Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?

SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?
Ana fotoğrafta, bir uzay yürüyüşü sırasında Clayton Anderson görülüyor. Sırt çantasının alt kısmındaki ufak kutu, SAFER'ın ta kendisi. Yan yüzdeki yuvarlak açıklıklar, iticilerin bulunduğu yerler.
2 dakika
12,967
Tüm Reklamları Kapat

Hepimizin aklına gelmiştir; uzayda görev yapan bir astronot, uzay yürüyüşü yaparken uzay aracından savrulursa nasıl geri gelecek diye. Hatta Gravity gibi Hollywood filmleri, bu tip ürkütücü olaylara da yer vermiştir. Peki, gerçekte NASA'nın astronotlarının uzaya savrulmasına engel olmak için kullandıkları yöntemler neler? Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 15'inci ekibi olan ISS-15 ile uzayda bulunmuş, toplamda 38 saat 28 dakika boyunca istasyon dışında "uzay yürüyüşü" yapmış olan NASA astronotu Clayton C. Anderson anlatıyor:

İlk olarak, bir astronotun uzayda savrulabilmesi için şu 3 koşulun sağlanmış olması gerekiyor. Astronotumuz:

Tüm Reklamları Kapat

  • uzay aracının dışında, yani Araç-Dışı Aktivite (ADA) ya da popüler adıyla "uzay yürüyüşü" yapıyor,
  • kendisini düzgün bir şekilde uzay aracına halatlarla bağlamamış (ki normalde hem güvenlik, hem de yerel halatlar ile araca bağlanmaktalar), ve
  • dış bir fiziksel kuvvet, ağır astronot elbisesiyle birlikte astronotumuzu olası milyonlarca yörüngeden birine savurdu.

Bu durumdaki bir astronotun yapacağı ilk şey, astronot eğitimini hatırlamak olacaktır. Bu eğitimde, SAFER adı verilen bir itim çantası (jet-pack) ve kullanımı öğretilir. Bu eğitim, NASA Johnson Uzay Merkezi'nin 9 Numaralı Binası içerisindeki ufak bir laboratuvarda, sanal gerçeklik gözlükleri ile verilir. Yani astronotlar, uzaya çıkmadan önce simülasyon içerisinde oyun oynarlar! Ama iş bundan daha karışık. Eğitim, sıradan bir "uzay oyunu"ndan ibaret değildir. Çok meşakkatli ve detaylı bir "oyun"dur. NASA, bu sanal gerçeklik deneyi üzerinde 20'yi aşkın senedir çalışmaktadır.

SAFER isimli jet-pack, aslında aşırı teknolojik bir alet değildir. Tek bir amacı vardır: Savrulan astronotları güvenle araca geri getirmek. Yakıtı son derece kısıtlı olan SAFER'ın hedefi, astronotların kendilerini halatla tekrar bağlayabilecekleri bir noktaya gelmesini sağlamaktır. Tabii bunu başarabilen bir astronotun altını doldurmamış olmasını beklemek pek de mümkün değildir. SAFER eğitimi sırasında öğretilenler, şu şekilde özetlenebilir:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Vaziyetin kötülüğünün farkında ol,
  2. SAFER kontrol aletini çıkar, çalıştır ve tüm sallanmayı "irtifa koruma" tuşuna basarak durdur. Bu sırada uzay aracından uzaklaşıyor olacaksın.
  3. Kendini, uzay aracını karşına alacak şekilde konumlandır. Bu konumlandırma, sadece yalpa iticileri ile yapılmalıdır (yani kendi etrafınızda sağa sola dönerek). Yalpalamayı doğru noktada durdurmaya çalış, böylece durmaksızın kendi etrafında dönmemiş olacaksın. 
  4. Uzay aracını karşına aldığına göre, yeniden irtifa sabitleme tuşuna bas. Aracı görüş alanından asla ayırma.
  5. Sadece tek yönlü dönüşümsel iticileri (çizgisel bir yönde ilerlemeyi sağlayan iticileri) kullanarak, yukarı/aşağı, sağ/sol tuşlarıyla uzay aracına geri yönel. Yörünge mekaniği bilgilerini asla unutma. Uzay aracına yavaşça yaklaş ve hafifçe tutun.

Bunları başarıyla yapabildiğinizi düşünecek olursak, muhtemelen uzay aracına dönmüşsünüz demektir. Bu süreçte, kalp ritminiz aşırı artacaktır ve müthiş yüksek bir hızla soluk alıp veriyor olmalısınız. İşte tam bu noktada durup, sakinleşmeli ve ritmi normale döndürmelisiniz. 

Bu noktadan sonra yapmanız gerekenler ise sırasıyla şöyledir: Görev Kontrol Merkezi'nden özür dilemek, Sanal Gerçeklik Labı ve EVA ekibine verdikleri harika eğitim için teşekkür etmek ve keyifsiz bir şekilde uzay aracının içine geri dönmek. Tabii bu sırada bir dağ evinde emekliliğinizi de düşünmeye başlayabilirsiniz.

Ne de olsa bu, muhtemelen son uzay yürüyüşünüz olacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 21
  • İnanılmaz 13
  • Muhteşem! 12
  • Güldürdü 12
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Üzücü! 3
  • Umut Verici! 2
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Clayton Anderson | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/09/2023 09:30:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5217

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uygulama
Böcek
Coronavirus
Hava
Evrim Kuramı
Kimyasal
Gezegen
Tıp
Maske
Hominid
Mavi
Nükleik Asit
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Diş
Adaptasyon
Isı
Kanser Tedavisi
Kuyruksuz Maymun
Mucize
Stres
Meteor
Saç
Kafatası
Canlılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?. (28 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5217
Bakırcı, Ç. M. (2017, August 28). SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved September 26, 2023. from https://evrimagaci.org/s/5217
Ç. M. Bakırcı. “SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Aug. 2017, https://evrimagaci.org/s/5217.
Bakırcı, Çağrı Mert. “SAFER: Bir Astronot, Uzaya Savrulursa Nasıl Geri Dönebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 28, 2017. https://evrimagaci.org/s/5217.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close