Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!

1 dakika
706
Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 20 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'da biyoçeşitliliğin azalmasıyla birlikte araştırmacılar, henüz isimlendirilmemiş 9 milyon türün %90'ını temsil eden Dünya’daki tüm böcekleri ve diğer omurgasızları kataloglamak için can atıyorlar.

DiversityScanner ile tanışın.[1] Bu araç, tekil böcekleri ve diğer küçük yaratıkları tepsilerden teker teker toplayan ve fotoğraflarını çeken bir robotu içeriyor. Daha sonra bir bilgisayar, her birinin bacaklarını, antenlerini ve diğer özelliklerini bilinen örneklerle karşılaştırmak için makine öğrenmesi (veya yapay öğrenme) olarak bilinen bir tür yapay zeka kullanır.

Teknoloji, daha sonra görüntünün üzerine bir renk kodu veya ısı haritası uygular (kapak fotoğrafında bu gösterilmektedir). Renk ne kadar sıcaksa (örneğin ne kadar kırmızıysa), bilgisayar programı böcek türünün ne olduğuna karar vermek için o vücut parçasına o kadar bağımlı demektir. Bu ısı haritası, tür kimliğini kontrol eden araştırmacıların, programın "düşünce" sürecinin ne olduğunu görmelerini kolaylaştırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Robot, daha sonra her bir böceği 96 küçük kuyucuğa sahip bir plakaya taşır ve bu örnekleri, DNA dizilimi için hazırlar. Ortaya çıkan tür tanımlayıcı dizi parçası (bir "DNA barkodu") kataloglanmış tüm örneklerin bulunduğu bir veri tabanındaki görüntüye bağlanır.

Çalışma sonuçlarını bioRxiv'de yayınlayan mühendisler, bu yaklaşımın bir insan uzman kadar iyi olmasa da böcekleri %91'lik bir başarı oranıyla doğru bir şekilde sınıflandırdığını yazıyorlar. Veritabanına daha fazla örnek eklendikçe, bu doğruluk payının artacağını belirtiyorlar.

Araştırmacılar, teknolojinin gelişimine hız katmak amacıyla bu yazılımı ve 3D baskı planlarını herkes açık hale getirdiler. Bilim insanları, ikinci bir ön baskıda tanımladıkları gibi, sıralama adımlarını ve yazılımları basitleştirdiler, böylece gelişmekte olan ülkeler ve küçük kuruluşlar bundan faydalanabilir.[2] Gidecek yolumuz çok: Her seferinde 96 böcek...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 20 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sciencemag | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Wührl, et al. (2021). Diversityscanner: Robotic Discovery Of Small Invertebrates With Machine Learning Methods. bioRxiv, sf: 2021.05.17.444523. doi: 10.1101/2021.05.17.444523. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Srivathsan, et al. (2021). Minion Barcodes: Biodiversity Discovery And Identification By Everyone, For Everyone. bioRxiv, sf: 2021.03.09.434692. doi: 10.1101/2021.03.09.434692. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 12:10:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10551

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Pennisi, et al. Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10551
Pennisi, E., Başdaş, U., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 08). Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10551
E. Pennisi, et al. “Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uğur Başdaş, Evrim Ağacı, 08 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10551.
Pennisi, Elizabeth. Başdaş, Uğur. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uğur Başdaş. Evrim Ağacı, June 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10551.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close