Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?

Dünya'nın Geleceğini Anlamak İstiyorsak, Venüs'e Geri Dönme Vakti Geldi de Geçiyor!

Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?
4 dakika
3,746
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kozmolojik açıdan yan komşumuz olan Venüs, Dünya'ya oldukça fazla benziyor.[1] Aynı boyutta, aynı maddelerden oluşuyor ve aynı yıldızın etrafında oluşmuş.

Teleskopla Güneş Sistemi'ni gözleyen, bizden ışık yılları boyu uzaktaki, uzaylı bir astronom, Venüs'ü gezegenimizden kolay kolay ayırt edemezdi. Ancak Venüs'ün yüzey koşullarını bildiğinizde, Dünya ile hiç alakası olmadığını da anlıyorsunuz.[2] Venüs'ü Dünya'dan ayıran özelliklerine baktığınız zaman, kendi kendini ısıtan bir fırın sıcaklığıyla ve sülfürik asit bulutlarıyla karbondioksite doymuş bir atmosferle karşılaşıyorsunuz.

Öyleyse pozisyon, oluşum ve yapı bakımından bu kadar benzer olan iki gezegen nasıl bu kadar farklı olabiliyor? Bu, gün geçtikçe daha fazla gezegen bilimcisinin kafasını kurcalayan ve çok sayıda Venüs keşif çabalarına da motivasyon olan bir soru.[3] Eğer bilim insanları, Venüs'ün nasıl bu hale geldiğini anlayabilirlerse, Dünya gibi bir gezegenin sıradan mı yoksa istisna mı olduğunu da anlayabileceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Venüs, Eskiden Mavi Bir Gezegen Olabilir mi?

Günümüzde Venüs hakkındaki bilimsel görüşlere göre geçmişte bir noktada gezegen, kupkuru atmosferinin düşündürdüğünden çok daha fazla suya hatta belki de okyanuslara bile sahipti.[5] Yaşlanmanın sebep olduğu doğal bir sonuç olarak Güneş daha sıcak ve parlak hale geldikçe, Venüs'teki yüzey sıcaklıkları da arttı. Bu da tüm okyanus ve denizlerin buharlaşmasına yol açtı.

Atmosferinde her zamankinden daha fazla su buharı bulunan gezegen, içerisinden çıkamadığı bir kaçak sera durumuna girdi.[6] Gezegenin dış katmanının geniş, hareketli parçalara ayrıldığı Dünya'ya benzer levha tektoniklerinin bir zamanlar Venüs'de de faaliyet gösterip göstermediği bilinmiyor. Su, levha tektoniğinin çalışması için olmazsa olmaz. Ayrıca bu tektonik Venüs'de faaliyet gösterseydi kaçak sera etkisi bu süreci etkin bir şekilde sonlandırırdı.

Fakat levha tektoniklerinin sonlanması, jeolojik aktivitenin de sonu olacağı anlamına gelmezdi. Gezegenin göz ardı edilemeyecek iç ısısı, magma üretmeye devam ederdi. Bu magma, hacimli lav akıntıları olarak dışarı taşıp gezegenin büyük bir kısmını kaplardı. Aslında Venüs'ün ortalama yüzey yaşı 700 milyon yıl civarlarında. Yani yüzeyi çok yaşlı; ancak Mars, Merkür veya Ay'ın milyarlarca yıl yaşındaki yüzeylerinden çok daha genç durumda.

Gezegen 2'nin Keşfi!

Venüs'ün eskiden sulu bir gezegen olması, sadece bir hipotezden ibaret. Bilim insanları, Venüs'ün Dünya'dan bu kadar farklılaşmasına neyin sebep olduğunu, hatta bu gezegenler başlangıçta aynı koşullara sahip miydi, onu bile bilmiyorlar. İnsanlar, Venüs hakkında diğer iç Güneş Sistemi gezegenleri hakkında bildiklerimizden daha az şey biliyorlar. Bunun en büyük sebebi, gezegenin keşfinde çeşitli ve eşsiz zorlukların bulunması.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin; opak sülfürik asit bulutların içinden geçip yüzeyi görmek için radara ihtiyaç var.[7] Bu, Ay'ın ve Merkür'ün hâlihazırda görünür olan yüzeylerinden çok daha zor bir süreci beraberinde getiriyor.[8] Ayrıca 470 santigrat derece olan yüksek yüzey sıcaklığı, klasik elektronik devrelerin birkaç saaten fazla dayanamayacağı anlamına geliyor. Bu, uzay araştırma araçlarının on yıldan fazladır yüzeyinde çalışabildiği Mars'tan tamamen farklı.[9] Son birkaç on yıldır Venüs'te; kısmen o zamanki ısısı, asiditesi ve belirsiz yüzeyinden dolayı uzun süreli bir keşif programı gerçekleştirilmedi.

Bununla birlikte 21. yüzyılda iki tane özel Venüs görevi gerçekleştirildi.[10] Avrupa Uzay Ajansı'nın Venüs Express'i 2006 ile 2014 arasında faaliyet göstermişken, Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın Akatsuki uzay aracı hala yörüngede.[11], [12]

İnsanlar Venüs'ü hep görmezden gelmediler. Venüs, bir zamanlar gezegen keşiflerinin gözdesiydi. 1960 ve 1980'ler arasında, ikinci gezegene yaklaşık 35 görev yollanmıştı. NASA 2. Mariner Programı, 1962'de Venüs'ün yanından geçtiğinde gezegensel bir karşılaşmayı başarıyla gerçekleştiren ilk uzay aracı oldu.[13] Başka bir gezegenin yüzeyinden alınan ilk görüntüler, 1975'te iniş yaptıktan sonra Sovyet Venera 9 aracı tarafından gönderildi.[14] Venera 13 ise başka bir gezegenin yüzeyinden sesler getiren ilk uzay aracıydı.[15] NASA'nın Venüs'e yönelik gerçekleştirdiği son görev, 1989'da fırlattığı Magellan'dı.[16] Bu uzay aracı, 1994'te gezegenin atmosferinde planlanan yok oluşundan önce neredeyse tüm yüzeyi radarla görüntüledi.

Venüs'e Geri Dönüş!

Son birkaç yıldır, çeşitli NASA Venüs görevleri tasarlanıyor. NASA'nın seçtiği en güncel gezegen görevi, Satürn'ün Ay'ı Titan'a odaklı nükleer güçle çalışan Dragonfly aracı. Bununla birlikte, daha ileri teknoloji gelişimi için Venüs'ün yüzeyinin yapısını ölçmek üzere bir proje teklifi daha kabul edildi.[17]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Göz önüne alınan diğer görevler arasında, ESA tarafından yüzeyi yüksek çözünürlükte haritalamak için gerçekleştirilecek bir görev de bulunuyor. Ayrıca bir Rus planı da Venüs'ün yüzeyine bir aracı başarıyla indiren tek ülke olma mirasını daha da ileriye taşımayı hedefliyor.[18], [19], [20]

NASA, cehennemi andıran komşumuz için ilk kez bir rota belirledikten yaklaşık 30 yıl sonra, Venüs keşfinin geleceği umut verici görünüyor. Ancak radar uydusu veya uzun ömürlü uzay aracı gibi tekil görevler, çözülmeyi beklenen gizemlerin hepsini çözemez.

Bunun yerine uzun süreli bir keşif programına ihtiyaç var. Böylece Venüs'e dair bilgilerimizi, Mars veya Ay ile bildiklerimiz düzeyine getirebiliriz. Bu, çok fazla zaman ve para gerektirecek; ama tüm bunlara değeceğine inanıyoruz. Eğer Venüs'ün neden ve nasıl bu hale geldiğini anlayabilirsek, yıldızına yakın bir konumdayken Dünya boyutundaki bir gezegenin nasıl evrimleştiğini daha iyi kavrayabiliriz. Her geçen gün biraz daha fazla parlayan Güneş'in altında, Venüs, bize Dünya'nın kaderini anlamamızda yardımcı olabilir.[21]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 12:01:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12501

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. K. Byrne, et al. Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?. (3 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12501
Byrne, P. K., Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 03). Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12501
P. K. Byrne, et al. “Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sena Küçükkıvanç, Evrim Ağacı, 03 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12501.
Byrne, Paul K.. Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Venüs'e Neden Tekrar Gitmeliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sena Küçükkıvanç. Evrim Ağacı, October 03, 2022. https://evrimagaci.org/s/12501.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close