Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın!

WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın! ESA
Dünyanın ilk ahşap uydusu temalı bir çalışma
3 dakika
925
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın ilk ahşap uydusu bu yılın sonunda fırlatılacak. En azından planlanan bu. Bu küçük uydunun adı WISA Woodsat. Kontrplak panellerinin uç uzay koşullarına ne kadar dayandıklarını ve bu koşullarda nasıl davrandıklarını test edecek.

Uydu, Fin uydu şirketi Arctic Astronautics tarafından tasarlandı. 12 Haziran’da gerçekleştirilen başarılı test uçuşunun ardından 2021 Kasım’da Rocket Lab tarafından bir Electron Roketi aracılığıyla Yeni Zelanda'daki Mahia Peninsula fırlatma kompleksinden fırlatılması planlanıyor.

Fırlatmadan sonra Dünya etrafında bir kutupsal yörüngeye oturacak olan uydu, eğer iyi bir performans gösterirse, uydu marketine ucuz bir alternatif tanıtabilir. Teknoloji-tasarım şirketi Huld’da uzay direktörü olan Matti Anttila yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Bu görevde geliştirilen teknik bilgiyi kullanarak, gelecekteki birçok olasılığı öngörüyoruz.

Ahşap Uydu Uzayda Ne Yapacak?

Huld ile iş birliği içinde olan UPM Plywood firması, deneysel materyaller üretiyor. Arctic Astronautics şirketi de bu materyallerden veriler toplayacak. UPM, yaptığı açıklamada şunları değerlendireceklerini söyledi:

Ahşabın uzay yapılarında kullanımını değerlendirmek için uzun bir periyot boyunca uzayın zorlu sıcaklıklarına, radyasyonuna ve vakumuna karşı dayanıklılığı…

Ayrıca kameralar, uydunun kontrplak yüzeyinin sert uzay ortamına nasıl dayandığını değerlendirmede takım için birer "göz" görevi üstlenecekler. Arctic Astronautics’in kurucu ortağı ve görevin başlatıcısı olan Jari Mäkinen şöyle diyor:

Biri kontrplağın arkasına bakmak ve nasıl davrandığını görmek için fotoğraflar çekmek amacıyla özçekim çubuğu ile uzatılmış olmak üzere, bir çift yerleşik kameramız var. Renk değişimlerini, herhangi bir kırığı, vb. görmek istiyoruz.

Özçekim çubuğu, yapıdaki az sayıda ahşap olmayan dış parçalardan biri. Diğeri ise yerleştirme için kullanılan alüminyum raylar.

Ama tahtayı test etmek uydunun uzaydaki tek görevi değil.

Tüm Reklamları Kapat

WISA Woodsat, aynı zamanda dizaynında kullanılan bazı 3D basılmış, plastik, iletken materyalleri de test edecek. Uydunun geliştirilmesine yardımda bulunan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu görevin uzayda farklı materyaller kullanılmasının önünü açabileceğini belirtti. Mesela bu plastik malzeme başarılı olursa, gelecekteki uydu projeleri, güç ve veri kablolarını uzaydaki yerleşik yazıcıyı kullanarak üretebilir.

9 küçük güneş paneli, amatör telsizcilik yükünü taşımak için gerekli gücü ahşap uyduya sağlıyor. Böylece amatör telsiz operatörleri uyduyu, (görüntüler dahil olmak üzere) radyo sinyallerini dünya çapında aktarmak için kullanılabilecekler.

Ahşap Uydu Nasıl Hayatta Kalacak?

ESA, uydunun içini iç basınç sensörleriyle donatarak WISA Woodsat’ın yüküne katkı sağlayacak. Uydunun (10 x 10 x 10 cm) içindeki tüm bileşenler, fırlatmanın ve açık uzayın zorluklarına dayanmak için dizayn edildi. ESA, ayrıca ön uçuş testinde de yardımcı olacak.

Woodsat’ın baş mühendisi olan Samuli Nyman, alüminyum oksidin uydu tasarımındaki başka bir kilit özellik olduğunu belirtti:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kontrplak için temel materyal huş ağacıdır ve biz de esasında bir hırdavatçıda veya mobilya yapımında kullanılan gibi kullanıyoruz. Temel fark şu ki sıradan kontrplak uzay için çok nemli, bu yüzden ilk önce ahşabı termal bir vakum odasına yerleştirip kurutuyoruz. Ardından genellikle elektronik parçaları kapsüllemek için kullanılan çok ince bir alüminyum oksit katmanı ekleyerek atomik katman biriktirme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu işlem; uzay jargonunda “gaz çıkışı” olarak bilinen, ahşaptaki istenmeyen buharlaşmayı en aza indiriyor. Ahşabın bazı bölümlerinde farklı vernikleri ve cilaları da test edeceğiz.

Alüminyum oksidin bir görevi de kontrplak panelleri, aşındırıcı bir gaz olan atomik oksijenden korumak. Bu gaz, UV ışınlarının Dünya atmosferinin kenarındaki oksijen atomlarına çarpıp onları bölmesiyle oluşur. Nasa atomik oksijenin ilk hasarlarını Space Shuttle görevlerinin başlarında keşfetmişti.

WISA Woodsat'ın bir görüntüsü
WISA Woodsat'ın bir görüntüsü
Ruptly

Yapılan ve Yapılacak Testler

12 Haziran’da WISA Woodsat’ın ilk test uçuşu gerçekleşti. Bir meteoroloji balonuyla Dünya yüzeyinin yaklaşık 30 km yukarısına, stratosfere kadar çıktı ama dünya atmosferiyle uzay arasındaki sınır olan Kármán Hattını geçmedi. Yine de iletişim kabiliyetleri, komut-yanıt ve özçekim çubuğu kamerası testlerinin hepsinden geçtiği bildirildi.

ESA'da malzeme mühendisi olan Bruno Bras, maliyet verimliliği hakkında şunları söyledi:

Burada güzel olan şey, hem yörüngede hem yerde başka kullanımlar için de uygun olan düşük maliyetli bir cihaz tasarlamış olmamız.

Sonuç olarak: Dünyanın ilk ahşap uydusu, WISA Woodsat, Kasım 2021’de Yeni Zelanda’da fırlatılacak ve uydu üretimi için daha uygun maliyetli yeni bir yol açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: EarthSky | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 17:00:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10667

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. D. L. Cruz, et al. WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın!. (6 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10667
Cruz, L. D. L., Güler, U., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 06). WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın!. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10667
L. D. L. Cruz, et al. “WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Güler, Evrim Ağacı, 06 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10667.
Cruz, Lia De La. Güler, Uygar. Bakırcı, Çağrı Mert. “WISA Woodsat: Dünya'nın İlk Ahşap Uydusuyla Tanışın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Güler. Evrim Ağacı, July 06, 2021. https://evrimagaci.org/s/10667.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close