Uzayda Roket Teknolojisinin Babası Robert Goddard: Asla Vazgeçmeyeceksin, Alay Etseler Bile!
Hepimiz Neil Armstrong'un adını biliriz. Ay'a ayak basan ilk insandır. Ancak pek azımız Robert Goddard'ın adını biliriz. Neil Armstrong ve nicelerini Ay'a göndermeyi başarmış olan roketlerin ilk başarılı örneklerini üretmiş, Amerikalı mühendis, profesör, fizikçi ve mucittir. Dünya'nın ilk sıvı yakıtlı roketlerini üretmiş ve başarıyla fırlatmıştır. İlk başarısını 16 Mart 1926 yılında elde etmiştir. 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşler'in uçmasından sadece 23 yıl sonra... 1926-1941 yılları arasında toplamda 34 ayrı roket üretip fırlatmıştır. Bunlardan bazıları yerden 2.6 kilometre yukarıya ve saatte 885 kilometre gibi hızlara ulaşmıştır. Ne yazık ki 1945 yılında aramızdan ayrılan Robert Goddard, ölümünden sadece 24 sene sonra, 20 Temmuz 1969'da Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre saat 20:18'de Ay'a ilk defa ayak basıldığını göremedi. Ancak anısı her zaman yaşayacak...
Goddard'ın çalışmaları çağ atlatıcı, bu şüphesiz. Fakat o zamanlarda yaptıkları neredeyse hiç destek görmediği gibi, ulusal medya araçları tarafından alay konusu bile edilmişti. Basından bazı kaynaklar, roketler fırlatarak uzaya gitmek gibi hayalleri nedeniyle Goddard ile dalga geçmişti. Dünya'nın en önde gelen gazetesi The New York Times, 1920 yılında kaleme aldığı bir editoryal bir yazıda şunu diyordu:
Profesör Goddard, Clark Koleji'ndeki "kürsüsüne" oturmuş, Smithsonian Enstitüsü'nün de desteğini arkasına almış, daha etki-tepki ilkesinden bihaber bir şekilde, vakumda da roketlerin çalışabileceğini söylüyor. Bu, absürttür. Görünen o ki Goddard, liselerde bile her gün okutulan temel bilgilerden yoksundur.
Akıl almaz ama gerçek. Tüm bu "eleştirmenler", Newton'un temel ilkelerini yanlış anlıyorlardı. Etki-tepkiyi anlıyorlardı anlamasına; ancak fizik temel yasalarından momentumun korunumunu unutuyorlardı. Roketlerin uzayda da çalışması için havaya ihtiyacı yoktu. Arkalarından püskürttükleri yakıtın kazandırdığı momentum, ortamda hava bulunmasa bile roketleri ileri itebilirdi. Bunu görmemişlerdi.
Ancak bu Robert Goddard'ı yıldırmadı; tam tersine araştırmalarına daha da tutkuyla bağlanmasını sağladı. Scientific American'da yayımladığı bir makalede teorisini ve deneysel bulgularını savundu. Ancak Newton'un üçüncü yasası halkla ilişkiler için geçerli değildir. Güçlü olan, güçsüz olanın sesini bastırır. Goddard'ın savunusunu kimse duymadı. Eleştirmenlerin alaylı kahkahaları, halkın zihinlerini doldurdu.
Goddard çalışmalarına hız kattı, bilim camiasını bulgularıyla ve makaleleriyle ikna etmeyi başardı. Ve nihayet, Almanlar tarafından yapılan V-2 roketi 1944 yılında ilk defa uzay boşluğunda hareket ettiğinde, Goddard da başından beri haklı olduğunu ispatlamış oldu. Roketler, gerçekten vakum ortamında da çalışıyordu.
Şimdi, modern roketlerin babası ve Uzay Çağı'nın başlamasını mümkün kılan adam olarak biliniyor!
Peki The New York Times ne yaptı dersiniz?
Şu görselden sonra anlatalım:
The New York Times gazetesi, Alman roketinin 1944 yılındaki uzay boşluğunda hareket etme başarısından sonra sessiz kaldı. Ta 17 Temmuz 1969 günü şöyle yazacaktı:
Yapılan yeni gözlem ve deneyler, Isaac Newton'un 17. yüzyıldaki bulgularını doğrulamış ve roketlerin vakumda da, tıpkı atmosferde olduğu gibi ilerleyebileceğini kesin olarak ispatlamıştır. The Times, yaptığı hatadan pişmanlık duymaktadır.
Bilim böyledir. Alay edilmeye çok açıktır. Çünkü çoğu zaman alay edenler, neden bahsettiklerini bilmek zorunda değillerdir. Alay etmek çok kolaydır. Asıl zor olan, alay edilen tarafta olup da araştırmalarını bilimsel temelde savunmayı sürdürmektir. Elbette her bilim yaptığını iddia eden bilim yapıyor değildir, yanlış anlaşılmasın. Kimi zaman medya kaynaklarına çıkan, tuhaf tuhaf ve en temel bilimsel gerçeklerle çelişen iddiaları olan insanları görebilirsiniz. Bu kişilerle de alay etmemek lazım tabii; ancak alay edilmek, iddianın geçerli olduğu anlamına gelmez. Bu yanılgıya düşmemek lazım. Fakat eğer ki gerçekten bilimsel bir çalışma yürütülüyorsa, ne pahasına olursa olsun devam etmek gerekiyor.
Diğer alanları bilmeyiz; ancak bilimde emeğin karşılığı mutlaka alınıyor. Er ya da geç...
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bilim tarihi bunun örnekleriyle dolup taşıyor ve Robert Goddard da onlardan birisi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 12
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 16:07:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3709
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.