Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu?

5 dakika
1,177
Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu? Freepik/pikisuperstar
Tüm Reklamları Kapat

Daha önce günleri ve tarihleri karıştırdığınızdan önemli bir etkinliği kaçırdığınız oldu mu? Bir takvim olmadan herhangi bir günün tarihini gerçekten hatırlayabiliyor muyuz? Miladi takvim kullanışlı mı, hayatımızı kolaylaştırıyor mu yoksa zorlaştırıyor mu? Daha önce bir yıldaki günleri ve tarihleri hesaplamak için çok daha basit bir yöntem bulunabileceğini düşündünüz mü? Gelin bu sorulara ve cevaplarına bir göz atalım.

İçinde bulunduğumuz modern zamanda dünyadaki birçok ülke günlük hayatta miladi takvimi kullanmaktadır ve her olay ve tatil bu takvime dayanmaktadır. Miladi takvim Papa XIII. Gregorius tarafından Ekim 1582'de oluşturulmuştur. Miladi takvimde 1 yıl 12 aydan oluşmaktadır. Her ay farklı sayıda güne sahiptir. Örneğin ocakta 31 gün vardır, şubatta bazen 28, bazen 29 gün bulunur, nisanın 30 günü vardır…

Bazen tarihler kafa karıştırıcı bir hal alır; özellikle pazartesi gibi belirli bir gün, bir ayın ilk günü ve başka bir ayın ikinci hatta yedinci günü olduğunda. Bazense 29 Ekim gibi belirli bir tarihi olan tatiller, hafta içi günlere denk gelebileceği gibi başka bir yılda hafta sonuna da denk gelebilir. Görünen o ki şimdiki takvim sistemi pek çoğumuz için biraz kafa karıştırıcı ve daha kolay ele alınacak ve daha çok güvenebileceğimiz bir takvim sistemine ihtiyacımız var.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya ay içindeki günlerin ve tarihlerin değişmediği, daha düzenli bir takvim yaparsak ne olur? Örneğin pazartesi gününün her ayın ilk günü olduğu, tatillerin hep aynı günlere ve tarihlere denk geldiği, 29 Ekim'in her yıl çarşamba gününe denk geldiği bir takvim... Bu takvimin daha kolay ezberlenip kullanılacağını söyleyebilir miyiz? Dahası, insanlar hayatlarını kolaylaştırmak için her zaman bir şeyler geliştirip icat ediyorlar; öyleyse bir yıl içindeki günleri, haftaları ve ayları daha kolay hesaplayacak yeni bir yöntemi neden geliştirmiyoruz?

13 Aylık Takvim

Miladi takvime göre bir yıl tam 365.2425 gün ve 12 aydır. Her ay yaklaşık 28 ve 31 arasında günden oluşmaktadır. Bir yıl neredeyse 52.1428 haftadır. Bir hafta her zaman bir günle, bu örnekte pazartesi ile başlar. Ancak bu durum her yıl için aynı değildir. Örneğin 2020'de ocak ayı çarşambayla başlarken 2021'de cumayla başlar. Üstelik her ayın ilk günü de birbirinden farklıdır. Örneğin 2020'de ocak ayı çarşambayla başlarken şubat ayı cumartesiyle, mart ayı pazarla başlar. 2020'de Noel perşembe günüyken 2021'de cuma günüdür.

Her dört yılda bir eklenen artık yılla ve şubat ayına fazladan eklenen bir günle bu hesap daha da karmaşıklaşır. Bu yazıda ise karmaşayı minimuma indirmek için 14 ayı olan, hafta odaklı bir takvim öneriyoruz. Böyle bir takvimi oluşturmak için aşağıdaki adımları takip etmemiz gerekir:

  • Bir hafta 7 günden oluşur ve hep pazartesi günü ile başlar.
  • İlk 13 ay toplam gün sayısı 28'e denk olan tam 4 haftadan oluşur.
  • İlk 13 ay tamamen aynı sayıda güne sahiptir ve aynı günle başlayıp (Pazartesi) aynı günle (Pazar) biter.
  • İlk 13 ayın gün sayısı artık yıllarda dahi değişmez. Yıl fark etmeksizin her ay 28 günden oluşur.
  • Bir yıl içindeki hafta sayısı 52'dir. Aslında 52.1428'dir (365 gün / 7 gün = 52.1428), ancak kolaylık olsun diye bu sayıyı 52'ye yuvarlarız.

Tüm bu hesapları yaptıktan sonra, bir yıl içindeki günlerin toplamı her yıl için 364'e eşit olacaktır. Yılın kalan günleri "Yılgün" (İng: "Yearday") olarak adlandırılır ve yılın son ayına (14. aya) eklenir. Pratik olarak son ay yalnızca 1 ya da 2 günden oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu takvim hayatımızdaki pek çok sorunu çözecektir. Örneğin yılın son günü olan 365. gün "Birinci Yılgün" olarak adlandırılır ve hiçbir ayda ya da haftada yer almaz. Artık yıl yaşanması durumunda 366. gün "İkinci Yılgün" olarak 14. aya eklenir ve böylece takvim değişmez.

Önerilen takvimle Normal Yıl ve Artık Yıl
Önerilen takvimle Normal Yıl ve Artık Yıl
Encylopedia mdpi

Yukarıdaki adımların tümü üstünde çalışırsak aşağıdaki forma sahip yeni bir takvim yılı oluşturabiliriz:

Bir ayda 28 günü olan ve 14 aydan oluşan, önerilen takvim.
Bir ayda 28 günü olan ve 14 aydan oluşan, önerilen takvim.
Encylopedia

Aşağıdaki tablolar miladi takvim ve önerilen takvimi karşılaştırmaktadır:

2020 yılı için Miladi Takvim ve önerilen takvim karşılaştırması.
2020 yılı için Miladi Takvim ve önerilen takvim karşılaştırması.
Encylopedia mdpi
Miladi takvim ve önerilen takvimdeki günlerin sıra numaralandırmasının karşılaştırılması.
Miladi takvim ve önerilen takvimdeki günlerin sıra numaralandırmasının karşılaştırılması.
Encylopedia

Yukarıdaki tablolardan da anlaşılacağı üzere; önerilen takvimin bir haftadaki, bir aydaki ve bir yıldaki günlerinin daha sistematik bir düzene sahip olduğu açıktır. Bir ay hep pazartesi günü ile başlamakta ve pazar günü ile bitmektedir. Böylece günleri saymak daha kolay bir hal alır ve önceki yılların günleri ve tarihlerini tahmin etmek için karmaşık algoritmalara gerek kalmaz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Belirli bir güne ait tarihin hesaplanması basittir ve aşağıda önerilen denklemler kullanılarak yapılabilir:

Pazartesi=1+7∗(h−1)Salı=2+7∗(h−1)Çarşamba=3+7∗(h−1)Perşembe=4+7∗(h−1)Cuma=5+7∗(h−1)Cumartesi=6+7∗(h−1)Pazar=7+7∗(h−1)\text{Pazartesi} = 1 + 7*(h-1) \\ \text{Salı} = 2 + 7*(h-1) \\ \text{Çarşamba} = 3 + 7*(h-1) \\ \text{Perşembe} = 4 + 7*(h-1) \\ \text{Cuma} = 5 + 7*(h-1) \\ \text{Cumartesi} = 6 + 7*(h-1) \\ \text{Pazar} = 7 + 7*(h-1)

Burada hh, hafta numarasını temsil eden değişkendir. Formülü test etmek için ayın üçüncü haftasındaki pazartesi gününün ayın kaçıncı günü olduğunu hesaplayalım:

Pazartesi=1+7(h−1)=1+7(3−1)=15\text{Pazartesi}=1+7(h-1)=1+7(3-1)=15

Üçüncü haftanın pazartesi gününün ayın 15'i olduğu görülüyor.
Üçüncü haftanın pazartesi gününün ayın 15'i olduğu görülüyor.
Encylopedia

Son olarak, miladi takvim ve önerilen takvimin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştıran bu tabloyu inceleyebilirsiniz:

Önerilen takvim ve miladi takvim için avantaj-dezavantaj tablosu.
Önerilen takvim ve miladi takvim için avantaj-dezavantaj tablosu.
Encylopedia

Sonuç

Özetle, bu yazı 12 ay yerine 14 aydan oluşan orijinal bir takvim kullanmayı önermektedir. İlk 13 ay tam 28 günden oluşur. Son ayda sadece 1 ya da 2 gün vardır ve bunun amacı standardı (ISO 8601) düşünerek hesaplamayı kolaylaştırmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni takvimi anlamak da hesaplamak da çok kolaydır. Bir yıldaki tarihleri ve günleri hesaplamak için karmaşık algoritmalara ihtiyacımız yoktur. Üstelik önerilen takvim bir aydaki ve yıldaki gün ve tarihleri düzeltmektedir. Bu yüzden miladi takvimin aksine tüm tarihler, hangi yıl olduğu fark etmeksizin aynı olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Scholarly Community Encyclopedia | Arşiv Bağlantısı
  • T. E. O. E. Britannica. Gregorian Calendar | Definition & Facts. (26 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  • E. L. Cohen. Adoption And Reform Of The Gregorian Calendar. (1 Şubat 2000). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: JSTOR | Arşiv Bağlantısı
  • N. Dershowitz, et al. (2006). Calendrical Calculations. Wiley, sf: 899-928. doi: 10.1002/spe.4380200905. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:00:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16682

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. C. Encyclopedia, et al. Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu?. (26 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16682
Encyclopedia, S. C., Tekiner, T. A., Alparslan, E. (2024, February 26). Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/16682
S. C. Encyclopedia, et al. “Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tuğba Alara Tekiner, Evrim Ağacı, 26 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16682.
Encyclopedia, Scholarly Community. Tekiner, Tuğba Alara. Alparslan, Eda. “Yeni Bir Takvim Önerisi: 13 Aylık Bir Takvim Kullanmak Nasıl Olurdu?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tuğba Alara Tekiner. Evrim Ağacı, February 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/16682.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close