Yapay Zeka, Küçük Canlıları Sınıflandırmada Biyologlara Yardımcı Olabilir!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Dünya'da biyoçeşitliliğin azalmasıyla birlikte araştırmacılar, henüz isimlendirilmemiş 9 milyon türün %90'ını temsil eden Dünya’daki tüm böcekleri ve diğer omurgasızları kataloglamak için can atıyorlar.
DiversityScanner ile tanışın.[1] Bu araç, tekil böcekleri ve diğer küçük yaratıkları tepsilerden teker teker toplayan ve fotoğraflarını çeken bir robotu içeriyor. Daha sonra bir bilgisayar, her birinin bacaklarını, antenlerini ve diğer özelliklerini bilinen örneklerle karşılaştırmak için makine öğrenmesi (veya yapay öğrenme) olarak bilinen bir tür yapay zeka kullanır.
Teknoloji, daha sonra görüntünün üzerine bir renk kodu veya ısı haritası uygular (kapak fotoğrafında bu gösterilmektedir). Renk ne kadar sıcaksa (örneğin ne kadar kırmızıysa), bilgisayar programı böcek türünün ne olduğuna karar vermek için o vücut parçasına o kadar bağımlı demektir. Bu ısı haritası, tür kimliğini kontrol eden araştırmacıların, programın "düşünce" sürecinin ne olduğunu görmelerini kolaylaştırmaktadır.
Robot, daha sonra her bir böceği 96 küçük kuyucuğa sahip bir plakaya taşır ve bu örnekleri, DNA dizilimi için hazırlar. Ortaya çıkan tür tanımlayıcı dizi parçası (bir "DNA barkodu") kataloglanmış tüm örneklerin bulunduğu bir veri tabanındaki görüntüye bağlanır.
Çalışma sonuçlarını bioRxiv'de yayınlayan mühendisler, bu yaklaşımın bir insan uzman kadar iyi olmasa da böcekleri %91'lik bir başarı oranıyla doğru bir şekilde sınıflandırdığını yazıyorlar. Veritabanına daha fazla örnek eklendikçe, bu doğruluk payının artacağını belirtiyorlar.
Araştırmacılar, teknolojinin gelişimine hız katmak amacıyla bu yazılımı ve 3D baskı planlarını herkes açık hale getirdiler. Bilim insanları, ikinci bir ön baskıda tanımladıkları gibi, sıralama adımlarını ve yazılımları basitleştirdiler, böylece gelişmekte olan ülkeler ve küçük kuruluşlar bundan faydalanabilir.[2] Gidecek yolumuz çok: Her seferinde 96 böcek...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 7
- 5
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Sciencemag | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Wührl, et al. (2021). Diversityscanner: Robotic Discovery Of Small Invertebrates With Machine Learning Methods. bioRxiv, sf: 2021.05.17.444523. doi: 10.1101/2021.05.17.444523. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Srivathsan, et al. (2021). Minion Barcodes: Biodiversity Discovery And Identification By Everyone, For Everyone. bioRxiv, sf: 2021.03.09.434692. doi: 10.1101/2021.03.09.434692. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 03:22:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10551
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Sciencemag. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.