Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi?

4 dakika
2,198
Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi? ESA
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz egzotik yerleri seyahat etmenin hayalini kurmuşuzdur. Çoğumuz için hayalini kurduğumuz yer Dünya'dadır. Fakat bazılarımız için de mutlaka görülmesi gereken o nihai yer, gezegenimizde değil.

Ars Technica'nın elde ettiği sızdırılmış belgelere göre NASA, uzun vadeli bir Ay üssü için ilk bileşenlerin 2028'de konuşlandırılmasıyla başlayacak, robotik ve mürettebatlı olmak üzere, 37 roket fırlatmayı planlıyor.[1] Ay'daki gelişmiş bir yerleşim yeri, hem bilim meraklıları hem de muhtemel güneş sistemi gözlemcileri için kesinlikle heyecan verici bir olasılık. Ancak bazıları NASA’nın zaman çizelgesinin gerçekçi olamayacak kadar hırslı olduğuna inanıyor.

Bununla birlikte, kısa zaman önce hedeflerini Mars görevinden Ay'a dönüşe kaydıran NASA'nın aksine, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) neredeyse beş yılını usulca kalıcı bir Ay yerleşimi planlamak için harcadı. Ve inşa etmek birkaç on yıl sürebilecek olsa da, eğer doğru yapılırsa, turistler de dahil olmak üzere önümüzdeki on yıllar boyunca tüm dünyaya hizmet edebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Moon Village (Ay Köyü) olarak adlandırılmış olan proje, ilk kez 2015 yılında, yeni atanan ESA Genel Müdürü Johann-Dietrich Woerner vizyonunu BBC'ye anlattığında manşetlere çıktı. O dönemde, şöyle demiştir:

Bir Ay Köyü sadece birkaç ev, kilise veya belediye binası anlamına gelmemeli. Bu Ay Köyü, robotik ve astronot görevleriyle bu topluluğa katkı sağlayan ve iletişim uydularını destekleyen, dünyanın her yerinden ortaklar anlamına gelmelidir.

Woerner'ın yorumları, Ay Köyü konseptine ilk ivmesini kazandırsa da, o zamandan beri, ileri düzey bir Ay üssü için işbirliği ve planlamanın çoğu, neredeyse üç ülkeye yayılmış ve yaklaşık 150 üyeye sahip bir sivil toplum kuruluşu olan Moon Village Association (MVA) tarafından yönetiliyor. ESA ile yakın işbirliği içinde çalışan MVA'nın amacı, kalıcı ay üssü vizyonlarının hayata geçirilmesini sağlamak için, özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, tüm dünyada ülkeler ve kuruluşlar arasında işbirliği yapılmasını teşvik etmek.

Moon Village Association'ın Kıdemli Uzay Politikası Danışmanı ve Başkanı Giuseppe Reibaldi bir sunumda, Ay Köyü'nün sadece Ay'daki başka bir Uluslararası Uzay İstasyonu olmayacağını söyledi. Bunun yerine Ay Köyü, hem endüstri hem de akademi için yenilikçi bir araştırma merkezi; ticari gezginler için dünya dışı bir varış noktası; ve Mars'ta ve ötesinde gelecekteki mürettebatlı üsler için bir deneme alanı, işbirliği içinde tasarlanmış ve genişletilebilir kalıcı bir ay yerleşimi olmayı hedefliyor. Reibaldi ayrıca şöyle diyor:

Organizasyonun amacı uzayın, yıldızların ötesine gitmek çünkü bu, tüm insanlık için bir adım ve kimsenin dışarıda bırakılmasına gerek yok.

Konum, Konum, Konum

İlgili kişiler şu anda, Ay Köyü'nü, Ay'ın güney kutbunun yakınında inşa etmeyi planlıyor. Özellikle, neredeyse sürekli olarak güneş ışığı altında kalan alanlara sahip Shackleton Krateri'nin kenarına yakın bir yeri hedeflemek istiyorlar. Bu gayet mantıklı; çünkü bu bölge, test edilmiş ve onaylanmış güneş paneli teknolojisi aracılığıyla bol miktarda enerji kaynağı sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bol miktarda güneş ışığına ek olarak, Shackleton Krateri'nin tabanı yaklaşık 4 kilometre derinlikte, sürekli olarak gölgede kalmaktadır. Bu, su buzu gibi değerli ve güneş ışığına duyarlı olan uçucu kaynakları saklamak için mükemmel bir yer olduğu anlamına geliyor. Kullanabilmek için imkanlarımız olduğu sürece yakın bölgelerde böyle bir keşif, Ay Köyü sakinlerine içme suyu, solunabilir hava ve potansiyel roket yakıtı kaynağı sağlayabilir.

Shackleton Krateri
Shackleton Krateri
NASA

Bir Ay Üssü Tasarlamak...

Plana göre, Ay Köyü kademeli olarak inşa edilecek. İlk olarak, tekil uzay araçları Shackleton Krateri yakınlarındaki Ay yüzeyine inecek ve bu noktaya her biri şişirilebilir olan modüller yerleştirecek. Dört kat uzunluğunda olması beklenen bu modüller, çalışma alanları, yerleşim alanları, bilimsel laboratuvarlar, endüstriyel bölgeler ve çevresel habitatlar olarak hizmet verecek.

Şu var ki şişirilebilir modüller, insanları zararlı radyasyondan, sıcaklık dalgalanmalarından veya mikrometeorit çarpmalarından etkili bir şekilde koruyamaz. Bu nedenle, ESA ve MVA ay yüzeyindeki hazır regoliti (kayayı kaplayan gevşek, heterojen, yapay materyal) kullanarak her yapının etrafına koruyucu bir kabuğu üç boyutlu olarak yazdırabilen robotlar tasarlamak için şu anda özel sektörlerle çalışıyor.

Araştırmacılar, şişirilebilir bir modülün etrafına sağlam bir kubbe inşa etmenin bu tür bir çift robot için yaklaşık üç dünya ayı süreceğini tahmin ediyor. Ve bu habitatlardan daha fazlası inşa edildikçe, habitatlar her bir modüldeki hava kilitlerine bağlı bir dizi basınçlı geçit aracılığıyla birbirine bağlanacaklar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Avrupa, NASA ve hatta Çin, şu anda Ay'da uzun süreli olarak var olma hedeflerini gerçekleştirmek için çalışıyor. Ancak gerçek şu ki, ilk güvenilir ay yerleşimini inşa ettiği için övgüyü kim alırsa alsın, bu olay muhtemelen bir gün insanların gördüğü hiçbir şeye benzemeyen muazzam bir uluslararası işbirliğine dönüşecek.

ESA ve MVA'nın, genişletilebilir, uyumlu ve en önemlisi kalıcı bir ay üssü inşa etmek için en iyi yaklaşımları düşünerek zaman harcamasıyla Ay Köyü kesinlikle göz önünde bulundurmaya değer bir fikir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 6
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Astronomy | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Berger. Nasa’s Full Artemis Plan Revealed: 37 Launches And A Lunar Outpost. (20 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 25 Eylül 2020. Alındığı Yer: Ars Technica | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 08:40:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9387

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Parks, et al. Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi?. (27 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9387
Parks, J., Mor, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 27). Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9387
J. Parks, et al. “Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor, Evrim Ağacı, 27 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9387.
Parks, Jake. Mor, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ay Köyü: Ay'da Kurulacak Bir Köy, İnsanlığın Ay'ı Kolonileştirmesinin İlk Adımı Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor. Evrim Ağacı, September 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/9387.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close