Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?

Hastalıklara Yapılan Bağış Miktarı ile, Hastalığın Ölümcüllük Oranı Örtüşmeli mi?

2 dakika
3,086
Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?
Tüm Reklamları Kapat

Bağışlar, yapısı gereği fedakar davranışlardır, bencil değildirler. Kendi kültürel arka planımız ve dünya görüşümüz çerçevesinde, bazı sorunların çözülmesi için çabalayan insanlara maddi destek olma isteğimizi yansıtırlar. Örneğin 2014'ün yaz aylarında Amiyotrofik Lateral Skleroz (Motor Nöron Hastalığı) için başlatılan ve ABD'de 100 milyon dolar, Türkiye'de 1 milyon TL toplanmasını sağlayan bağış kampanyası (görseldeki bağış verileri eskidir), tamamen iyi bir amaçla gerçekleştirilmişti. Benzer şekilde, herhangi bir hastalıkla mücadele örgütü için yapılan bağışlar hep fedakarca ve bencillik barındırmayan davranışlardır. Ancak bir kampanyaya bağışta bulunmadan önce, elbette o hastalıkla ve genel olarak hastalıklarla ilgili bilgi almak farkındalık ve isabetlilik açısından faydalı olacaktır.

İnfografik, ABD içerisinde faaliyet gösteren bazı derneklerin savaştıkları hastalıkların öldürme oranları ile, o dernekler için toplanan paraların oranlarını göstermektedir. Bilgiler 2011 yılına aittir ve Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi'nin verilerine dayandırılmıştır.
İnfografik, ABD içerisinde faaliyet gösteren bazı derneklerin savaştıkları hastalıkların öldürme oranları ile, o dernekler için toplanan paraların oranlarını göstermektedir. Bilgiler 2011 yılına aittir ve Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi'nin verilerine dayandırılmıştır.

İnfografikte göze çarpan kritik bir tezat, meme kanserinin 257.58 milyon dolarlık bağış toplamış olmasına rağmen yılda ABD içerisinde 41.374 kişiyi öldürmesidir. Buna karşılık kalp hastalıkları yılda ABD'de 596.577 insanı öldürürken, bu hastalıklarla mücadele için toplanan bağışlar 54.1 milyon dolardır. Bu uçurumun sebepleri üzerine birçok farklı fikirler vardır. Özellikle bir hastalık için yapılan farkındalık projelerinin bağış oranlarını çok fazla etkileyebildiğini göstermektedir. Benzer şekilde, çok daha uzun süredir aramızda olan ve çok daha yaygın olarak tanınan hastalıklara kısmen daha az bağış yapıldığı görülmektedir. Bu, belki de, bu hastalıklara alışmış olmamızdandır.

Elbette, ne olursa olsun, bağış şahsi kararlara dayanan ve kişilerin kendi isteklerine bağlı olarak yapılan bir davranıştır. Para kişinin parasıdır ve kime destek olacağı da ona ait bir karardır. İstatistiklere bakarak karar vermek mantıklı bir davranış olsa da, her zaman mantıklı davranışlar, doğru davranışlar olmak zorunda değildir. Örneğin yakın zamanda meme kanseri ya da ALS nedeniyle bir yakınımızı kaybetmemizden ötürü bunlara, diğer daha yaygın ölümcül hastalıklara kıyasla daha fazla "düşman" olmamız ve dolayısıyla çözülmeleri için daha çok çaba sarf etmemiz, edilmesine katkı sağlamamız, çok normaldir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak eğer ki belli bir duygusal sebebiniz yoksa, sadece gelirinizin bir kısmını kar amacı gütmeyen projelere katkı sağlamak ve iyilik yapmak için harcamak istiyorsanız, bu grafik kararlarınıza katkı sağlayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 19:45:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2749

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Belluz, et al. Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?. (29 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2749
Belluz, J., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 29). Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2749
J. Belluz, et al. “Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2749.
Belluz, Julia. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/2749.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close