanımlama çabaları erken dönemde zorlu olsa da 2016'daki Flinders Üniversitesi gezisi, bu hayvanın neredeyse tam bir fosilini ortaya çıkarmayı başardı. Bu önemli örnek, yıllar içinde toplanan izole parçaların tek bir yeni balık türüne ait olduğunu gösterdi.

Sonuç

Harajicadectes zhumini'nin keşfi dört uzuvlu omurgalıların evrimi üzerindeki birçok bilgi boşluklarını doldurarak, Tetrapodomorpha kladının çeşitliliğini artırmıştır. Yapılan çalışmalar, türün hem sucul hem de karasal yaşam alanlarında adaptasyon yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Bu adaptasyon yetenekleri, tetrapodların karasal yaşama geçişinin anlaşılması açısından önemli ipuçları sunmaktadır. Bu keşif, tetrapodomorf türlerinin evrimsel çeşitliliğini ve adaptasyon stratejilerini anlama konusunda önemli bir kilometre taşıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Mindat. Tetrapodomorpha. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mindat | Arşiv Bağlantısı
  • B. Choo, et al. (2024). A New Stem-Tetrapod Fish From The Middle–Late Devonian Of Central Australiacitation For This Article: Choo, B., Holland, T., Clement, A. M., King, B., Challands, T., Young, G., & Long, J. A. (2024) A New Stem-Tetrapod Fish From The Middle–Late Devonian Of Central Australia. Journal Of Vertebrate Paleontology . Https://Doi.org/10.1080/02724634.2023.2285000. Informa UK Limited. doi: 10.1080/02724634.2023.2285000. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Clement, et al. A 380-Million-Year Old Predatory Fish From Central Australia Is Finally Named After Decades Of Digging. (23 Ağustos 1970). Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 13:47:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16826

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Sarıgül, et al. Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın!. (19 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16826
Sarıgül, V., Alparslan, E. (2024, February 19). Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16826
V. Sarıgül, et al. “Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 19 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16826.
Sarıgül, Veli. Alparslan, Eda. “Yeni Bir Tetrapodomorf Türü Tanımlandı: Harajicadectes zhumini İle Tanışın!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 19, 2024. https://evrimagaci.org/s/16826.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close