Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi?

Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi? Naisa Psikoloji
3 dakika
9,826
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Vajinismus
  • Türkçe Adı Vajinismus
  • İngilizce Adı Vaginismus
  • ICD N94.2

Vajinismus, kadınlarda görülen bir cinsel işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istemsizce kasılması nedeniyle cinsel birleşme sırasında acı ve ağrı yaşanması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi durumuna sebep olur. Hayatın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Birincil (primer) vajinismus ilk cinsel ilişkide veya jinekolog muayenesinde açığa çıkan vajinismus türüdür. İkincil (sekonder) vajinismus ise ilk birliktelikte görülmemiş olmasına karşın günler, yıllar sonra ortaya çıkabilen vajinismus türüne verilen isimdir.

Teşhis Yöntemleri

DSM-5'teki Cinsel İşlev Bozuklukları kategorisinde tanımlanan Cinsel organlarda-Pelviste Ağrı/İçe Girme Bozukluğu için tanı kriterleri şunlardır:[10]

  • Birleşme sırasında vajina yoluyla ilişki kurmakta belirgin bir güçlük yaşama, vajinada ya da pelviste belirgin ağrı duyma, cinsel birliktelik gerçekleşse bile aşırı ağrı, yanma ve acı hissedilmesi;
  • Birleşme eyleminin gerçekleşmesi beklenirken belirgin bir kaygı duyulması;
  • Bulguların en az 6 ay sürmesi.

Bunlara ek olarak vajinismus hastalarında jinekolojik muayene öncesinde vücudun strese girdiği, terleme ve titreme nöbetlerinin görüldüğü de belirtilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Günümüzde vajinusmus için en yaygın kullanılan ve kısa sürede verim alınan seçenek Cinsel Terapi seçeneğidir. Tedavinin kaç seans süreceği danışanın yaşadığı sorunun şiddetine ve tepkilerine göre farklılık gösterebilir. Cinsel Terapi seansları sadece sorunu yaşayan birey ile yapılabileceği gibi kişinin partnerinin katılımı ile de gerçekleştirilebilir. Cinsel terapide uygulanan en etkili yollardan birisi ilerleyici (progresif) duyarsızlaştırmadır. Bu terapide hastanın kendisini ve bedenini tanımasına yardımcı olarak adım adım cinsel birlikteliğe hazırlanması planlanır.

Kişinin yaşadıklarından ötürü geliştirdiği kaygılı, mükemmeliyetçi ve kontrolcü tutumun cinsel işlev bozukluklarında çok önemli bir etken olduğu saptanmıştır.[4] Bu nedenle tüm bu tedavi planlarına ek olarak psikoterapilerde mükemmeliyetçilik gibi kişilik özelliklerine yönelik müdahaleler de bulunmaktadır.

Daha etkili ve kalıcı sonuçlar elde etmek için terapi egzersizler ile desteklenir. Gevşeme egzersizleri, solunum ve özellikle Kegel egzersizleri kasların gevşemesini sağlayarak vajinismusun ciddi oranda önüne geçebilir. Bazı araştırmalar darbeli radyo frekans (PRF) ve botoks uygulamalarının da vajinismus tedavisinde kullanıldığını belirtmektedir.[4]

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Hastalığa doğrudan neden olduğu bilinen bir faktör yoktur. Fakat bazı tetikleyicileri şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Geçmiş travmatik öykü, cinsel istismar;
  • Anksiyete, depresyon ve stres;
  • Jinekolojik muayeneden kaynaklanan bir travma;
  • Mükemmeliyetçilik, her şeyi kontrol etme arzusu, özgüven problemleri;
  • Cinsel birliktelik, ilk gece ve kızlık zarı gibi konular hakkındaki yanlış bilgiler;
  • Vajina kuruluğu, idrar yolu enfeksiyonları, vajinada yapısal sorunlar, yetersiz ön sevişme, pelvis ameliyatı, menopoz ve bazı ilaçların yan etkileri.

Eşlik Eden Diğer Rahatsızlıklar (Komorbidite)

Vajinismusa ikinci bir psikopatoloji eşlik edebilir ve bu durum oldukça yaygındır. Vajinismusla birlikte görüldüğü en sık belirtilen bozukluklar arasında orta veya hafif düzeyde depresyon, anksiyete bozuklukları, distimi ve uyum bozuklukları vardır.

Cinsel işlev bozukluğu tanısı almış 126 kadın ile yapılan bir araştırmada; depresyon ve kendini aşağılama/küçümseme boyutlarından en yüksek puan alanların vajinismus bozukluğu olan gruptan olduğu saptanmıştır.[8]

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Vajinismusun toplumda görülme sıklığının ortalama %5 olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de tedavi için başvuran tüm cinsel işlev bozuklukları arasında vajinismusun %43-73 arasında değişen oranlarda olduğu ve cinsel bozukluk tanıları arasında en yaygın tanı olduğu görülmektedir.[4] Görüldüğü üzere vajinismus, Türkiye'de oldukça yaygın bir bozukluktur.

Etimoloji

Vajina kelimesi, "vajina" (kılıf), "istmus" (eylem) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Dr. Marion Sims bu terimi ilk olarak 1861 yılında ortaya atmıştır. Dr. Sims terimi yaratırken "laringismus" ve "blefarismus" terimlerinden esinlenmiştir.[4]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
122
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 49
  • İnanılmaz 16
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Üzücü! 8
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 12:26:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14147

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Gökçeoğlu, et al. Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi?. (2 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14147
Gökçeoğlu, E., Alparslan, E. (2023, April 02). Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14147
E. Gökçeoğlu, et al. “Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 02 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/14147.
Gökçeoğlu, Emre. Alparslan, Eda. “Vajinismus Nedir? Cinsel İlişki Sırasında Acı Çekmek Normal mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 02, 2023. https://evrimagaci.org/s/14147.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close