Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor!

3 dakika
339
Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor! Association for Psychological Science
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar arasında yaşlanan veya hasta bir akrabaya günlük yaşamdaki işlerde yardımcı olmanın insanlara tatmin ve anlam duygusu kazandıracağı düşüncesi yaygındır. Ancak bu olumlu beklenti her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Psychological Science dergisinde yayınlanan bir çalışma; resmi programlar dışında bireylerin hasta bakıcılık rolünü üstlenmesinin yaşam memnuniyetini ve ruh halini olumsuz etkilediğini, özellikle bakıcılığın ilk iki yılında depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi duygularım arttığını gösteriyor.[1] Çalışmayı Zürih Üniversitesi'nden Wiebke Bleidorn ile birlikte yürüten klinik psikolog Michael D. Krämer şöyle anlatıyor:

Böyle dönemler kesinlikle kişilere verilen desteğin en çok takdir edilmesi gereken dönemlerdir. Bu destek, aile üyelerinden ya da sosyal hizmet uzmanlarından gelebilir.

Krämer ve Bleidorn; Hollanda, Almanya ve Avustralya'da yaklaşık 20 yıl boyunca yapılan hane halkı araştırmalarından elde edilen 28.663 bakıcıya ait verileri inceledi. İncelenen ülkeler farklı sağlık ve sosyal yardım programlarına sahip olmalarına rağmen üçü de aile için bakım ile birlikte vatandaşlarına evde bakım hizmeti sunan evrensel sağlık sistemlerine sahiptir.

Katılımcılar her yıl haftada kaç saat hasta bakımı ile uğraştıklarını ve yaşam memnuniyeti, depresyon, anksiyete, yalnızlık gibi psikolojik durumlarını rapor ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Verileri analiz eden araştırmacılar, yaşlı kadınların bakıcılık görevini üstlenme ihtimalinin en yüksek olduğunu tespit etti. Her üç ülkedeki kadınların da yaşam memnuniyetleri bakıcı oldukları süre boyunca devamlı bir düşüş göstermiştir. Erkeklerde ise sadece Almanya'dakiler bakıcı olduktan sonra yaşam memnuniyetinde bir düşüş olduğunu bildirmiş ve bu düşüş 2 yıl sürekli bakıcılık yaptıktan sonra ortadan kalkmıştır. Krämer, şöyle anlatıyor:

Kadınların bu rolü daha sık üstlendiği ve bu işe genellikle daha fazla zaman ayırdığı iyi bilinen bir olgudur. Bu yüzden kadınlar bu konuda daha fazla psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir.

Krämer ve Bleidorn, ülkelere özgü bazı refah kayıpları olduğunu da tespit etti:

  • Bakıcı olduktan sonraki ilk yılda Almanya ve Avustralya'daki kadınların ve kadınlardan daha az olsa da erkeklerin pozitif ruh hali daha düşük bir seviyedeydi.
  • Hollanda ve Almanya'daki bakıcılar depresyon ve anksiyetelerinin arttığını bildirdi.
  • Almanya ve Avustralya'daki bakıcılar yalnızlık hissinin arttığını bildirdi.
  • Almanya'daki erkekler bakıcılığın ilk yılında yalnızlık hissinin attığını bildirirken kadınlar bakıcılığa başladıktan sonraki üç yıl (hatta daha uzun süre boyunca) yalnızlık hissinin attığını bildirdi.

Bulgular toplu bir şekilde ele alındığında kadınlar, bakıcı olduktan sonra devamlı şekilde refah kaybı yaşarken erkeklerde bu kayıplar daha çok ilk yılla sınırlı kalıyor. Erkekler bu sürece uyum sağlarken kadınlarda özellikle yaşam memnuniyeti açısından bakıcılık süresince devam eden bir düşüş olduğu görülüyor.

Katılımcılar, ortalamada günde 1-2 saat bakım ile uğraştıklarını bildirdiler. Krämer, daha yoğun bakım gereksinimleri olduğunda hastaların genellikle hastaneye kaldırıldığını veya uzun süreli bakım için gerekli tesislere yerleştirildiğini belirtiyor. Bakım yaptığı saatin daha fazla olduğunu bildiren katılımcıların refah düzeyinde de daha fazla düşüş görüldü. Katılımcıların tam zamanlı çalışıp çalışmadıkları ya da sağladıkları bakım türü, refah düzeylerinde önemli bir fark yaratmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Krämer ve Bleidorn, bu bulguların insanların zorlu koşullara uyum sağladıktan sonra genellikle ortalama duygusal refah seviyelerine geri döndüklerini öne süren teorilere ve hasta bakımı ile ilişkili olabilecek potansiyel refah kazanımlarına dayanan önceki araştırmalarla çeliştiğini belirtiyor. Krämer ve Bleidorn'un araştırması, devletin sağladığı bakım programlarına erişimin artırılması da dahil olmak üzere, resmi hizmetler dışındaki hasta bakıcılığın ilk iki yılında bakıcıları desteklemek için tasarlanmış müdahalelere olan ihtiyacı vurguluyor. Araştırmacılar şöyle anlatıyor:

Resmi programlar dışındaki hasta bakım programlarının olumsuz etkileri göz önüne alındığında, kolay erişilebilir resmi bakım programları ya da karma bakım modelleriyle bakım ihtiyacını azaltmaya yönelik politikalar bu olumsuz etkilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Politik ve kültürel farklılıkların bakıcıların deneyimlerini nasıl etkileyebileceğini anlamak açısından daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor. Krämer, devletin sağladığı resmi bakım programlarının veya aileleri destekleyen evrensel sağlık sistemlerinin bulunmadığı ülkelerde bakıcıların refah düzeyinin daha düşük olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, çalışma kapsamındaki üç ülkenin bireyci kültürlere sahip olması, birden çok neslin bir arada olduğu hanelerin yaygın olduğu kolektivist kültürlere kıyasla bakıcılık rolünü daha stresli hâle getirebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:52:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19355

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor!. (22 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19355
Derin, U. (2024, December 22). Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19355
U. Derin. “Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19355.
Derin, Ufuk. “Bakıcılık Rolü Beklenmedik Psikolojik Yüklere Yol Açabiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/19355.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close