Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir!

5 dakika
425
Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir! Medical News Today
Bir bakteriyofajın bir bakteriyi enfekte ettiğini gösteren bir çizim.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimin doruk noktasını hangisi temsil eder, insanlar mı yoksa virüsler mi? Aslında, biz karmaşıklıkla sonuçlanan bir yönde evrim geçirirken virüsler basitleşti ve gereksiz genlerinden kurtuldular. Daha doğrusu, Eylül 2015'te Science Advances dergisinde yayımlanan bir araştırma, virüslerin evrimsel sürecinin böyle ilerlediğini öne sürüyor.

Gustavo Caetano-Anolles ve Illinois Üniversitesi'ndeki meslektaşları, mikrobiyal aile ağacını haritalamak için yeni bir yol geliştirdikten sonra virüslerin evrimleşen ilk canlılar olmadığını; bunun yerine, virüs ve bakterilerin her ikisinin de eski bir hücresel yaşam formundan evrimleştiğini buldular. Ancak bakteriler tıpkı insanlar gibi daha karmaşık hale evrimleşirken, virüsler daha basit hale geldi.

Bugün, virüsler o kadar küçük ve basitler ki kendi başlarına çoğalamıyorlar. Virüsler sadece bir konak hücreye girip onu yeni virüs kopyaları üretmeye "ikna etmeleri" için ihtiyaçları olan temel genetik bilgileri taşırlar. Örneğin, influenza virüsü yalnızca 14 protein kodlayıcı gen içerir. Virüsler genellikle öyle temel yapıdadırlar ki birçok biyolog onları bir yaşam formu olarak sınıflandırabileceğimizi bile düşünmez.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak birkaç on yıl önce virüsler hakkındaki görüşümüz değişmeye başladı. Bir bakteriye benzeyen ancak genetik olarak bakterilerden oldukça farklı olan gizemli bir mikrobu inceleyen Fransız bilim insanları, dev bir virüs keşfettiklerini fark ettiler. Bu bakteri benzerine "taklitçi virüs" veya "mimivirüs" adını verdiler. Mimivirüs sadece fiziksel olarak büyük değildi, aynı zamanda binlerce gen taşıyordu. Bu bir virüs için oldukça büyük bir genomdu, bir bakteriden sadece birkaç yüz gen kadar küçüktü. O zamandan beri birkaç dev virüs keşfedildi, bunlardan biri olan pandoravirüslerse yaklaşık 1.100 gen taşıyor.

Mimivirus cinsine ait bir virionun şematik çizimi (kesit ve yan görünüm), filamanlar ("saçlar") ve yıldız kapısı ("stargate") (aşağıdan) şeklinde gösteriliyor.

Mimivirus cinsine ait bir virionun şematik çizimi (kesit ve yan görünüm), filamanlar ("saçlar") ve yıldız kapısı ("stargate") (aşağıdan) şeklinde gösteriliyor.
wikipedia

Bu kocaman virüslerin genetik karmaşıklığı, virüslerin ilk olarak ne zaman evrimleştiğine dair yeni sorulara yol açtı. Virüsler, daha karmaşık hücresel yaşam formlarına bir evrimsel basamak mıydı yoksa daha sonradan mı ortaya çıktılar? Birkaç kısa DNA veya RNA zincirinden oluşan bir yapıya sahip olan virüsler fosilleşmezler ve incelenecek bir fosil kaydı olmadan, evrim ağaçlarını çözmek neredeyse imkansızdır. Virüs evriminin bilmecesini çözmeye çalışmak için Caetano-Anolles, mikrobiyal aile ağacını yeniden oluşturmak ve bakterileri ve virüsleri kökenlerine kadar takip etmek için yeni bir yol geliştirdi.

Bilim insanları genellikle türler arasında genleri karşılaştırarak evrimsel aile ağaçları veya "filogenetik ağaçlar" oluştururlar. İki organizma birbirleriyle ne kadar çok gen paylaşıyorsa, o kadar yakından ilişkilidir. Ancak bu teknik sizi en fazla bir milyon yıl kadar geri götürebilir. Daha ileri gitmek imkansızdır, çünkü DNA çok fazla mutasyona uğramış olacaktır ve bu nedenle türler arasındaki benzerlikleri görmek mümkün değildir.

Caetano-Anolles ve ekibi, Dünya'daki yaşamın yaklaşık 3,5 milyar yıl önceki başlangıcını incelemek istiyordu. Bu nedenle, genleri karşılaştırmak yerine proteinlerin yapısını yani "kıvrımlarını" karşılaştırdılar. Proteinler yüksek hassasiyetli moleküler makinelerdir, yani şekillerini değiştirirseniz işlevlerini bozarsınız. Yaşam, genetik kodda hafif değişiklikleri tolere edebilirken protein şekli kritiktir ve bu nedenle çok daha yavaş evrim geçirir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, 3.460 virüs ve 1.620 hücrenin protein şekillerini karşılaştırmak için algoritmalar geliştirdiler. Hücrelerle ve virüslerle ortak 442 protein katlanmasının olduğunu, ancak 66 katlamanın virüslere özgü olduğunu buldular.

Verileri anlamak için, ekip protein katlamalarını her yeni katlanmanın evrimleşmesini yeni bir "dal" ile gösteren bir ağaç halinde düzenledi. Mümkünse, belirli dalların oluşumuna yaklaşık bir tarih tayin etmek için fosil kanıtlarını da kullandılar. Örneğin, belirli bir protein katlaması ilk kez siyanobakterilerde (mavi-yeşil algler) görüldü ve daha sonra tüm torunlarında ortaya çıktı. Siyanobakterilerin fosil kayıtlarında ilk ortaya çıkışını (2,1 milyar yıl önce) ve sonraki türlerin ne zaman ortaya çıktığını karşılaştırarak, bu özel kıvrımın yaklaşık 2 milyar yıl önce oluştuğunu belirleyebildiler.

Deniz suyunda siyanobakteri hücreleri (mikroskobik görüntü)
Deniz suyunda siyanobakteri hücreleri (mikroskobik görüntü)
Wikipedia

Caetano-Anolles'un mikrobiyal aile ağacına göre, virüsler eski bir yaşam formudur ancak ilk yaşam formu değildirler. Aslında, bu aile ağacı virüslerin ve bakterilerin ortak bir ataya sahip olduğunu öne sürer. Tamamen işlevsel, kendi kendine çoğalan bir hücre; yaşamın Dünya'da ilk ortaya çıktığı zaman olan yaklaşık 3.4 milyar yıl öncesinde yaşamıştır. Bu hücreden bakteriler artan karmaşıklık yönünde evrimleşirken, virüsler ihtiyaç duymadıkları genleri kademeli olarak atarak çoğalmaya bile kendi başlarına yetemeyecek hale gelmişlerdir.

Virüslerin evrim yolculuğunda önemli bir adımın yaklaşık 1.5 milyar yıl önce gerçekleştiği görünüyor. Bu değişiklikler, virüslerin dış zarfında bulunan virüslerin konak hücrelere girmek için kullandıkları mekanizma olan proteinlere yöneliktir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Charleston için, çalışmanın dikkat çeken noktası günümüz bakterilerinin ve virüslerinin ne kadar çok ortak proteine sahip oldukları. Kendisi bu konuda şunları söylüyor:

Bu protein katlamalarının bu kadar korunmuş olması beni şaşırtıyor. Bu gerçekten çok güçlü bir kanıt, virüs ve bakterilerin çok eski bir ortak ataya sahip olduklarını gösteriyor.

Bugün, virüsleri etkisiz canlılar olarak düşünmek caziptir. Ancak, Chicago Üniversitesi mikrobiyologu James Shapiro fikrini şöyle dile getiriyor:

Dünya'daki yaşam, viral ortaklarımız olmadan çok farklı görünürdü. Onlarsız burada olamazdık.

Örneğin, araştırmacılar, 100 milyon yıl öncesine kadar bir viral enfeksiyonun primitif bir memelide plasentanın evrimleştirmesine yardımcı olan bir gen aktardığını düşünüyorlar. Syncytin isimli bu protein, virüslerin hücreleri birbirine "yapıştırıp" üstlerinden ilerleyebilmek için kullandığı bir proteindir. Memelilerde ise hücrelerin birbirine yapışması yoluyla plasentanın rahme bağlanmasında görev alır.

Virüslerin canlı olarak kabul edilip edilmemesiyle ilgili daha soyut bir soru daha var. Caetano-Anolles eğer virüsler yaşayan hücrelerden türemişse, şu anda hâlâ yaşadıklarını ancak bunu benzersiz bir şekilde yaptıklarını öne sürüyor: Ancak bir hücreyi enfekte ettiklerinde bütün bir yaşam sistemi oluşturuyorlar. Sydney Garvan Enstitüsü'nün moleküler biyoloğu ve direktörü olan John Mattick de aynı fikirde olduğunu belirtiyor:

İnsanlar virüslerin bağımsız olarak yaşayamadığını söylüyorlar. Ancak bu felsefi bir soruyu ortaya çıkarıyor: Biz bağımsız mı yaşıyoruz ki? Sonuçta biz de bitkiler olmadan yaşayamayız. Yaşam, birbirine bağlı bir sistemdir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/01/2025 03:48:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17478

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Adaptasyon
Bilim İnsanı
Bir
Uzun
Mantık Hatası
Fosil
Güneş
Yok Oluş
Yeşil
İnsan Evrimi
Nörobiyoloji
Fizyoloji
Amerika
Kalori
Model
Patoloji
Genel Görelilik Teorisi
Molekül
Diyet
Astrofizik
Venüs
Saldırı
Astronomi
Kuşlar
İspat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Arslan, et al. Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir!. (17 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 24 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17478
Arslan, G., Alparslan, E. (2024, October 17). Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 24, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17478
G. Arslan, et al. “Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/17478.
Arslan, Gaye. Alparslan, Eda. “Virüslerle Bakterilerin Ortak Bir Atası Var Olmuş Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/17478.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close