Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı!

3 dakika
63
Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı! University of Manchester
Tüm Reklamları Kapat

Hint yarımadasındaki büyük volkanik patlamalar, uzun süredir dinozorların (neredeyse hepsinin) yok oluşu için bir alternatif neden olarak öne sürülmektedir. Volkanizma, 66 milyon yıl önce Dünya'ya göktaşı çarpmadan kısa bir süre önce oldukça aktifti. Volkanik patlamaların Dünya'nın iklimi üzerindeki etkisi, onlarca yıldır yoğun bilimsel tartışmalara konu olmuştur. Şimdi ise Utrecht Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi'nden iklim bilimciler, volkanik faaliyet geçici bir soğuma etkisine neden olsa da bu etkilerin göktaşı çarpmasından binlerce yıl önce ortadan kalktığını ortaya koyuyor. Bilim insanları bu nedenle, dinozorların yok oluşunun ana nedeninin göktaşı çarpması olduğunu düşünüyor.

Dinozorların yok olmasının ana sebebinin Chicxulub göktaşı mı olduğu, volkanizmanın bunda bir parmağı olup olmadığı gibi sorular dinozorları tarihini anlatan birçok modern çocuk kitabında bile tartışılmaya devam ediliyor.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce Meksika Körfezi'ne çarpan göktaşının dinozor çağını bitiren etkileri oldukça iyi araştırılmış yaygın bir biçimde kabul görmüş olsa da yer bilimciler, Hint alt kıtasında göktaşı çarpmasından önce ve sonra gerçekleşen büyük lav püskürtmelerinin Dinozor popülasyonlarının yok oluşuna katkıda bulunup bulunmadığını onlarca yıldır hararetli bir şekilde tartışmaktadır. Bu volkanik patlamalar, atmosfere bol miktarda karbondioksit, toz ve kükürt salınmasına neden olarak Dünya'nın iklimini önemli ölçüde değiştirmiştir. Ancak bu değişim, göktaşı çarpmasına kıyasla farklı şekillerde ve zaman dilimlerinde yaşanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Utrecht Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi'nden iklim bilimcilerin Science Advances dergisinde yayınladığı yeni çalışmada araştırmacılar Hindistan'daki volkanik patlamaların küresel iklim üzerinde net bir etkiye sahip olduğunu ancak dinozorların kitlesel yok oluşu üzerinde etkisinin çok kısıtlı olduğunu ortaya koyuyor.[1]

ABD'den alınan toprak örneklerindeki molekülleri inceleyen bilim insanları, hem volkanik patlamaları hem de göktaşı çarpması dönemini kapsayan bir hava sıcaklığı kaydı oluşturdu. Araştırmacılar, bu yöntemi kullanarak büyük volkanik patlamaların göktaşı çarpmasından yaklaşık 30.000 yıl önce meydana geldiğini tespit etti. Patlamalar, en az 5°C’lik bir soğuma ile aynı döneme denk geliyor. Ekip, soğumanın büyük olasılıkla volkanik kükürdün güneş ışığını Dünya yüzeyine ulaşmasını engellemesinden kaynaklandığını düşünüyor.

Daha da önemlisi, bilim insanları göktaşı çarpmasından yaklaşık 20.000 yıl önce Dünya'daki sıcaklıkların belli bir denge hâline ulaştığını ve volkanik patlamalar başlamadan önceki seviyelere geri döndüğünü keşfetti. Utrecht Üniversitesi'nden Lauren O’Connor, bu küresel ısınma döneminin büyük olasılıkla volkanik karbondioksit emisyonlarıyla desteklendiğini belirtiyor:

Volkanik patlamalar ve bunun sonucunda atmosfere salınan karbondioksit ve kükürt, Dünya üzerindeki yaşam için ağır sonuçlara yol açabilirdi. Ancak bu olaylar, göktaşı çarpmasından binlerce yıl önce gerçekleştiği için muhtemelen dinozorların yok oluşunda oldukça küçük bir role sahip.

Volkanizmanın etkileri neredeyse tamamen göz ardı edilebilir ise dinozorların kitlesel yok oluşunun ana suçu Chicxulub göktaşı çarpmasına kalıyor. Manchester Üniversitesi'nden Rhodri Jerrett, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Göktaşının çarpması bir dizi felaketi tetikledi. Buna orman yangınları, depremler, tsunamiler ve ekosistemleri mahveden bir soğuma etkisi de dahil. Sonuç olarak dinozorlara son darbeyi göktaşının vurmuş olduğunu düşünüyoruz.

Araştırmacıların analiz ettiği fosil toprak örnekleri, bakteriler tarafından üretilen ve çevre sıcaklığına bağlı olarak yapıları değişen özel membran moleküllerini de içeriyor. Bilim insanları bu moleküllerin bileşimini analiz ederek geçmişteki sıcaklıkları hesaplayabiliyor. O'Connor, şöyle ekliyor:

Bu şekilde dinozorların yok oluşuna giden zamanın ayrıntılı "sıcaklık zaman çizelgesi"ni oluşturabildik. Bu zaman çizelgesini fosil kayıtlarıyla karşılaştırarak olayların ne zaman yaşandığını daha iyi anlayabiliyoruz.

Utrecht Üniversitesi, Manchester Üniversitesi, Plymouth Üniversitesi ve Denver Doğa ve Bilim Müzesi'nden araştırmacılar, şimdi ise aynı yöntemi Dünya tarihi için oldukça önemli olan dönemlerdeki geçmiş iklimleri yeniden oluşturmak için kullanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/12/2024 05:50:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19350

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı!. (22 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19350
Derin, U. (2024, December 22). Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19350
U. Derin. “Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19350.
Derin, Ufuk. “Volkanik Patlamaların Dinozorların Yok Oluşu Üzerindeki Rolünün Oldukça Kısıtlı Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/19350.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close