Yayın Politikamız ve Makalelerimiz Hakkında Bilgiler
Yayın Politikamız
Evrim Ağacı, Türkiye'nin en önde gelen popüler bilim platformlarından birisi olarak, ülkemizdeki modern bilim algısını geliştirmeyi ve buna bağlı olarak ülkemizde bilimsel aydınlanma ve ilerlemeyi mümkün kılacak yayınlar yapar.
Evrim Ağacı, isminden de anlaşılabileceği üzere evrimsel biyoloji odaklı bir bilim projesi olmakla beraber, okurlarına bilimin her dalından ve hatta insanın entelektüel birikiminin bütün kısımlarından içerikler sunmaktadır. Evrim Ağacı'nın yayın yaptığı içeriklerin kapsamını Bilim Ağacı projesi altında görebilirsiniz.
Evrim Ağacı, bütün sosyal medya platformlarında varlık göstermeyi hedefleyen, dolayısıyla bilim ile halk arasındaki köprüyü akla gelebilecek bütün araçlarla kurmayı amaçlayan bir bilim projesidir. Evrim Ağacı birçok sosyal medya sitesinde varlık göstermesine rağmen, bunların hiçbiri merkezi olarak kullanmaz. Evrim Ağacı'nın merkezi evrimagaci.org sitesidir. Sosyal medya platformları, bu sitede yayınlanan içeriklerin dağıtılması ve halk arasında bilime karşı ilgiyi kabartmayı sağlayacak çalışmalar yürütmekten ibarettir.
Evrim Ağacı, sosyal medya üzerinden paylaşım yaparken, söz konusu platformların iç dinamiklerine ve genel pratiklerine özen gösterir; dolayısıyla farklı sosyal medyalarda, farklı tipte içerikler ve içerik paylaşımı pratikleri uygulamaktadır. Okurlarımız, kendilerine uygun gördükleri paylaşım tiplerini bulabilecekleri platformlarda bizi takip edip, uygun bulmadıkları platformlarda takip etmemeyi tercih edebilirler. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
Facebook Sayfa
Facebook sayfamızda yalnızca site içeriklerimize ve YouTube videolarımıza yer vermekteyiz. Bu paylaşımlar sitemizde belirlediğimiz bir içerik havuzundan otomatik olarak veya editörlerimizin seçkisi yoluyla yapılabilmektedir.
Facebook Grup
Facebook grubumuzdaki paylaşımların ezici çoğunluğu okurlarımız tarafından yapılmaktadır ve moderatörlerimiz tarafından denetlenmektedir. Bu grupta söz, Evrim Ağacı okurlarınındır; dolayısıyla grubun kalite ve niteliği, okurların kalite ve niteliği ile belirlenmektedir. Bu grupta da aralıklarla belirlediğimiz bir içerik havuzundan otomatik olarak veya editörlerimizin seçkisi yoluyla yapılabilmektedir.
Twitter hesabımızı hem sitemizdeki içerikleri ve YouTube videolarımızı yaymak, hem de okurlarımızla birebir etkileşime geçmek için kullanmaktayız. Dolayısıyla bizimle irtibata geçmenin en etkili yollarından birisi Twitter hesabımıza yazmanız olur. Twitter paylaşımlarımız, belirlediğimiz bir içerik havuzundan otomatik olarak veya editörlerimizin seçkisi yoluyla yapılabilmektedir. Ayrıca Twitter hesabımızda, aralıklarla Instagram'da yayınladığımız seçki içeriklere de yer vermekteyiz.
Instagram hesabımız, platformun gereksinim ve doğası gereği, diğer hesaplardan oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Buradaki paylaşımlarımız, Instagram platformunda dikkatimizi çeken ilginç video ve görsel içeriklerin okurlarımızla paylaşılması şeklindedir. Yani diğer platformlardaki paylaşımlarımızın aksine, Instagram'daki paylaşımlarımızın çoğu kendi üretimimiz olan içerikler değildir. Bu nedenle, kaynak gösterimine özen göstermekte ve paylaştığımız içeriklere, konuyla ilgili kendi araştırmalarımızın sonuçlarını eklemeye çalışmaktayız. Dolayısıyla açıklamaların çoğu bize aittir veya orijinalinin çevirisinin geliştirilmesiyle elde edilmiştir. Instagram'da bağlantı verme, yazıları paragraflara bölme ve uzun yazı yazma gibi konularda ciddi sorunlar olduğu için, bu sorunlar giderilene kadar bu şekilde devam etmeyi düşünmekteyiz. Hikayelerimizde ise editörlerimiz tarafından seçilen içeriklere yer vermekteyiz.
YouTube
YouTube kanalımız, kendi yapımımız olan video ve kısa belgesellere yer verdiğimiz platformumuzdur. Mümkün olan her hafta en az 1 video yüklemeye çalıştığımız kanalımızda, aynı zamanda eski Twitch yayınlarımızın kayıtlarını bulmanız da mümkündür. Buna ek olarak YouTube kanalımız, profesörlerle ve alandaki uzmanlarla canlı yayın röportajları yaptığımız platformdur.
Twitch
Twitch kanalımız, daha ziyade ekip-içi sohbet ve fikir alışverişlerini yaptığımız, platformun doğası gereği bilimle ilgili bilgiler verebileceğimizi düşündüğümüz oyunları oynadığımız, YouTube'a nazaran daha dostane ve rahat bir ortam yaratmayı hedeflediğimiz, soru-cevap etkinlikleriyle okurlarımızla etkileşim yarattığımız platformumuzdur.
Makalelerimiz Hakkında Bilgiler
Evrim Ağacı'nın en önemli ve güçlü ayaklarından biri Makale Arşivi'dir. 2018 yılında "makale" ve "fotoğraf" adı verdiğimiz iki farklı paylaşım tipi arasındaki farkı kaldırınca, tüm içeriklerimiz "makale" olarak anılmaya başlanmıştır ve bundan sonra da böyle anılacaktır.
Bu arşiv, 2019 yılında yayına aldığımız Evrim Ağacı Akademi'nin bir parçası olarak geliştirilmeye devam edilmektedir. Makale Arşivi yerine Akademi'yi kullanmanızı önemle tavsiye ederiz.
Eski "Makale Arşivi" Hakkında Bilgiler
Ancak eskiden kalma bu iki paylaşım tipi arasındaki farkları bilmek, Evrim Ağacı'nda denk gelebileceğiniz içeriklerin derinliği ve kapsamı arasındaki farkları izah etmeye yarayabilir:
- Makale: Bir konu hakkında kapsamlı ve derin bilgilere yer veren, çok açılı bir şekilde inceleyen ve mümkünse evrimsel perspektiften ele alan, uzun bir yazı.
- Fotoğraf: Spesifik bir olay veya tespiti paylaşmak amacıyla hazırlanmış, genellikle fotoğraf veya video gibi bir görselde gördüklerimizi anlatma amacıyla kaleme alınmış, kısa ve daha dar kapsamlı içerikler
Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
Evrim Ağacı'nın arşivinde bulunan makale sayısı, her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla makalelerimizden faydalanacaklar ve bu yazılarımızla ilgilenenler için bazı açıklamalar yapmayı uygun gördük. Makalelerimizden faydalanmak isteyenlerin dikkatle, sonuna kadar okumasını önemle rica ederiz.
- Evrim Ağacı makaleleri, tarihsel olarak, bir makale arşivi oluşturmak amacıyla başlatılmış bir proje değildir. Evrim Ağacı'nın sosyal medya araçlarının kurulduğu Mart 2011 ve sonraki birkaç aylık zaman diliminde, okurlarımızdan gelen ve kendisini tekrar eden sorulara verdiğimiz detaylı yanıtları bir depoda saklamak amacıyla başlatılmış bir yazı projesidir. Ancak Evrim Ağacı'nın büyümesiyle birlikte, süreç içerisinde yazılarımız da gelişerek makale niteliği kazanmıştır. Söz konusu yazı depomuz ise gelişen yazılarımızla birlikte bir Makale Arşivi niteliğini kazanmıştır.
- Bir üstteki maddede açıkladığımız sebeplerden ötürü, arşivimizdeki bütün yazılar birbiriyle aynı nitelik, derinlik ve biçimde (formatta) olmayabilir. Örneğin çok eski yazılarımızda, yazının başında sorulan sorular ve altında bizim verdiğimiz cevaplar şeklinde bir format bulunduğu görülür. Ancak 2011'in sonlarından itibaren yazdığımız makalelerde bu formattan uzaklaştık ve yazılarımızı çoğunlukla doğrudan bilgilendirici makale şeklinde yayınlamaya başladık. Bir makalenin biçimini, Evrim Ağacı ekibinin yazarları özgürce belirlemektedir.
- Makale Arşivi'ndeki yazılarımız, mümkün olduğunca okuma sırasına göre düzenlenmiştir. Örneğin Arşiv'deki "İnsan'ın Evrimi: İnsan ve Evrim İlişkisi" başlıklı bölümümüzün içerisindeki tüm yazılar, belli bir mantık sırasına göre, olabildiğince genelden özele doğru sıralanmıştır. Diğer bölüm ve kısımlar için de bu geçerlidir. Dolayısıyla Arşiv'imizdeki yazıları yukarıdan aşağıya doğru sırayla okuyabilirsiniz. Ancak bu bir şart değildir ve dilediğiniz gibi yazı atlayabilir, ilginizi çeken yazılara geçebilirsiniz. Bu durumda, atladığınız yazı içerisindeki bilgiler haricinde herhangi bir eksiğiniz olmayacaktır.
- Bir üstteki maddedeki bilgilerin tek istisnası Yazı Dizileri'dir (yeni ismiyle EA Akademi). Yazı dizilerimiz, birbirini takip eden yazılar anlamına gelir ve 1'den fazla yazıyı içerir. Dolayısıyla bu yazıları arka arkaya okumanız, konu bütünlüğü açısından faydalı olacaktır. Yazı Dizileri'nin tüm yazılarının kaynakçasının aynı olma sebebi, o yazıların ayrı konularda değil bir bütün olmasıdır (bir kitabın sonunda, bölüm bölüm değil, tüm kitabın referanslarının verilmesi gibi; biz sadece bu referanslar gözden kaçmasın diye dizideki her yazının sonuna aynısını eklemekteyiz). Eğer bir yazı dizisi içerisindeki bir yazıda, o dizideki diğer yazılardan farklı bir kaynak kullanıldıysa, ek olarak sadece o yazı içerisindeki kaynakçada belirtilmektedir. Bu tip örnekleri makalelerimizi incelediğiniz sürece göreceksiniz.
- Evrim Ağacı makalelerinin hiçbiri akademik makale olma iddiası taşımamaktadır ve bu amaçla yazılmamaktadır! Bilimin içerisinden gelen veya en azından bilimsel çalışmalardan haberdar olan herkes, akademik bilim çalışmaları ile popüler bilim çalışmaları arasındaki önemli ve ayırt edici farkları bilecektir. Evrim Ağacı Makale Arşivi tamamen popüler bilim çalışmaları ve yazıları üzerine kuruludur. Akademik makale kriterleriyle değerlendirilemez! Öte yandan ülkemizdeki birçok popüler bilim kaynağına göre, özellikle Evrimsel Biyoloji konusunda çok daha iddialı, geniş, kapsamlı ve hedef odaklı bir arşivimiz olmasından ötürü gurur duyuyoruz. Bu çalışmalarımızı aynı şekilde sürdüreceğiz.
İçerik Özgünlüğü Politikamız
Makalelerimiz arasında birçok farklı türden yazının bulunduğu görülebilecektir. Bu yazıların neredeyse tamamı özgün çalışmalar olarak Evrim Ağacı'na aitken ve yazarlarımız tarafından yazılmaktayken, bazı çalışmalarımız kısmen veya tamamen çevirilerden oluşmaktadır. Alıntı yaptığımız veya kullandığımız kaynaklar makale altlarından görülebilir. Yazarlarımız, yazdıkları içeriklerde kullandıkları kaynakları ve her türlü içeriği kendi bilgileri ışığında yorumlayabilir, değerlendirebilir, geliştirebilir ve değiştirebilir. Evrim Ağacı yazarlarının bu hakları kendilerine saklıdır.
Bu çerçevede, okurlarımıza yazının yazarlarımız tarafından ekleme, çıkarma veya değiştirme yapılıp yapılmadığına dair bilgiyi, her yazının başındaki İçerik Özgünlüğü isimli kutu içerisinde ve renk kodlu bir şekilde göstermekteyiz:
- Özgün (Yeşil Kutu): Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir.
- Türev (Sarı Kutu): Bu içeriklerin omurgası, belli bir kaynaktan alınmıştır; ancak anlatım ve konu akışı gibi detaylar Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından güncellenmiş, değiştirilmiş ve/veya geliştirilmiştir. Yazar, kaynaktan alınan metin omurgası üzerine kendi örneklerini, bilgilerini, detaylarını eklemiş, içeriği zenginleştirmiş ve/veya çeşitlendirmiş olabilir. Bu ek kısımlarla ilgili kaynaklar da, yazının sonunda gösterilmiştir.
- Çeviri (Kırmızı Kutu): Bu yazılar, tek bir kaynaktan birebir çevrilmiştir. Çevirmen tarafından, metin içerisinde (varsa) açıkça belirtilen kısımlar haricinde, herhangi bir ekleme, çıkarma veya değişiklik yapılmamıştır.
Tüm yazılarımız, İçerik Kullanım İzinleri'ne ve Adil Kullanım Doktrini'ne tabidir.
Eğer bir içeriğimiz henüz "Özgün", "Türev" veya "Çeviri" olarak kategorize edilmemişse, "Bu yazının içerik özgünlüğü henüz kategorize edilmemiştir. Eğer merak ediyorsanız ve/veya belirtilmesini istiyorsanız, gözden geçirmemiz ve içerik özgünlüğünü belirlememiz için [email protected] üzerinden bize ulaşabilirsiniz." şeklinde bir uyarı çıkmaktadır.
Bu durumda, eski sistemimizde kalmış ve henüz elden geçirilmemiş bir yazı okuyorsunuz demektir. Bu durumda da içerik özgünlüğünü şu şekilde kodlamaktayız: Eğer ki bir makalenin sonunda ya da görsel içeriğin altında, yazarın adı "Hazırlayan" şeklinde verildiyse, o makaleye yazar kendi bilgilerini katmış ve yazıyı orjinalinden farklı hale getirmiştir. Eğer ki yazarın adı "Çeviren" şeklinde verildiyse, o zaman orjinaline hiçbir şekilde dokunulmamış ve olası en birebir çeviri yapılmıştır. Eğer ki yazarın adı "Uyarlayan" şeklinde verildiyse, büyük oranda çeviri yapılmıştır; ancak yazar metinde geçen bilgileri, metnin orjinalindeki ülkenin kültür ve tarihi yerine, Türkiye kültürüne, tarihine ve özelliklerine adapte etmiştir. Bunu yaparken metnin orjinaline sadık kalmıştır. Eğer ki yazarın adı "Yazan" veya "Yazar" olarak veriliyorsa, çalışma özgündür ve tamamı yazar tarafından kaleme alınmıştır (elbette içerisinde alıntılar ve referanslar bulunabilir).
Bunun haricinde eğer bir yazının sonunda "Düzenleyen" notasyonunu ve karşısında bir isim görüyorsanız yazan ya da hazırlayan kişiden farklı bir yazarımız yazıyı gözden geçirip bazı düzenlemeler yapmış demektir. Eğer yazının sonunda "Geliştiren" görüyorsanız, yazının orjinal yazarının/hazırlayanının üzerine bir başka yazarımız eklemeler yapmış demektir.
Yeni sisteme geçirilen yazılarda bu kodlamayı yazının en başında bulunan görselin etrafında net bir şekilde kategorize edilmiş şekilde görebilirsiniz. Yazı sonlarında bu ibarelere artık yer verilmemektedir.
Bu eklemelerin, çıkarmaların, düzenlemelerin tamamı ekip içerisinde anlaşılarak yapılmaktadır. Genellikle "infografik" adı verilen görsel paylaşımlarımızın altında "Hazırlayan" olarak görmektesiniz, çünkü bunlar Evrim Ağacı'nın yüzlerce bilimsel kaynak aracılığıyla edindiği bilgilerden oluşturulmaktadır ve genellikle sıfırdan yapılmak yerine esinlenme yoluyla, var olan bir görsel paylaşıma kendimizin eklediği bilgilerle oluşturulmaktadır. Makalelerimizin sonunda ise "Yazan" ibaresini görmeniz çok daha muhtemeldir, çünkü neredeyse tamamı özgün yazılardır. Eğer ne tür değişikliklerin yapıldığını merak ediyorsanız, her türlü iletişim kanalımızdan bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Unutmayınız ki Evrim Ağacı bir haber portalı değil, evrimsel biyolojinin ve temel bilimlerin halka öğretilmesi için kurulmuş bir girişimdir. Haberler ve çeviriler Evrim Ağacı için sadece bir araçtır ve asla amaç olmayacaktır. Haberleri okumak için haber sitesi ve sayfalarını takip edebilirsiniz.
Tüm bunlar nedeniyle, bilimin halka yansıyan yüzlerinden biri olarak Evrim Ağacı yazarları, okurlarının konuya hakimiyeti ve konunun daha açık anlaşılabilmesi açısından faydalı gördükleri her türlü değişikliği yapabilmektedirler. Bu yüzden yazarların isimleri yazı sonlarında verilmektedir, iletişim kanallarımızdan kendilerine ulaşabilirsiniz. Ancak yazarların ekledikleri hiçbir bilgi ile kaynaklarının içeriğinde değişiklik yaptıkları hiçbir versiyon bilimsel dayanakları olmayan biçimde yazılmamakta ve bu şekilde yayınlanmamaktadır. Makalelerimizdeki her türlü bilginin bilimsel kaynakları bulunmaktadır. Bu konuda hatalı bir içerik olduğunu düşünüyorsanız lütfen iletişim kanallarımız aracılığıyla (e-posta, Facebook, internet sitesi, vb.) bize ulaşınız.
Evrim Ağacı ekibi olarak bizler makalelerimizi, bu alandaki uzun yıllardır edindiğimiz popüler ve akademik birikimi okurlarımıza yansıtmak amacıyla kaleme almaktayız. Dolayısıyla makalelerin neredeyse hepsinde Evrim Ağacı ekibinin kendi bilgileri, deneyimleri ve bilimsel/profesyonel görüşleri kısmen ya da bütün olarak yer almaktadır. Kullanıcı ve okurlarımızın bu gerçek çerçevesinde hareket etmesini ve kararlar almasını tembih ederiz.
Hassas Konu Politikamız
Hayatın her alanında olduğu gibi, bilimde de insanların belli bir kesiminin (veya çoğunluğunun) "hassas" olarak gördüğü bazı konular olduğunun bilincindeyiz. Bunlar hakkındaki genel tutumlarımızı aşağıda görebilirsiniz:
- Din ve Şahsi İnançlar (veya Bunların Yokluğu): İnsanların dinleri ve şahsi inançlarının tamamen kendileri ve inandıkları doğaüstü süpergüçler arasında olduğunu düşünmekteyiz. İnançları psikoloji, etoloji ve evrimsel biyoloji kapsamında ele almaktayız ve bu inançların iddialarının gerçekliğinden veya sahteliğinden bağımsız olarak bir "inanç sistemine" sahip olmanın sıradan bir evrimsel/nörobiyolojik bir olgu olduğu görüşünü aktarmaktayız; ancak spesifik inançlarla veya inançların spesifik iddialarıyla ilgili, doğrudan bilimsel analizi hak eden bazı nadir örnekler haricinde, herhangi bir yorumdan kaçınmaktayız. Kimi zaman bu analizler "inanç karşıtlığı" olarak değerlendirilse de, Evrim Ağacı'nda dinlerin veya dini figürlerin insanlık ve bilim tarihindeki önemlerini anlatan makaleler de bulunmaktadır. Makalelerimizin kimi zaman ateistik argümanlarla örtüşmesiyle ilgili olarak buradaki ve buradaki yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
- Sahtebilim: Evrim Ağacı, sahtebilimin her türlü formuna tamamen karşıdır ve aksi yönde bilimsel, güvenilir, saygın, hakemli dergilerde yayınlanmış ve meta-analiz makaleleriyle doğrulanmış kanıtlar üretilemediği müddetçe bu yöndeki hiçbir iddiayı geçerli olarak kabul etmemektedir. Sahtebilim kapsamındaki fikirlerin kapsamlı bir listesini buradan görebilirsiniz.
- Irklar: Irkların biyolojik tanımına sadık kalmaktayız ve sosyolojik/ideolojik kullanımlarını geçerli görmemekteyiz. Buna bağlı olarak, dinamik bir olgu olan ırk kavramının biyolojide karşımıza çıkan ama giderek önemini yitiren (ve yerini "klin" kavramına bırakan) bir kavram olduğunu, insanlarda ise ırkların antik zamanlarda izolasyon altındayken var olduğunu, ancak günümüzde pratik olarak hiçbir ırkın kalmadığını aktarmaktayız.
- Feminizm: Kadın ve erkeklere eşit fırsat hakkını savunmaktayız. Kadınlara yönelik uygulanan ayrımcılığın tarihsel etkilerini anlamakta, bu nedenle toplumsal eşitlik sağlanana ve nesiller içerisinde kalıcı bir şekilde yer edene kadar kurumsal pozitif ayrımcılığın genel olarak faydalı bir uygulama olduğunu aktarmaktayız.
- Irkçılık: Irkçılığı (ve neo-ırkçılık, öjeni ve bilimsel ırkçılık gibi tüm türevlerini), insanlığa karşı işlenen bir suç olarak görmekteyiz ve aşağıda "insanlığa karşı işlenen suçlar" başlığındaki gibi değerlendirmekteyiz.
- Eşcinsellik ve LGBTİ+: Evrim Ağacı, cinsel yönelimin sıradan biyolojik bir olgu olduğunu, LGBTİ+'nın tedavi edilmesi gereken bir durum veya bir hastalık olmadığını aktarmaktadır.
- Vejetaryenizm/Veganizm: Bu konudaki tutumumuzu buradan okuyabilirsiniz.
- Popüler Figürlere Yönelik Taciz/Tecavüz Suçlamaları: Eğer bu kişilerin taciz/tecavüz iddiaları yasal yollarla doğrulandı ise, kişilerin doğrudan kendilerini anlatan yazılarımızda bu suçlama ve/veya suçlara da (kişinin bilime ve/veya insanlığa yaptığı katkılar ile bir arada) yer vermekteyiz. Eğer kişilerin taciz/tecavüz iddiaları doğrulanamadıysa veya yanlışlandıysa, bu iddialara kişilerle ilgili anlatılarımızda (gerek olmadıkça) yer vermemekteyiz; bunun tek istisnası, bir suçlamayla ilgili gelişen haberleri anlık olarak işlediğimiz yazılardır. Kişilerle doğrudan ilgili olmayan, sadece bu kişilerin bilime/insanlığa yaptıkları katkılarla ilgili olan diğer tüm konularda bu tarz suçlamalara ve/veya suçlara yer vermemekteyiz. Örneğin taciz/tecavüz ile suçlanan (veya suçu ispatlanmış olan) X bilim insanının biyografisinde buna yer vermekteyiz; ancak X'in keşfettiği Y ile ilgili bir konudan söz ederken ve o konuda X'e de yer geldiğinde, söz konusu suç veya suçlamalara yer vermemekteyiz.
- İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar: İnsanlığa karşı işlenen suç işleyen kişilerden aksi zorunlu olmadıkça bahsetmemekteyiz. Bu suçları işleyen kişilerin çalışmalarını sürdüren veya geliştiren kişilerden bahsetmek suretiyle çalışmalarına dolaylı olarak yer verebilmekteyiz. İnsanlığa karşı doğrudan suç işlemeyen; ancak bu fikirleri savunmuş veya desteklemiş kişilerden bahsedecek olursak, "popüler figürlere yönelik taciz/tecavüz suçlamaları"ndaki prensiplerimizi takip etmekteyiz.
Vakaya bağlı olarak buradaki tutumumuzu çeşitli şekillerde esnetmemiz gerekebilir. Bu, tamamen Evrim Ağacı Yönetimi'nin kararıdır. 17 Şubat 2020 öncesinde yayınlanmış bazı yazılarımız, çok eski olmalarından ötürü yukarıdaki kuralları takip etmeyebilir. Bunları görmeniz halinde bize bildirirseniz memnuniyetle düzeltiriz.
Hedefimiz: Mutlak Güvenilirlik
Evrim Ağacı ekibi yazarlarını uzun dönem görüşmelerden sonra seçmektedir. Her okurumuz bize kendi makaleleriyle destek olabilir ve yazılarını Evrim Ağacı üzerinden yayınlayabilir. Tarafımıza iletilen bütün yazılar farklı ekip üyeleri tarafından kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Evrim Ağacı bu açılardan, en üst düzeyde güvenilirliği hedeflemektedir.
Makalelerimizin içerisinde verdiğimiz bilgilerin, bilimsel gerçeklerle tamamen uyuşmasına en üst düzeyde önem vermekteyiz. Bu sayede hedefimiz, Evrim Ağacı Makale Arşivi'nin Türkçe kaynaklar arasındaki en kapsamlı ve en güvenilir bilim arşivi haline gelmesidir. Dolayısıyla yazılarımızda kullandığımız ifadeler ve içerik, her türlü saygıdeğer ve önemli bilim kaynağından karşılıklı olarak kontrol edilerek teyit edilebilir.
Makalelerimiz günümüzde birçok akademisyen, doktora ve yüksek lisans öğrencisi tarafından akademik amaçlarla da kullanılmakta ve kontrol edilmektedir. Bazı yazılarımız tez çalışmalarında yer almış, akademisyenler tarafından denetlenmiş ve bilimsel gerçeklerle uygunluğu teyit edilmiştir. Benzer şekilde birçok çalışmamız öğretmenlerin okullarda verdikleri eğitimlere destek materyali olarak kullanılmaktadır. Onlardan aldığımız geribildirimler doğrultusunda çalışmalarımızı her gün şekillendirmekte ve geliştirmekteyiz. Dolayısıyla Evrim Ağacı makalelerinin hiçbiri sabit (statik) değildir; tam tersine istisnasız her yazımız, zaman içerisinde, aldığımız geri bildirimler ve bilimsel gelişmeler dahilinde gelişecek şekilde, yani bilimsel standartlara en üst düzeyde uyacak biçimde değişkendir (dinamiktir).
Hata Görürseniz, Bize Ulaşın!
Makalelerimiz içerisinde elbette yer yer pratik veya teknik hatalar bulunabilir. Evrim Ağacı, hiçbir içeriğinin kusursuz olduğunu iddia etmemektedir ve etmemiştir. Ancak Evrim Ağacı, bu hataların hiçbir biçimde kasti olarak yapılmadığını temin ve garanti eder. Eğer makalelerimizde hata tespit edecek olursanız, bunları sitemiz, Facebook sayfamız ya da [email protected] e-posta adresimiz üzerinden bize bilimsel kaynaklarınız ve açık biçimde ifade ettiğiniz fikirleriniz ile iletebilirsiniz. Evrim Ağacı, her türlü geri bildirimi değerlendirme ve gerek duyarsa içeriğinde düzeltmelere gitme veya açıklamalar yapma görevini üstlenmektedir. Aynı zamanda Evrim Ağacı hiçbir şekilde istemsiz olarak yapılan hatalardan ötürü mesul tutulamaz.
Makalelerimizde kullandığımız kaynakların tamamı, bu alandaki geçmişimiz dahilinde çeşitli akademik ve popüler amaçlar dahilinde kullandığımız makalelerdir. Bu makalelerin tamamı tarafımızdan okunmuş, değerlendirilmiştir ve çeşitli şekillerde tartışılmıştır. Aynı zamanda yazılarımız içerisinde, makale sonlarında bulabileceğiniz kaynakçadaki çeşitli makalelerden doğrudan ya da dolaylı olarak faydalanmaktayız. Yazılarımızın tamamının içeriğindeki teknik bilgiler, bu makaleler kullanılarak kontrol edilebilir. Eğer ki kontrolleriniz sonucunda hatalı bulduğunuz sonuçlara ulaşacak olursanız, bir üstteki maddede verdiğimiz bilgiler çerçevesinde Evrim Ağacı ekibine iletebilirsiniz.
Kaynakça Politikası
Birinci maddede yapılan açıklamalar ışığında, Evrim Ağacı Makale Arşivi'nin her yazısının sonunda kaynakça bulunmayabilir. Okurlarımıza her türlü sosyal medya aracımız üzerinden 2012 senesinin sonlarında birkaç farklı defa, açıkça ilan ettiğimiz şekilde, uzun yıllar sürecek bir gözden geçirme dönemine girmiş bulunmaktayız (2019 yılı itibariyle bu çalışma halen devam etmektedir). Bu süreç boyunca makalelerimiz modern bilimin son noktalarını yansıtacak şekilde güncellenecek ve kaynaklandırılacaktır. Dolayısıyla yazılarımızın çoğunda kullandığımız kaynaklar, yazıların yayınlanmasından sonra eklenmiştir. 2012 yılının son aylarından itibaren yazdığımız makalelerde ise detaylı kaynakçanın yazıyla beraber ilan edildiğini görebilirsiniz.
Bu, Evrim Ağacı'nın makalelerini yazarken, makale sonlarına eklediği kaynaklardan faydalanmadığı anlamına gelmemektedir. Bu, Evrim Ağacı'nın bilimsel güven ve etik çerçevesinde yazılarını gözden geçirdiği, geliştirdiği ve gerekli eklemeleri yaptığı anlamına gelir. Bu da, Evrim Ağacı'nın bilime duyduğu saygının bir göstergesidir.
Evrim Ağacı kendisini sadece makale yazarlarından ya da teknik işlerle uğraşan ekibinden ibaret olarak görmemektedir. Her bir Evrim Ağacı okuru, bilimsel sınırların ve yöntemin gözetilmesi çerçevesinde Evrim Ağacı'nın bir parçasıdır. Dolayısıyla makalelerimizin tamamı, ne kadar gelişmiş ve detaylı olursa olsun bizler için birer taslak düzeyindedir. Her biri, sizlerden gelecek geri bildirimler dahilinde geliştirilmeye, değiştirilmeye ve düzeltilmeye açıktır.
Feragatname
Her bir okurumuz makalelerimizi kendi riskiyle kullanmalıdır. Yani, daha önceki maddelerde verdiğimiz sebeplerle, makalelerimiz kullanım sonrasında değişmiş ve/veya geliştirilmiş olarak bulunabilir. Bu sebeple kullanımlarınızda, bir üstteki madde dahilinde kaynak göstermeniz ciddi bir önem arz etmektedir.
Evrim Ağacı, her türlü içeriğinde yapılabilecek her türlü değişiklik, düzeltme ve geliştirme hakkını saklı tutar.
***
Makalelerimizi incelerken, okurken ve değerlendirirken buradaki bilgileri göz önünde bulundurmanızı önemle tavsiye ederiz. Birkaç farklı noktada belirttiğimiz ve tüm eski Evrim Ağacı okurlarının aşina olacağı gibi, bu yazı da dahil olmak üzere her türlü içeriğimiz değiştirilmeye ve geliştirilmeye açıktır. Bunu, bilimsel içeriğin kendini yenilemesi ve geliştirmesi ilkesine olan saygımızın bir teminatı olarak görmekteyiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 10
- 6
- 4
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 11:42:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6959
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.