Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!

2 dakika
837
Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni doğan gezegenlere etki eden kuvvetlerin etkileşimini gösteren yeni bir model, bugüne kadar kataloglanan 3.800'den fazla gezegenler sistemi arasında art arda ortaya çıkan iki şaşırtıcı gözlemi açıklayabilir.

"Yarıçap vadisi" olarak adlandırılan bir gizem, yarıçapı Dünya'nın yaklaşık 1,8 katı olan ötegezegenlerin seyrekliğine işaret etmektedir. NASA'nın Kepler uzay aracı bu büyüklükteki gezegenleri, Dünya'nın yaklaşık 1,4 katı yarıçapa sahip Dev Dünya'ları ve yaklaşık 2,5 katı yarıçapa sahip Mini-Neptün'leri gözlemlediğinden ortalama 2-3 kat daha az gözlemledi.

"Bir elmanın iki yarısı" diye bilenen ikinci gizem, yüzlerce gezegenler sistemi içerisinde bulunan benzer büyüklükteki komşu gezegenlere işaret etmektedir. Neredeyse müzikal bir uyum içerisinde olan gezegen yörüngelerine sahip TRAPPIST-1 ve Kepler-223 bunlar arasında yer almaktadır. Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı olan Rice Üniversitesi'nden André Izidoro şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

İlk defa, gözlemlerin çeşitli kısıtlamalarını tutarlı bir şekilde gösteren bir gezegen oluşumu ve dinamik evrim modeli kullanarak yarıçap vadisini açıkladığımızı düşünüyorum. Ayrıca, dev çarpışmaları da içeren bir gezegen oluşum modelinin ötegezegenlerin bir elmanın iki yarısı özelliği ile tutarlı olduğunu gösterebiliyoruz.

Rice'ın NASA tarafından finanse edilen CLEVER Planets projesinde Welch Doktora Sonrası Araştırmacısı olan Izidoro ve ortak yazarlar, gezegensel göç modelini kullanarak gezegenler sistemlerinin gelişimindeki ilk 50 milyon yılı simüle etmek için süper bilgisayarlar kullandılar.

Modelde, genç gezegenlere yol açan gaz ve tozdan oluşan ön gezegen diskleri de gezegenleri ana yıldızlarına yaklaştırıp rezonant yörünge zincirlerine kitleyerek onlarla etkileşime girmektedir. Zincirler, birkaç milyon yıl içinde kırılmaktadır. Bu durum, öte gezegen disklerinin kaybolmasıyla iki veya daha fazla gezegenin birbirine çarpmasına yol açan yörüngesel dengesizlikler ortaya çıktığında gerçekleşmektedir.

Gezegen göç modelleri, rezonant yörünge zincirlerini koruyan gezegenler sistemlerini incelemek üzere kullanılmıştır. Örneğin, Izidoro ve CLEVER Planets meslektaşları, TRAPPIST-1'in yedi gezegen sisteminin bombardıman sırasında dayanabileceği ve hala uyumlu yörünge yapısını koruyabileceği maksimum bozulma miktarını hesaplamak için 2021'de bir göç modeli kullandılar.

Yeni çalışmada Izidoro; CLEVER Planet araştırmacıları Rice'dan Rajdeep Dasgupta ve Andrea Isella, Los Angeles California Üniversitesi'nden Hilke Schlichting ve Almanya Heidelberg'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Christian Zimmermann ve Bertram Bitsch ile işbirliği yaptı. Izidoro şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Genç gezegenlerin ana yıldızlarına doğru olan göçü, aşırı kalabalık yaratıyor ve sık sık gezegenleri hidrojen açısından zengin atmosferlerinden çıkaran yıkıcı çarpışmalara neden oluyor. Bu, Ay'ımızı oluşturan çarpışma gibi dev çarpışmaların muhtemelen gezegen oluşumunun genel bir sonucu olduğu anlamına geliyor.

Araştırmacılara göre gezegenler iki "tatta" bulunuyor. Bunlardan biri; kuru, kayalık ve Dünya'dan %50 daha büyük Dev Dünya'lar iken diğeri su buzu bakımından zengin ve Dünya'dan yaklaşık 2,5 kat daha büyük Mini-Neptün'ler. Izidoro'ya göre, Dev Dünya'lar ve Mini-Neptün'lerin yalnızca kuru ve kayalık dünyalar olduğu yönündeki geleneksel görüşle çelişen yeni gözlemler elde ettikleri sonuçları destekliyor.

Araştırmacılar bulgularına dayanarak NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından test edilebilecek tahminlerde bulundular. Örneğin, Dünya'nın iki katı büyüklüğündeki gezegenlerin bir kısmının hem hidrojen bakımından zengin ilkel atmosferlerini koruyacağını hem de su bakımından zengin olacağını öne sürüyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:05:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13594

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!. (24 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13594
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2023, January 24). Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13594
S. Küçükkıvanç, et al. “Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13594.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Erken Gezegen Göçü, Kayıp Gezegenleri Açıklayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 24, 2023. https://evrimagaci.org/s/13594.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close