Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi?

5 dakika
332
Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi? Forbes
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekânın gelişmesi sağlık ve eğitimden finans ve eğlence sektörlerine kadar birçok endüstride sayısız yeniliklere yol açtı. Buna rağmen ChatGPT ve türevlerinin görünürde sınırsız özelliklerinin yanı sıra, çok daha az tartışılan bir gerçekle de karşı karşıya kalıyoruz: İnsan bilişsel becerilerinin yavaş yavaş gerilemesi...

Önceden üretilen hesap makineleri ve elektronik tablolar gibi araçlar, belirli görevleri kolaylaştırırken düşünme yeteneğimizi temelden değiştirmemişti. Ancak yapay zekâ botları, bilgiyi işleme ve karar verme şeklimizi yeniden şekillendirerek kendi bilişsel becerilerimize olan bağımlılığımızı azaltıyor.

Hesap makinesi ve elektronik tablo gibi araçlar aritmetik veya veri analizine benzer spesifik görevlere yardımcı olmak amacıyla üretilmişti. Ancak bu araçlar vereceğimiz görevin temel kurallarına dair bilgi sahibi olmamızı da gerektiriyordu. Örneğin, bir formülü Excel’e girmeden önce formülün ne işe yaradığını ve nasıl bir sonuç beklediğimizi bilmemiz gerekiyor. Neticede bu araçlar hesaplamalarımızı basitleştirse de kritik düşünme ve problem çözme yeteneklerimizi yok etmediler, yalnızca hayatı kolaylaştırdılar.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ, bilgiyi işleme ve karar verme şeklimizi yeniden şekillendirerek, çoğu zaman kendi bilişsel becerilerimize olan bağımlılığımızı azaltıyor.
Yapay zekâ, bilgiyi işleme ve karar verme şeklimizi yeniden şekillendirerek, çoğu zaman kendi bilişsel becerilerimize olan bağımlılığımızı azaltıyor.
Pexels

Diğer taraftan yapay zekâ, kolaylaştırdığı işler ve bilişsel etkileri açısından çok daha karmaşık bir konumda. Yapay zekanın bizler için zamanla bir tür "düşünme" aracı haline gelmesi sebebiyle, bilim ve iş insanları bu durumun bilişsel becerilerimiz adına büyük bir tehlike olacağını düşünüyor.

Eğitimde Azalan Bilişsel Beceriler

Yapay zekanın bilişsel gelişim üzerine etkileri Amerika Birleşik Devletleri’nde çoktan tespit edilmeye başlandı. "Generative AI Can Harm Learning" (Tr: "Üretken Yapay Zekâ Öğrenme Becerilerine Zarar Verebilir") başlıklı bir raporda, Pensilvanya Üniversitesi’nden araştırmacılar, problem çözmekte yapay zekâdan faydalanan öğrencilerin yapay zekâdan yardım almayan öğrencilere göre testlerde çok daha kötü performans sergilediklerini gösteriyor.[1] Bu durum, akademide yapay zekâ kullanımının yalnızca bir işe yarayıp yaramama sorununun dışında kritik düşünme becerilerinde düşüşe de yol açan bir sorun oluşturduğunun altını çiziyor.

Üstelik eğitim alanında uzman kişiler, yapay zekanın öğrenme ortamlarındaki artan rolünün problem çözme yeteneğini de baltalama riskinin olduğunu savunuyorlar. Öğrenciler, her geçen bir gün yapay zekâ tarafından üretilmiş cevapları, altında yatan süreçleri veya konuları tamamıyla anlamadan doğru saymaya alışıyorlar.

Yapay zekâ eğitimde kök salmaya devam ettikçe gelecek nesillerin kendi çözüm becerileri yerine algoritmalara güvenerek daha derin zihinsel egzersizler yapma kapasitesinden yoksun olabileceklerine dair bir endişe ortaya çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İş Gücünde Yapay Zekânın Riski

Yapay zekanın bilişsel etkileri çalışma alanlarında da kendini gösteriyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü, yapay zekâ tabanlı araçlara aşırı güvenmenin sonucu olan "yapay zekâ kaynaklı beceri çürümesine" karşı uyarıyor.[2] Rapor, yapay zekâ asistanları giderek yaygınlaştıkça yapay zekanın beceri geliştirmede oynayabileceği olumsuz rolün dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Yapay zekâ üretkenliği arttırabildiği gibi, insan inovasyonlarına köstek olma riskini de taşıyor. Çalışanlar, rutin işleri için yapay zekadan yardım aldığında özgün düşünceyi kısıtlayan zihinsel bir körelmeyle karşı karşıya kalarak bilişsel becerilerini geliştirme şansını da kaçırmış oluyorlar.

Çalışanlar, rutin işleri için yapay zekadan yardım aldığında, özgür düşünceyi kısıtlayan zihinsel bir körelmeyle karşı karşıya kalarak bilişsel becerilerini geliştirme şansını kaçırmış oluyorlar.
Çalışanlar, rutin işleri için yapay zekadan yardım aldığında, özgür düşünceyi kısıtlayan zihinsel bir körelmeyle karşı karşıya kalarak bilişsel becerilerini geliştirme şansını kaçırmış oluyorlar.
Pexels

Ayrıca, yapay zekanın karar verme süreçlerindeki rolü organizasyonlarda insan değerlendirmesi ve güveninin aşınmasına dair endişeler oluşturuyor.[3] Finans ve sağlık gibi sektörlerde yapay zekâ yöntemleri yatırım tavsiyesi veya tıbbi önerilerde bulunmak amacıyla sıkla kullanılıyor. Yanlış sonuçlar veya tehlikeli yönlendirmeler oluşması riski, en gelişmiş dil modellerinde bile aksaklıkların ortaya çıkabilmesi nedeniyle endişe sebebi olmaya devam ediyor. Kararları yapay zekaya ne kadar çok bırakırsak, kendi muhakeme becerimizi geliştirme pratiğinden o kadar uzaklaşıyoruz.

Bilişsel Becerilerin Geleceği: Yapay Zekâyı Yeteneklerimizi Arttırmak İçin Kullanmak

Yapay zekâyı insan becerileri yerine değil de onları geliştirme amacıyla kullanmak bu konudaki tek çözüm olabilir. Bu çözümü hayata geçirmek içinse insan bilişsel becerisinden faydalanan üç unsurun; iş birliğinin, iletişimin ve bağlantı kurmanın yardımına ihtiyacımız var.

Liderler ve liderlik yolunda ilerleyenlere göre, daha yüksek düzeyde düşünme becerilerini kültürleştirmek ve bunlar için fırsatlar yaratmak gerekiyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre, yapay zekâ ile daha etkili çalışmanın anahtarı, önce yapay zekadan bağımsız çalışmayı anlamaktan geçiyor. Stanford’daki araştırmacılar ise yapay zekanın açıklamalar sunmasının önemine dikkat çekiyor.[4] Yani, yapay zekâ yalnızca çıktı sunmakla kalmamalı; aynı zamanda içgörüler de paylaşmalı. Bu içgörüler, nihai sonuca nasıl ulaşıldığını açıklamalı ve bu açıklama, daha fazla araştırmayı ve bağımsız düşünmeyi teşvik edecek şekilde basit ve anlaşılır bir dille yapılıyor olmalı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İster son örnekteki gibi iş birlikçi öğrenme, ister karmaşık problem çözme, isterse yaratıcı düşünme egzersizleri yoluyla olsun hedef insan zekasının merkezde kaldığı alanlar yaratmak olmalı.

Peki bu sorumluluk kurumsal hayatta insan kaynakları, pazarlama, satış, mühendislik ya da üst düzey yönetim ekiplerinden hangisine düşüyor? Aslında hepsine! İnsan becerilerinin korunması ve geliştirilmesi, en ileri teknolojilere sahip organizasyonlar için bile kritik bir önem arz ediyor.

Yapay zekayı hayatımıza dahil ederken onun bizi insan yapan düşünme, akıl yürütme ve problem çözme gibi temel becerilerimizi aşındırma potansiyelinin farkında olmamız gerekiyor. İş birliği, iletişim ve bağ kurma; yapay zekanın yeteneklerini stratejik bir şekilde ele almanın birer parçası. Teknolojik gelişmeler ile bilişsel beceriler arasında bir denge kurarak yapay zekanın insan potansiyelimizi azaltmak yerine güçlendirmesini sağlayabiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Forbes | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Thornton. Students Using Artificial Intelligence Did Worse On Tests, Experiment Shows. (6 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: EdSource | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. N. Macnamara, et al. (2024). Does Using Artificial Intelligence Assistance Accelerate Skill Decay And Hinder Skill Development Without Performers’ Awareness?. Cognitive Research: Principles and Implications, sf: 1-9. doi: 10.1186/s41235-024-00572-8. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Westfall. How To Advance Corporate Adoption For Generative Ai And Chatgpt. (16 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Miller. Ai Overreliance Is A Problem. Are Explanations A Solution?. (13 Mart 2023). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/01/2025 21:03:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19525

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taksonomi
Yaşlılık
Element
Alkol
Küçük
Yapay
Sinir Hücresi
Sivrisinek
Sars-Cov-2
Elektrokimya
Vaka
Ekonomi
Alan
Mitler Ve Gerçekler
Eczacılık
Ergen
Ortak Ata
Paleontoloji
Evrim Ağacı Duyurusu
Oksijen
Uyku
Tercih
Algoritma
Homo Sapiens
Nükleik Asit
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Westfall, et al. Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi?. (9 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19525
Westfall, C., Akdeniz, B., Alparslan, E. (2025, January 09). Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 13, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19525
C. Westfall, et al. “Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz, Evrim Ağacı, 09 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19525.
Westfall, Chris. Akdeniz, Betül. Alparslan, Eda. “Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: İnsan Bilişsel Becerileri Kullanılmadıkça Geriliyor Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz. Evrim Ağacı, January 09, 2025. https://evrimagaci.org/s/19525.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close