Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor!

3 dakika
241
Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor! Science
Tüm Reklamları Kapat

Birkaç tuşa basarak herkes ChatGPT gibi bir yapay zeka programından kendilerine bir dönem ödevi, bir rap şarkısı veya bir oyun yazmasını isteyebilir. Ancak çıkan sonucun William Shakespeare'in kendi döneminde yazdıkları kadar özgün olmasını bekleyemezsiniz. OpenReview dergisinde henüz yayınlanmamış olan yeni bir çalışma, bu tür çıktıların en azından şimdilik omurgasının bir içerikten türetilmiş gibi göründüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, yapay zekanın yaratıcılığını ölçmek için bir program tasarladı. Çalışmada yer almayan ancak yapay zekanın yaratıcılığı üzerine çalışmalar yürüten bilgisayar bilimcisi Mirco Musolesi şöyle anlatıyor:

Yaratıcılığı ölçmek, zor ve oldukça ilginç bir sorun. Bu çalışmadaki yeni yaklaşım, yaratıcılığı en azından dilsel yenilik açısından çok iyi ele alıyor.

Bilim insanları, ChatGPT gibi programların gücüne ortaya çıktıkları günden bu yana şüpheyle yaklaşıyor. Bu tür üretken yapay zeka ve büyük dil modelleri insanın yazacağına çok benzeyen yazılar üretebilse de bazı araştırmacılar, dil modellerinin aslında hiçbir yenilik üretmediğini savunuyor. Eleştirmenler, bu modellerin yalnızca "rastlantısal papağanlar" olduğunu ve eğitildikleri kelimeleri körü körüne yeniden harmanladıklarını söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yaratıcılığı nesnel olarak test etmek her zaman zorlu bir süreç olmuştur. Bilim insanları genellikle bunu test etmek için iki yöntem izliyor. İlk yöntem, intihal belirtilerini tespit etmek için başka bir bilgisayar programı kullanmaktır. Ancak intihalin olmaması her zaman yaratıcılığı göstermeye yetmeyecektir. Diğer yöntem ise yapay zekanın yazdığı metnin insanlar tarafından değerlendirmesidir. Bu yöntemde insanlar, akıcılık ve özgünlük gibi faktörlere dayanarak bu metinlere puan verir. Ancak, bu da hem öznel hem de oldukça zaman alan bir yöntemdir.

Bu nedenle, Washington Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Ximing Lu ve ekibi, hem nesnellik hem de biraz nüans içeren bir program geliştirdi. DJ Search adlı bu program, yapay zekanın ürettiği metinden minimum uzunluktaki bölümleri toplar ve bunları büyük çevrimiçi veri tabanlarında arar. DJ Search, yalnızca birebir eşleşmeleri aramakla kalmaz; aynı zamanda anlamları benzer olan kelimeler içeren dizileri de tarar. program, bir kelimenin veya ifadenin anlamını değerlendirmek için kelimelerin bağlamını temsil eden başka bir yapay zeka algoritmasına dayanıyor. Algoritma, kelimelerin genellikle hangi bağlamlarda geçtiğini temsil eden bir "gömülü temsil" (İng: "embedding") oluşturuyor. Anlamı aynı veya yakın olan kelimeler bu temsil üzerinden sayısal olarak yakın değerlere sahip oluyor. Örneğin, beklenti ve heyecan kelimelerinin yer değiştirildiği ifadeler eşleşme olarak kabul ediliyor.

Tüm eşleşmeler çıkarıldıktan sonra, program kalan kelimelerin sayısını orijinal metnin uzunluğuna oranlıyor. Bu oran, yapay zekanın ürettiği metnin ne kadarının özgün olduğunu tahmin etmekte kullanılıyor. Program, bu işlemi farklı dizi uzunluklarında (çalışmada minimum beş kelime) uyguluyor ve oranları tek bir dilsel yenilik endeksinde birleştiriyor. Ekip bunu "yaratıcılık endeksi" olarak tanımlıyor. Ancak yaratıcılığın yalnızca yenilik değil, aynı zamanda kalite gerektirdiği de unutulmaması gerekiyor. Bunu, istediğiniz kadar rastgele ve anlamsız yeni ifadeler üretebileceğiniz ama bunların yaratıcı sayılmaması gibi düşünebilirsiniz.

Araştırmacılar, yayınlanmış romanların, şiirlerin ve konuşmaların dilsel yeniliğini, modern dil modellerinin ürettikleriyle karşılaştırdı. İnsanlar, yapay zekaya kıyasla şiirlerde %80, romanlarda %100 ve konuşmalarda %150 daha başarılı puanlar elde etti.

Tüm Reklamları Kapat

DJ Search, insanlar ile makineleri karşılaştırmak için tasarlanmış olsa da iki ya da daha fazla insan yapımı eseri karşılaştırmak için de kullanılabiliyor. Örneğin, Suzanne Collins’in 2008’de yayımlanan Açlık Oyunları romanı, Stephenie Meyer’ın 2005 tarihli Alacakaranlık romanına göre %35 daha yüksek dilsel özgünlük puanı aldı. Aracı çevrimiçi olarak da deneyebiliyorsunuz. Peki, dil modelleri yalnızca birer "papağan" mı? Lu, bunun yerine onları DJ'lere benzetiyor:

Kopyalıyor, yapıştırıyor, kesiyor ve mevcut metinlerden parçalar alıp bir araya getirerek harika bir şey ortaya çıkarıyorlar. Bu, mevcut müzikleri remiksleyen bir DJ'e benziyor. Bu kesinlikle değerli, ancak bir besteci değiller.

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden bilgisayar bilimci Nanyun Peng ise bir sonraki adımda yalnızca kelime dizilerinin değil, bir hikayenin yapısı gibi daha genel içeriğin yeniliğine odaklanılması gerektiğini söylüyor. Peng, kendi kişisel deneyimlerine göre yapay zekanın oluşturduğu metinlerin yetersiz kaldığını gözlemlediğini, ancak bu değerlendirmelerin otomatik hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak bu yapmanın oldukça zor olduğunu da kabul ediyor. Yine de Lu'nun geliştirdiği araç, yalnızca dil düzeyinde çalışsa bile Peng bunun değerli olduğunu vurguluyor:

Bu araç, insanları klişe ifadelerden uzak durmaya teşvik eden bir yazma asistanı görevi görebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
17
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Y. Tian, et al. Are Large Language Models Capable Of Generating Human-Level Narratives?. (18 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: arXiv doi: 10.48550/arXiv.2407.13248. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Hutson. (2021). Robo-Writers: The Rise And Risks Of Language-Generating Ai. Springer Science and Business Media LLC, sf: 22-25. doi: 10.1038/d41586-021-00530-0. | Arşiv Bağlantısı
  • G. Franceschelli, et al. (2024). On The Creativity Of Large Language Models. AI & SOCIETY, sf: 1-11. doi: 10.1007/s00146-024-02127-3. | Arşiv Bağlantısı
  • E. M. Bender, et al. On The Dangers Of Stochastic Parrots. (3 Mart 2021). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: ACM Conferences doi: 10.1145/3442188.3445922. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:10:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19383

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor!. (25 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19383
Derin, U. (2024, December 25). Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19383
U. Derin. “Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 25 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19383.
Derin, Ufuk. “Yapay Zekanın Dil Konusundaki Yaratıcılığı İnsanları Geçemiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/19383.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close