Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir!

3 dakika
1,052
Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir! NeuroScienceNews
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Butler Columbia Yaşlanma Merkezi'nden bir çalışma, aile üyesi gibi yakın birini kaybetmenin daha hızlı yaşlanmaya neden olabileceğini gösteriyor.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan çalışma; ebeveynini, partnerini, kardeşini veya çocuğunu kaybeden kişilerin, bu tür kayıplar yaşamayanlara kıyasla daha yaşlı biyolojik yaş belirtileri gösterdiğini ortaya koydu.

Biyolojik yaşlanma; hücrelerinizin, dokularınızın ve organlarınızın işlevlerinin kademeli olarak azalmasıdır ve kronik hastalık riskinin artmasına yol açar. Bilim insanları, bu tür yaşlanmayı epigenetik saatler (epigenetic clocks) olarak bilinen DNA belirteçlerini kullanarak ölçer. Çalışmanın başyazarı ve Epidemiyoloji bölümünde profesör olan Allison Aiello şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çok az çalışma, sevdiğiniz birini hayatın farklı aşamalarında kaybetmenin bu DNA belirteçlerini nasıl etkilediğine, özellikle de ABD nüfusunu temsil eden çalışma örneklerinde bakmıştır. Çalışmamız, çocukluktan yetişkinliğe kadar yaşam boyunca sevdiklerini kaybetme ile ABD'de daha hızlı biyolojik yaşlanma arasında güçlü bağlantılar olduğunu gösteriyor.

Çalışma, kaybın yaşlanma üzerindeki etkisinin orta yaştan çok önce görülebildiğini ve ırk ve etnik gruplar arasındaki sağlık farklılıklarına katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, 1994-95 yılında başlayan Ulusal Ergenlikten Yetişkinliğe Boylamsal Çalışma (İng: National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health) verilerini kullandı. Çalışma, katılımcıları ergenlik yıllarından yetişkinliğe kadar takip etti.

Aiello ve ekibi, çocukluk veya ergenlik dönemindeki aile kayıplarını ölçmek için boylamsal çalışmanın verilerinden yararlandı. Bu amaçla, katılımcıları farklı zaman dilimlerinde ve yaşlanma süreçleri boyunca izlediler. Çalışmanın ilk aşamasında, 7. sınıftan 12. sınıfa kadar olan 20.745 ergenle anket yaptılar. Bu gençlerin çoğu 12-19 yaş aralığındaydı. Araştırmacılar, o zamandan beri bu katılımcıları düzenli olarak takip etmeye devam ediyorlar.

5. aşama, 2016 ile 2018 arasında gerçekleşti ve orijinal katılımcıların 12.300'ü ile görüşmeler yapıldı. Son aşamada ise katılımcılar DNA testi için ek bir ev incelemesine davet edildi ve ziyaret edilen yaklaşık 4.500 kişiden kan örneği alındı.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışma, çocukluk veya ergenlik döneminde (18 yaşına kadar) ve yetişkinlikte (19 ila 43 yaş arası) yaşanan kayıplara baktı. Ayrıca bu zaman dilimi boyunca yaşanan kayıpların sayısını da inceledi.

Araştırmacılar, biyolojik yaşlanma verilerini analiz etmek için kan örneklerindeki DNA metilasyonunu incelediler. Bu incelemede, epigenetik saatler olarak bilinen yöntemleri kullandılar. Kullanılan yöntemler arasında DunedinPACE de vardı. Bu yöntemi, Aiello'nun Yaşlanma Merkezi'ndeki meslektaşı ve çalışmanın ortak yazarı Dan Belsky, Duke Üniversitesi'ndeki çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirmişti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 40'ı 33 ile 43 yaşları arasında yetişkinlikte en az bir kayıp yaşadı. Ebeveyn kaybı, çocukluk ve ergenlik dönemine kıyasla yetişkinlikte daha yaygındı (yüzde 6'ya karşı yüzde 27). Siyahi (yüzde 57) ve Hispanic (yüzde 41) katılımcıların daha büyük bir oranı, Beyaz katılımcılara (yüzde 34) kıyasla en az bir kayıp yaşadı.

İki veya daha fazla kayıp yaşayan kişiler, çeşitli epigenetik saatlere göre daha yaşlı biyolojik yaşlara sahipti. Yetişkinlikte iki veya daha fazla kayıp yaşamak, bir kayıp yaşamaktan ve özellikle hiç kayıp yaşamamaktan daha güçlü bir şekilde biyolojik yaşlanmayla bağlantılıydı. Aiello şöyle anlatıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sevdiklerimizi kaybetmenin yaşam boyu süren sağlık sorunlarına yol açtığını biliyoruz. Ancak araştırmamız gösteriyor ki, yaşamın bazı dönemleri bu kayıpların etkilerine karşı daha hassas olabilir. Özellikle birden fazla kayıp yaşamanın, sağlığımız üzerinde daha büyük bir etkisi var.

Bu etkiler, genellikle ruh sağlığı sorunları, bilişsel problemler, kalp hastalığı risklerinin artması ve daha erken ölüm gibi sıralanabilir. Tekrarlanan kayıplar ise kalp hastalığı, ölüm ve demans risklerini artırabilir. Hatta etkiler olaydan uzun süre sonra devam edebilir veya belirgin hale gelebilir.

Yazarlar, herhangi bir yaştaki kaybın uzun süreli sağlık etkileri olabileceğini ve etkilerin çocukluk veya erken yetişkinlik gibi önemli gelişim dönemlerinde daha şiddetli olabileceğini vurguluyor. Aiello sözlerini şöyle sonuçlandırıyor:

Kaybın nasıl kötü sağlığa ve daha yüksek ölüm oranlarına yol açtığını hala tam olarak anlaşılamasa da çalışmamızda önerildiği gibi biyolojik yaşlanma bir mekanizma olabilir. Gelecekteki araştırmalar, savunmasız gruplar arasındaki orantısız kayıpları azaltmanın yollarına odaklanmalı. Ayrıca kayıp yaşayanlar için, başa çıkma kaynakları sağlamak ve travmayı ele almak çok önemli.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:40:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18291

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir!. (2 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18291
Derin, U. (2024, August 02). Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18291
U. Derin. “Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18291.
Derin, Ufuk. “Yakın Birini Kaybetmek Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/18291.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close