Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?
Dünya'nın Geleceğini Anlamak İstiyorsak, Venüs'e Geri Dönme Vakti Geldi de Geçiyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Kozmolojik açıdan yan komşumuz olan Venüs, Dünya'ya oldukça fazla benziyor.[1] Aynı boyutta, aynı maddelerden oluşuyor ve aynı yıldızın etrafında oluşmuş.
Teleskopla Güneş Sistemi'ni gözleyen, bizden ışık yılları boyu uzaktaki, uzaylı bir astronom, Venüs'ü gezegenimizden kolay kolay ayırt edemezdi. Ancak Venüs'ün yüzey koşullarını bildiğinizde, Dünya ile hiç alakası olmadığını da anlıyorsunuz.[2] Venüs'ü Dünya'dan ayıran özelliklerine baktığınız zaman, kendi kendini ısıtan bir fırın sıcaklığıyla ve sülfürik asit bulutlarıyla karbondioksite doymuş bir atmosferle karşılaşıyorsunuz.
Öyleyse pozisyon, oluşum ve yapı bakımından bu kadar benzer olan iki gezegen nasıl bu kadar farklı olabiliyor? Bu, gün geçtikçe daha fazla gezegen bilimcisinin kafasını kurcalayan ve çok sayıda Venüs keşif çabalarına da motivasyon olan bir soru.[3] Eğer bilim insanları, Venüs'ün nasıl bu hale geldiğini anlayabilirlerse, Dünya gibi bir gezegenin sıradan mı yoksa istisna mı olduğunu da anlayabileceğiz.
Venüs, Eskiden Mavi Bir Gezegen Olabilir mi?
Günümüzde Venüs hakkındaki bilimsel görüşlere göre geçmişte bir noktada gezegen, kupkuru atmosferinin düşündürdüğünden çok daha fazla suya hatta belki de okyanuslara bile sahipti.[5] Yaşlanmanın sebep olduğu doğal bir sonuç olarak Güneş daha sıcak ve parlak hale geldikçe, Venüs'teki yüzey sıcaklıkları da arttı. Bu da tüm okyanus ve denizlerin buharlaşmasına yol açtı.
Atmosferinde her zamankinden daha fazla su buharı bulunan gezegen, içerisinden çıkamadığı bir kaçak sera durumuna girdi.[6] Gezegenin dış katmanının geniş, hareketli parçalara ayrıldığı Dünya'ya benzer levha tektoniklerinin bir zamanlar Venüs'de de faaliyet gösterip göstermediği bilinmiyor. Su, levha tektoniğinin çalışması için olmazsa olmaz. Ayrıca bu tektonik Venüs'de faaliyet gösterseydi kaçak sera etkisi bu süreci etkin bir şekilde sonlandırırdı.
Fakat levha tektoniklerinin sonlanması, jeolojik aktivitenin de sonu olacağı anlamına gelmezdi. Gezegenin göz ardı edilemeyecek iç ısısı, magma üretmeye devam ederdi. Bu magma, hacimli lav akıntıları olarak dışarı taşıp gezegenin büyük bir kısmını kaplardı. Aslında Venüs'ün ortalama yüzey yaşı 700 milyon yıl civarlarında. Yani yüzeyi çok yaşlı; ancak Mars, Merkür veya Ay'ın milyarlarca yıl yaşındaki yüzeylerinden çok daha genç durumda.
Gezegen 2'nin Keşfi!
Venüs'ün eskiden sulu bir gezegen olması, sadece bir hipotezden ibaret. Bilim insanları, Venüs'ün Dünya'dan bu kadar farklılaşmasına neyin sebep olduğunu, hatta bu gezegenler başlangıçta aynı koşullara sahip miydi, onu bile bilmiyorlar. İnsanlar, Venüs hakkında diğer iç Güneş Sistemi gezegenleri hakkında bildiklerimizden daha az şey biliyorlar. Bunun en büyük sebebi, gezegenin keşfinde çeşitli ve eşsiz zorlukların bulunması.
Örneğin; opak sülfürik asit bulutların içinden geçip yüzeyi görmek için radara ihtiyaç var.[7] Bu, Ay'ın ve Merkür'ün hâlihazırda görünür olan yüzeylerinden çok daha zor bir süreci beraberinde getiriyor.[8] Ayrıca 470 santigrat derece olan yüksek yüzey sıcaklığı, klasik elektronik devrelerin birkaç saaten fazla dayanamayacağı anlamına geliyor. Bu, uzay araştırma araçlarının on yıldan fazladır yüzeyinde çalışabildiği Mars'tan tamamen farklı.[9] Son birkaç on yıldır Venüs'te; kısmen o zamanki ısısı, asiditesi ve belirsiz yüzeyinden dolayı uzun süreli bir keşif programı gerçekleştirilmedi.
Bununla birlikte 21. yüzyılda iki tane özel Venüs görevi gerçekleştirildi.[10] Avrupa Uzay Ajansı'nın Venüs Express'i 2006 ile 2014 arasında faaliyet göstermişken, Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın Akatsuki uzay aracı hala yörüngede.[11], [12]
İnsanlar Venüs'ü hep görmezden gelmediler. Venüs, bir zamanlar gezegen keşiflerinin gözdesiydi. 1960 ve 1980'ler arasında, ikinci gezegene yaklaşık 35 görev yollanmıştı. NASA 2. Mariner Programı, 1962'de Venüs'ün yanından geçtiğinde gezegensel bir karşılaşmayı başarıyla gerçekleştiren ilk uzay aracı oldu.[13] Başka bir gezegenin yüzeyinden alınan ilk görüntüler, 1975'te iniş yaptıktan sonra Sovyet Venera 9 aracı tarafından gönderildi.[14] Venera 13 ise başka bir gezegenin yüzeyinden sesler getiren ilk uzay aracıydı.[15] NASA'nın Venüs'e yönelik gerçekleştirdiği son görev, 1989'da fırlattığı Magellan'dı.[16] Bu uzay aracı, 1994'te gezegenin atmosferinde planlanan yok oluşundan önce neredeyse tüm yüzeyi radarla görüntüledi.
Venüs'e Geri Dönüş!
Son birkaç yıldır, çeşitli NASA Venüs görevleri tasarlanıyor. NASA'nın seçtiği en güncel gezegen görevi, Satürn'ün Ay'ı Titan'a odaklı nükleer güçle çalışan Dragonfly aracı. Bununla birlikte, daha ileri teknoloji gelişimi için Venüs'ün yüzeyinin yapısını ölçmek üzere bir proje teklifi daha kabul edildi.[17]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Göz önüne alınan diğer görevler arasında, ESA tarafından yüzeyi yüksek çözünürlükte haritalamak için gerçekleştirilecek bir görev de bulunuyor. Ayrıca bir Rus planı da Venüs'ün yüzeyine bir aracı başarıyla indiren tek ülke olma mirasını daha da ileriye taşımayı hedefliyor.[18], [19], [20]
NASA, cehennemi andıran komşumuz için ilk kez bir rota belirledikten yaklaşık 30 yıl sonra, Venüs keşfinin geleceği umut verici görünüyor. Ancak radar uydusu veya uzun ömürlü uzay aracı gibi tekil görevler, çözülmeyi beklenen gizemlerin hepsini çözemez.
Bunun yerine uzun süreli bir keşif programına ihtiyaç var. Böylece Venüs'e dair bilgilerimizi, Mars veya Ay ile bildiklerimiz düzeyine getirebiliriz. Bu, çok fazla zaman ve para gerektirecek; ama tüm bunlara değeceğine inanıyoruz. Eğer Venüs'ün neden ve nasıl bu hale geldiğini anlayabilirsek, yıldızına yakın bir konumdayken Dünya boyutundaki bir gezegenin nasıl evrimleştiğini daha iyi kavrayabiliriz. Her geçen gün biraz daha fazla parlayan Güneş'in altında, Venüs, bize Dünya'nın kaderini anlamamızda yardımcı olabilir.[21]
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 6
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- ^ Space Facts. Venus Facts - Interesting Facts About Planet Venus. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Space Facts | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Mosher. Here's Why You Should Never, Ever Visit The Surface Of Venus. (4 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
- ^ The Planetary Society. Meet Vox, A Proposed Mission To Uncover The Secrets Of Venus. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: The Planetary Society | Arşiv Bağlantısı
- Marine, Earth and Atmospheric Sciences. Dr Paul K. Byrne. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Marine, Earth and Atmospheric Sciences | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. C. A. L. McCarthy. Nasa Climate Modeling Suggests Venus May Have Been Habitable. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Climate Change: Vital Signs of the Planet | Arşiv Bağlantısı
- ^ F. Cain. Venus Greenhouse Effect. (19 Aralık 2008). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
- ^ insider. Smithsonian Insider – Mapping Venus With Radar | Smithsonian Insider. (18 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: insider | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA Solar System Exploration. Mercury. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Northon. Nasa's Record-Setting Opportunity Rover Mission On Mars Comes To End. (13 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ Venux Express. Esa Science & Technology - Venus Express. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Venux Express | Arşiv Bağlantısı
- ^ Venus Climate Orbiter AKATSUKI. Venus Climate Orbiter Akatsuki Web Site. (7 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Venus Climate Orbiter AKATSUKI | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Keeter. Nasa Applauds Akatsuki’s Successful Rendezvous With Venus. (9 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL). Mariner 2 - Venus Missions - Nasa Jet Propulsion Laboratory. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA. Venus - Venera 9 Lander. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA. Nasa - Nssdca - Spacecraft - Details. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA Solar System Exploration. In Depth | Magellan – Nasa Solar System Exploration. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Northon. Nasa Invests In Concept Development For Missions To Comet, Saturn Moon. (20 Aralık 2017). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ EnVision. Envision - Understanding Why Earth’s Closest Neighbour Is So Different. (29 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: EnVision | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Bartels. Should We Land On Venus Again? Scientists Are Trying To Decide. (2 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Bartels. Should We Land On Venus Again? Scientists Are Trying To Decide. (2 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- ^ HZ Gallery. The Habitable Zone Gallery: The Venus Zone And Potential Venus Analogs. Alındığı Tarih: 24 Eylül 2022. Alındığı Yer: HZ Gallery | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:34:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12501
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Conversation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.