Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı!

Faz-2 Klinik Deney Onayı Alan APN01 Antiviral İlacının Çalıştığına Gösteren Deneysel Bulgulara Ulaşılmış Olabilir!

3 dakika
2,780
Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı! BioWorld MedTech
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

British Columbia Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Josef Penninger tarafından yönetilen uluslararası bir takım, SARS-CoV-2’nin konaklarını enfekte etmek için kullandığı hücresel kapıyı etkili biçimde engelleyen deneysel bir ilaç buldu. 

2 Nisan 2020’de Cell’de ön-yayın olarak yayınlanan bulgular, 2 Nisan itibariyle 981.000’den fazla kişiyi etkileyen ve dünya çapında 50.000 kişinin hayatına mal olan yeni tip koronavirüsün erken enfeksiyonunu durdurabilecek bir tedavi konusunda umut vaat ediyor.

Çalışma, SARS-CoV-2’nin, COVID-19’a neden olan virüs, kilit noktalarına ve virüsün kan damarları ve böbrekleri nasıl enfekte edebildiğinin yanı sıra hücresel düzeydeki etkileşimlerine de ışık tutuyor.

Tüm Reklamları Kapat

UBC Tıp Fakültesi profesörü, Yaşam Bilimleri Enstitüsü (The Life Sciences Institute) direktörü ve UBC Fonksiyonel Genetik’te Kanada 150 Araştırma Başkanı (The Canada 150 Research Chair) olan Penninger şunları söyledi: 

Sonuçlarımızın, benzeri görülmemiş bu pandeminin tedavisi için yeni bir ilacın geliştirilmesi yönünden önerilere sahip olduğu konusunda umutluyuz.

Bu çalışma, Dr. Ryan Conder’ın Vancouver’da Kök Hücre Teknolojileri (STEMCELL Technologies)’ndeki gastrointestinal grubu, İspanya’daki Nuria Montserrat, Toronto’dan Dr. Haibo Zhang ile Dr. Art Slutsky ve özellikle de bu hastalığın patolojisini daha iyi anlamak ve çığır açan tedavisel seçenekler sağlamak için haftalardır gece-gündüz yorgunluk nedir bilmeden çalışan Ali Mirazimi’nin İsveç’teki bulaşıcı biyoloji takımı dahil olmak üzere akademik araştırmacıların ve şirketlerin arasındaki hayret verici iş birliğinden ileri gelmektedir.

ACE2, hücre zarı yüzeyindeki bir protein, şimdi SARS-CoV-2’nin spike glikoproteini için kilit reseptör olarak bu salgında odak noktasında bulunuyor. Önceki çalışmada, Penninger ve onun Toronto Üniversitesi ile Viyana’daki Moleküler Biyoloji Enstitüsü’nden meslektaşları ilk olarak ACE2’yi tanımladılar ve canlı organizmalarda ACE2’nin SARS, 2003’te küresel tehdit olarak bilinen viral solunum hastalığı, için kilit reseptör olduğunu buldular. Penninger’in laboratuvarı ayrıca bu proteini hem kalp-damar rahatsızlığı hem de akciğer yetmezliği ile ilişkilendirmeye devam etti.

COVID-19 salgını dünya çapında yayılmaya devam ederken klinik olarak kanıtlanan bir antiviral terapinin ya da spesifik olarak kritik SARS-CoV-2 reseptörü ACE2’yi moleküler düzeyde hedefleyen bir tedavinin bulunmayışı, ciddi COVID-19 vakalarını tedavi etmek amacıyla mücadele veren sağlık çalışanları için boş cephanelik anlamına gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

St. Michael Hastanesi’nin Biyomedikal Bilim İçin Kenaan Araştırma Merkezi (the Kenaan Research Centre for Biomedical Sicence of St. Michael’s Hospital)’nde bilim insanı ve Toronto Üniversitesi’nde bu çalışmada yer alan profesör Dr. Art Slutsky şunları söyledi: 

Yeni çalışmamız, yakında Avrupalı biyoteknoloji şirketi Apeiron Biologics tarafından klinik deneylerle test edilecek APN01 (insan rekombinant çözünür anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 – hrsACE2) isimli bir ilacın COVID-19’un antiviral terapisi için faydalı olacağı yönünde çok ihtiyaç duyulan direkt kanıtı sağlıyor.

Mevcut çalışmada analiz edilen hücre kültürlerinde hrsACE2, koronavirüs yükünü 1.000-5.000 katsayısı ile engelledi. Araştırmacılar insan kan damarı ve böbreklerinin işlenmiş replikalarında (İng: engineered replicas), insan kök hücrelerinden büyütülen organoidler, virüsün doğrudan enfekte edebildiğini ve kendini eşleyebildiğini gösterdi. Bu, hastalığın gelişimi ve ciddi COVID-19 vakalarının çoklu organ yetmezliği ile kardiyovasküler hasarına ilişkin kanıt bulundurması konusunda önemli bilgi sağlıyor. Klinik aşamadaki hrsACE2, ayrıca işlenmiş insan dokularındaki SARS-CoV-2 enfeksiyonunu da azalttı. İspanya’da Catalonia Biyomühendislik Enstitüsü’nde ICREA profesör olan Núria Montserrat şunları söylüyor:

Organoidleri kullanmak, bize zaten diğer hastalıklar için kullanılmakta olan ya da onaylanmaya yakın olan tedavileri çevik bir yolla test etme olanağı sağlıyor. Zamanın kısa olduğu böyle anlarda insan organoidleri, insan vücudu ortamında (İng: "the human settings") yeni bir ilacı test etmek için harcanacak zamandan tasarruf ediyor.

Penninger şunları ekledi:

COVID-19’a sebep olan virüs, ilk SARS virüsünün yakın bir kardeşi. Önceki çalışmamız ACE2’yi SARS-CoV-2 için giriş kapısı olarak hızlıca tanımlamamıza yardım etti, bu da hastalık hakkında çok şey açıklıyor. Şu an ACE2’nin virüsü yakalayan çözünür bir formunun, spesifik olarak virüsün bizi enfekte etmesi için geçmesi gereken kapıyı hedefleyen gerçekten çok rasyonel bir terapi olabileceğini biliyoruz. Bu korkunç pandemi için umut var.

Bu araştırma bazı hususlarda Kanada federal hükümeti tarafından, COVID-19 salgınının üstesinden gelmek için gelişimin hızlandırılması, deneme ve önlemlerin uygulanmasında odaklanmış olan olağanüstü durum finansmanı vasıtasıyla desteklenmiştir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Umut Verici! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
  • V. Monteil. (2020). Inhibition Of Sars-Cov-2 Infections In Engineered Human Tissues Using Clinical-Grade Soluble Human Ace2. Cell. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/10/2024 19:12:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8589

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Goril
Evrim Teorisi
Kuş
Mantık
Deney
Bağışıklık Sistemi
Yörünge
Ağaç
Sindirim
Sinyal
Kuyruk
Çiçek
Davranış
Ateş
Tehdit
Egzersiz
Öğrenme
2019-Ncov
Su
Abd
Dünya Sağlık Örgütü
Hastalık Kontrolü
Güneş Sistemi
Beyin
Savaş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. B. Columbia, et al. Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı!. (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8589
Columbia, U. o. B., Üstal, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 23). Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı!. Evrim Ağacı. Retrieved October 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8589
U. o. B. Columbia, et al. “Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Alara Üstal, Evrim Ağacı, 23 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8589.
Columbia, University of British. Üstal, Alara. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Olarak Üretilmiş İnsan Dokularında (Organoidlerinde), COVID-19'u Erken Evrede Durdurabildiği Gösterilen Bir İlaç Adayı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Alara Üstal. Evrim Ağacı, April 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/8589.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close