Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!

Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!
4 dakika
2,354
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2020'de küresel karbon emisyonlarında rekor bir düşüş yaşandı. Ancak yeni bir çalışma; bu düşüşe rağmen pandemi sebebiyle uzaktan çalışılmaya ve evde daha fazla eğlence tüketimine geçilmesinin, internet verilerinin dünya çapında depolanması ve aktarılmasına yol açmasından dolayı yine de önemli çevresel etkileri beraberinde getirdiğini gösteriyor.

Örneğin, yalnızca bir saatlik video konferans veya akış 150-1.000 gram karbondioksit yaymaktadır (bir arabanın 1 litre benzini yaklaşık 2.347 gram karbondioksit yayar), 2-12 litre su gerektirir ve toplamda yaklaşık bir iPad Mini boyutuna ulaşan bir arazinin kullanımını gerektirir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak online görüşme sırasında kameranızı kapalı tutmanız, bu karbon ayak izlerini %96 oranında azaltabilir. Araştırmacılar, Netflix veya Hulu gibi uygulamaları kullanırken içeriği yüksek çözünürlüklü (kalitede) değil, standart tanımlı olarak izlemenin de %86'lık bir azalma sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Uygulamaların Çevresel Ayak İzleri
Uygulamaların Çevresel Ayak İzleri

Purdue Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, karbon ayak izlerine ek olarak internet altyapısı ile ilişkili su ve (ekolojik) arazi ayak izlerini (İng: "Land footprint") analiz eden ilk çalışmadır. Bulgular, Resources, Conservation & Recycling dergisinde yayınlandı.[1] Çalışmalarıyla, iklim değişikliğinin etkilerinin hafife alınmasına yol açan enerji araştırmalarındaki boşlukları ve varsayımları ortaya çıkarmaya çalışan Purdue Üniversitesinde bir endüstri mühendisi profesörü olan Roshanak "Roshi" Nateghi, bu konuda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yalnızca bir tür ayak izine odaklanırsanız, çevresel etkiye daha bütünsel bir bakış sağlayan diğerlerini kaçırırsınız.

Birkaç ülke, Mart 2020'den bu yana internet trafiğinde en az %20 artış olduğunu bildirdi. Yapılan çalışma, eğer gidişat 2021’in sonuna kadar böyle devam ederse, bu artan internet kullanımının tek başına yaklaşık 185.443 kilometrekarelik bir ormanlık araziye (Ankara'nın alanının 7.5 katına) ihtiyaç duyacağını ortaya koydu.

Verilerin işlenmesi ve iletilmesi için ihtiyaç duyulan ilave su, 300.000'den fazla Olimpik yüzme havuzunu doldurmak için yeterli olurken, ortaya çıkan (ekolojik) arazi ayak izi Tokat ilimizin büyüklüğüne neredeyse eşit olacaktır.

Ekip; YouTube, Zoom, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ve diğer 12 platformda ve ayrıca çevrimiçi oyunlarda ve çeşitli web sörflerinde kullanılan her gigabayt veriyle ilişkili karbon, su ve arazi ayak izlerini tahmin etti. Beklendiği gibi, bir uygulamada ne kadar çok video kullanılırsa, ayak izleri o kadar büyük oluyor. Veri işleme çok fazla elektrik kullandığından ve herhangi bir elektrik üretiminin karbon, su ve arazi ayak izleri olduğundan veri indirmenin azaltılması çevresel zararı da azaltır. Bu çalışmaya Yale MacMillan Center'da misafir araştırmacı olarak öncülük eden ve araştırmayı yöneten Kaveh Madani şöyle belirtiyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bankacılık sistemleri size kâğıt kullanmamanın olumlu çevresel etkisini anlatıyor ancak hiç kimse size kameranızı kapatmanın veya çözünürlük kalitenizi düşürmenin avantajlarını söylemiyor. Bu nedenle, sizin izniniz olmadan bu platformlar çevresel ayak izinizi artırıyor.

İnternetin karbon ayak izi, COVID-19 karantinalarından önce de zaten artıyordu ve küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %3,7'sini oluşturuyordu. Ancak Madani, internet kullanımının çevreyi nasıl etkilediğine dair araştırmalarda internet altyapısının su ve arazi ayak izlerinin büyük ölçüde göz ardı edildiğini belirtti.

Madani, bu ayak izlerini ve artan internet trafiğinden nasıl etkilenebileceklerini araştırmak için Nateghi'nin araştırma grubuyla birlikte çalıştı ve ayak izlerinin yalnızca web platformuna göre değil, aynı zamanda ülkeye göre de değiştiğini keşfetti. Ekip; Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, Japonya, Meksika, Pakistan, Rusya, Güney Afrika, Birleşik Krallık ve ABD için veriler topladı.

Araştırmacılar, ABD'de internet verilerini işleyip iletmenin, dünya ortalamasından %9 daha yüksek bir karbon ayak izine sahip olduğunu ancak sırasıyla %45 ve %58 daha düşük su ve arazi ayak izine sahip olduğunu buldu.

İnternet altyapısının su ve arazi ayak izlerini birleştirmek bazı ülkeler için şaşırtıcı bir tablo çizdi. Dünya yenilenebilir enerji lideri olan Almanya, dünya ortalamasının çok altında bir karbon ayak izine sahip olmasına rağmen su ve arazi ayak izleri çok daha yüksek. Araştırmacılar, ülkenin enerji üretimi toprak ayak izinin ortalamasının %204 üzerinde olduğunu hesapladı.

Purdue lisansüstü öğrencileri Renee Obringer, Benjamin Rachunok ve Debora Maia-Silva, hesaplamaları ve veri analizini MIT'de doktora sonrası araştırma görevlisi Maryam Arbabzadeh ile gerçekleştirdi. Tahminler, her platform ve ülke için halka açık verilere, Madani'nin araştırma grubu tarafından geliştirilen modellere ve sabit hat internet kullanımının gigabayt başına bilinen enerji kullanım değerlerine dayanmaktadır.

Araştırmacılar, tahminlerin kaba hesap olduğunu söylüyor çünkü bunlar yalnızca servis sağlayıcılar ve üçüncü şahıslar tarafından sağlanan verilere dayanıyor. Ancak ekip, tahminlerin hala bir eğilimi belgelemeye ve internet kullanımıyla ilişkili çevresel ayak izlerini daha kapsamlı bir şekilde anlamaya yardımcı olduğuna inanıyor. Nateghi şöyle belirtti:

Mevcut veriler göz önüne alındığında bunlar en iyi tahminler. Bildirilen bu dalgalanmalar ışığında, uygulanacak politikalara yön verecek daha yüksek şeffaflık umudu var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 11
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Üzücü! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 11:10:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10090

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Wiles, et al. Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!. (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10090
Wiles, K., Emre, F., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 07). Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10090
K. Wiles, et al. “Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Feyza Emre, Evrim Ağacı, 07 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10090.
Wiles, Kayla. Emre, Feyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pandemi Sırasında Yükselişe Geçen Sanal Toplantılar Sırasında Çevreye Yardımcı Olmak İstiyorsanız, Web Kameranızı Kapatın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Feyza Emre. Evrim Ağacı, February 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/10090.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close