Yapay Zeka, Ona Gösterilen Fotoğraflarda Neler Yaşandığını Anlatabiliyor!
Bilim insanları, gösterilen bir fotoğrafta nelerin yer aldığını neredeyse bir insan kadar başarıyla tespit edebilen bir yapay zeka geliştirmeyi başardı! Bugüne kadar birçok "bilgisayar görsel analiz" programları, fotoğraf içerisindeki sadece bir nesneyi tespit edebiliyordu. Dolayısıyla ona, uçağını yakalamak için hızla koşan bir adamın fotoğrafını gösterdiğinde bilgisayar size "Bir adam var." diyebiliyordu; ancak adamın bulunduğu yeri ve yaptığı işi bilemiyordu.
Stanford Üniversitesi ve Google'ın işbirliğiyle geliştirilen yeni yazılım, fotoğraftaki tüm olayı ayırt edip anlatabiliyor. New York Times'ın yazdığına göre bilgisayar, "şaşırtıcı derecede isabetli" tanımlar yapabiliyor. Bu tür bir yapay zeka, örneğin, internet üzerindeki fotoğrafları, videoları ve verileri kategorize edip daha organize hale getirmeye yarayabilir.
Geliştirilen ve zaman içerisinde daha iyi sonuçlar elde etmek yönünde eğitilebilen bu sistem, yapay nöral (sinir) ağları denen bir yazılım mimarisi kullanıyor. Bu, tıpkı insan beyninin çalışma prensibini taklit eden bir sistemdir. Bu sistem sayesinde bir bilgisayar, kendisine verileri giderek daha iyi işlemeyi zamanla ve deneyimle öğretebiliyor. Fotoğrafta, ilk denemeler sırasında alınan sonuçlardan bazılarını Türkçeye çevirdik. Bunların bir kısmı ürkütücü derecede isabetliyken, bazıları gülmenize neden olabilir.
Nihai olaraksa bu yazılımın takip için kullanılması planlanıyor. Şunu hayal edin: bir güvenlik kamerası, sadece işyerinden çıkan insanların aktığı bir veri setini kaydetmekle kalmıyor, aynı zamanda onlardan birisinin hırsızlığa yeltendiğini de tespit edebiliyor. Tıpkı Person of Interest dizisinin konu edindiği gibi, bu tür bir yapay zeka, daha suç meydana gelmeden teşebbüsü tespit edip yetkililere bildirebilir. Kulağa biraz "Büyük Birader"vari geliyor, ancak insan gibi düşünebilen makinaların elde edilmesi yolunda atılmış çok büyük bir adım olarak görülüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 8
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- E. Price. Now Computers Can Recognize What's Happening In A Photo Just As Well As You Can. (19 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
- A. Epstein. Watch Google’s New Auto-Caption Program Nail All Kinds Of Images. (18 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2019. Alındığı Yer: QZ | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:00:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3064
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.