Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Söz konusu uçuş olunca doğa, insan mühendisleri kıl payı geçebiliyor.
Sinekkuşlarının uçma becerilerini, insanların ürettiği en gelişmiş mikro-helikopterlerle karşılaştıran bir çalışmanın sonucu bunu gösteriyor. Araştırmacılar, ağırlıklarını kaldırmak için gereken güç bakımından, uçma konusundaki en iyi sinekkuşu türünün, helikopterden yaklaşık %20 daha verimli olduğunu buldular. Bununla birlikte ortalama sinekkuşları, “uçuş mühendisliğinin ne kadar ilerlediğini” gösterecek şekilde, helikopterle başa baş kaldı. Bulgular, Royal Society Interface dergisinde yayınlandı.
Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof. David Lentink, güç kaybetmeden havada asılı kalabilme yeteneğine sahip tek kuş olan sinekkuşunun uçuş performansını ölçmenin çok zor olduğunu belirtti. Prof. Lentink şunları söyledi:
4 gramlık bir kuş düşünün. Ürettiği kuvvet çok küçüktür. Dolayısıyla sinekkuşu kanadının yarattığı hava sürtünme kuvveti, hiçbir zaman tam olarak ölçülememiştir.
Hava sürtünme kuvveti, kuş kanadının çırpınmayla yarattığı yukarıya doğru olan kaldırma kuvvetine zıt kuvvettir. Prof. Lentink ve ekibi, tüylü sinekkuşu kanadının mühendislerce tasarlanmış, aynı küçük ölçeklerdeki helikopter pallerinden daha verimli olup olmadığını, yani sürtünmeyi yenmek için daha az güç kullanıp kullanmadığını bulmak için bir çalışma yaptılar. Prof. Lentink ve meslektaşları, kuşların performanslarını İngiliz askerî birliklerinin Afganistan’da keşif amacıyla kullandıkları Black Hornet adındaki 16 gramlık bir helikopter olan gelişmiş bir mikro-insansız hava aracınınkiyle karşılaştırdılar. Laboratuvar ölçümleri için müzelerdeki sinekkuşu örneklerinin kanatlarını kullandılar. Ekip, kuşlardan alınan bu kanatları kanat çırpıcısı denilen bir düzeneğe takarak kuşun ağırlığını kaldırmak için ne kadar kanat çırpma gücü gerektiğini tam olarak ölçebildi.
Prof. Lentink’in Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi’ndeki meslektaşları da, sinekkuşlarının saniyede 80 kereye kadar çırpabildikleri kanatlarının tam hareketini incelemek için doğal ortamlarında uçarken görüntülerini kaydettiler. Prof. Lentink:
Kanat hareketlerini laboratuvarda ölçtüğümüz hava sürtünme kuvveti ile birleştirerek, sinekkuşu kaslarının güç kaybetmeden havada asılı kalmak için ihtiyaç duydukları aerodinamik gücü hesaplayabildik.
"Anna sinekkuşu" denilen bir tür, helikopterden çok daha verimli bir performans sergileyerek havada asılı kalma şampiyonu oldu. Fakat ortalamada, kuşların havada asılı kalma performansları helikopterle başa baştı. Konuyla ilgili olarak Prof. Lentink şunları söyledi:
Bu da gösteriyor ki, kanatları iyi tasarlayabilirsek, daha fazla değilse bile, en az sinekkuşları kadar verimli bir şekilde havada asılı kalan insansız hava araçları yapabiliriz. Şüphesiz rüzgar hamlesine karşı koyma, parazitli bir ortamda görme alanı dahilinde uçuş kontrolü gibi diğer birçok tasarım parametresinde sinekkuşlarının çok uzağındayız. Fakat aerodinamik verimliliği dikkate alırsak, onlara belki de mümkün olduğunu düşündüğümüzden daha da yakınız.
Londra’da bulunan Imperial Üniversitesi’ndeki havacılık robotbilim laboratuvarından Dr. Mirko Kovac, çalışmanın biyoloji ile mühendisliği birleştiren çok iyi bir araştırma örneği olduğunu söyledi. Dr. Kovac, BBC’ye verdiği bilgilere şunu da ekledi:
Sinekkuşu kanat şekillerini incelemek, hayvanların biyomekaniğine ilişkin bilgiler kazandırmakla kalmayıp edinilen bilgiler, uçan mikro robotların gelecek nesillerini oluşturmamızda da kullanılabilecektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:37:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2672
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in BBC. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.