Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor!

2 dakika
239
Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor! iStockphoto
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İster bir TikTok videosunda ister polis kamerası görüntülerinde olsun, kaydedilmiş davranışları yeniden izlemek, en spontane eylemlerin bile daha kasıtlı bir şekilde yapılmış gibi algılanmasına neden oluyor. Psychological Science dergisinde yayınlanan bulgular, insanların izledikleri her şeyde verdikleri kararlarla ilgili yeni soruları gündeme getiriyor.[1]

Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi'nden Kristin Donnelly liderliğindeki araştırmacılar, modern dünyada kaydetme, paylaşma ve tekrar oynatmanın her zamankinden daha kolay ve yaygın olmasının insanların yargılarını etkilediğini belirtiyor.

Araştırmacılar, insanların bir video kaydındaki eylemleri tek bir olayın yeniden oynatılmasından ziyade yeniden canlandırmalar olarak gördüğünü belgelediler ve buna "tekrar önyargısı" adını verdiler. Donnelly şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bulgularımız, kaydedilmiş bir olayı yeniden izlemenin, izleyiciye videodaki kişilerin eylemlerini veya davranışlarını tam olarak aynı şekilde tekrarladıkları yönünde sezgisel bir izlenim verdiğini gösteriyor. Gerçek dünyada, bir davranışı tam olarak tekrarlamak tipik olarak çok fazla bedensel kontrol gerektirir ve bu da genellikle pratik veya prova ile gelir.

Araştırma, 10.000'den fazla çevrimiçi katılımcıyı içeren dokuz deneyi içeriyor. Deneyler birden fazla kez izlendiğinde davranışın daha prova edilmiş ve daha az spontane göründüğünü gösterdi. Videoları tekrar izlemek, videodaki ani tepkilerin izleyenler tarafından daha az gerçekçi bulunmasına neden oldu.

Dokuz deneyin birinde katılımcılara aktörleri değil "gerçek insanları" gösterdiği iddia edilen reklamlar izletildi. Klipler, denedikleri yüksek kaliteli görünen bir ürünün aslında düşük maliyetli bir markaya ait olduğunu anlayan müşterilerin şaşkın tepkilerini içeriyordu. Katılımcılar, videolardaki kişilerin aktör mü yoksa gerçek tüketici mi olduğunu değerlendirmek üzere rastgele atandı. Bir reklamı bir yerine üç kez izlediklerinde, katılımcılar reklamda yer alan kişilerin aktör olma ihtimalinin daha yüksek, "gerçek insan" olma ihtimalinin ise daha düşük olduğunu düşündü.

Bir başka çalışmada katılımcılar, polis memurunun bir kadına kocasının öldürüldüğünü söylediği, kadının acı bir şekilde tepki verdiği hıçkırarak ağladığı ve polis memuruna sarıldığı TV programından 3 saniyelik bir klip izlediler. Katılımcılara polisin yalan söylediği söylenmedi. Programda, kadının kocası suikast girişiminden sağ kurtulmuştu ve polis, karısının onu öldürmeye çalışan tetikçiyi tuttuğundan şüpheleniyordu.

Katılımcılar gruplara ayrıldı ve klibi bir ya da üç kez izledikten sonra kadının suçlu mu yoksa masum mu olduğunu düşündüklerini belirtti. Videoyu bir kez değil de üç kez izleyenlerin kadını suçlu bulma olasılığı daha yüksekti.

Tüm Reklamları Kapat

Ceza davalarında önemli kanıtlar sağlayan vücut kameraları, güvenlik kamerası görüntüleri ve cep telefonu kayıtlarını tekrar tekrar izlemenin bir zanlının suçluluğuna ilişkin yargıları etkileyebileceğini gösterdiğini vurgulayan yazarlar, bu etkilerin başka durum ve kültürlerde nasıl ortaya çıkabileceğine ilişkin çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.

Tekrar önyargısının etkileri oldukça geniş olabilir. Mahkemede bir sanığın davranışını gösteren bir video klibin tekrar oynatılmasın karar veren makamın suça yönelik algısını değiştirebilir. İnsanlar kamuya mal olmuş bir kişinin kaydedilmiş bir gafını tekrar izlediklerinde bunu önceden kurgulanmış bir davranış olarak görebilir. Reklam verenler, tekrar izlenen reklamların kurgu görünmesinden endişelendiği için "gerçek insanların" ürüne tepki verdiği reklamlardan kaçınabilir. Yazarlar şöyle bitiriyor:

Bir videonun izleyicisini nasıl etkileyeceğini anlamak için, sadece izlenip izlenmediği değil, tekrar izlenip izlenmediği de dikkate alınmalıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 02:31:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17583

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor!. (14 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17583
Derin, U. (2024, May 14). Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17583
U. Derin. “Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 14 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17583.
Derin, Ufuk. “Videoları Tekrar İzlemek, Eylemleri Daha Çok Kurgulanmış Olarak Görmenize Neden Oluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 14, 2024. https://evrimagaci.org/s/17583.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close