Yaygın Olarak Bağış Yapılan Hastalıklar, Gerçekten En Ölümcül Hastalıklar mı?
Hastalıklara Yapılan Bağış Miktarı ile, Hastalığın Ölümcüllük Oranı Örtüşmeli mi?
Bağışlar, yapısı gereği fedakar davranışlardır, bencil değildirler. Kendi kültürel arka planımız ve dünya görüşümüz çerçevesinde, bazı sorunların çözülmesi için çabalayan insanlara maddi destek olma isteğimizi yansıtırlar. Örneğin 2014'ün yaz aylarında Amiyotrofik Lateral Skleroz (Motor Nöron Hastalığı) için başlatılan ve ABD'de 100 milyon dolar, Türkiye'de 1 milyon TL toplanmasını sağlayan bağış kampanyası (görseldeki bağış verileri eskidir), tamamen iyi bir amaçla gerçekleştirilmişti. Benzer şekilde, herhangi bir hastalıkla mücadele örgütü için yapılan bağışlar hep fedakarca ve bencillik barındırmayan davranışlardır. Ancak bir kampanyaya bağışta bulunmadan önce, elbette o hastalıkla ve genel olarak hastalıklarla ilgili bilgi almak farkındalık ve isabetlilik açısından faydalı olacaktır.
İnfografikte göze çarpan kritik bir tezat, meme kanserinin 257.58 milyon dolarlık bağış toplamış olmasına rağmen yılda ABD içerisinde 41.374 kişiyi öldürmesidir. Buna karşılık kalp hastalıkları yılda ABD'de 596.577 insanı öldürürken, bu hastalıklarla mücadele için toplanan bağışlar 54.1 milyon dolardır. Bu uçurumun sebepleri üzerine birçok farklı fikirler vardır. Özellikle bir hastalık için yapılan farkındalık projelerinin bağış oranlarını çok fazla etkileyebildiğini göstermektedir. Benzer şekilde, çok daha uzun süredir aramızda olan ve çok daha yaygın olarak tanınan hastalıklara kısmen daha az bağış yapıldığı görülmektedir. Bu, belki de, bu hastalıklara alışmış olmamızdandır.
Elbette, ne olursa olsun, bağış şahsi kararlara dayanan ve kişilerin kendi isteklerine bağlı olarak yapılan bir davranıştır. Para kişinin parasıdır ve kime destek olacağı da ona ait bir karardır. İstatistiklere bakarak karar vermek mantıklı bir davranış olsa da, her zaman mantıklı davranışlar, doğru davranışlar olmak zorunda değildir. Örneğin yakın zamanda meme kanseri ya da ALS nedeniyle bir yakınımızı kaybetmemizden ötürü bunlara, diğer daha yaygın ölümcül hastalıklara kıyasla daha fazla "düşman" olmamız ve dolayısıyla çözülmeleri için daha çok çaba sarf etmemiz, edilmesine katkı sağlamamız, çok normaldir.
Ancak eğer ki belli bir duygusal sebebiniz yoksa, sadece gelirinizin bir kısmını kar amacı gütmeyen projelere katkı sağlamak ve iyilik yapmak için harcamak istiyorsanız, bu grafik kararlarınıza katkı sağlayabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:36:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2749
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.