Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!

3 dakika
1,995
Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer enerjisini fotonlardan alan nano boyutlarda bir uzay aracı tasarlıyorsanız -hele bir de onu ışık hızına yakın hızlara çıkartmayı hedefliyorsanız-  onu nasıl yavaşlatabileceğinizi bilseniz iyi edersiniz.

Bu endişe, küçük bir yıldızın etrafında dönen ufacık bir gezegende yaşayan, bizden 4.36 ışık yılı uzaktaki Alfa Centauri'ye ulaşacak uzay araçları yapmayı hedefleyen hırslı astrofizikçilerin kafasında yer alıyor. Bu bilim insanlarının yapmayı hedefledikleri temel şey, nano büyüklükte ve itkisinin lazer ile sağlandığı bir uzay aracı...

Tabii Alfa Centauri bize en yakın yıldız sistemi olmasına rağmen, Max Planck Enstitüsünde Güneş sistemi araştırmaları çalışan René Heller'a göre, insanlığın nano elçisinin yapacağı bu seyahat, en kısa süreli seyahatimiz olmayabilir. Heller ve ekibi, gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius'a yapılacak bir yolculuğun (bize uzaklığı Alfa Centauri'nin uzaklığının 2 katı olsa da) çok daha kısa süreceğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya gerçekten, nasıl bize çok daha uzak olan bu yıldıza daha kısa sürede gidebileceğiz? Cevap nano elçimize nasıl itki sağlayacağımızı ve ardından da onu nasıl yavaşlatacağımızı açıklayan (henüz oldukça varsayımsal olan) hipotezlerde yatıyor.

Dünya konuşlu lazerler ile uzay aracının yelkenleri hedef alınarak itki sağlamayı hedefleyen bu sistemin, aşağıdaki videoda animasyon halini görebilirsiniz.

Üretilmesi planlanan nano uzay aracının, ışık hızının %20'sine kadar hızlandırılması ve Alfa Centauri'ye 20 yıllık bir sürede ulaşması planlanıyor.  Ancak, bu düşüncedeki problem, böylesine yüksek hızlara kadar hızlandırdığımız uzay aracını yavaşlatmanın neredeyse imkansız olması. Yani şu anki öngörülerimize göre, yapılacak bu yolculuk, uzay aracımızın sahip olduğu hızdan dolayı hiçbir şeye bağlanmaya zaman bulamamasıyla, bu sebepten ötürü de yıldız sisteminden geçip gitmesiyle sonlanacak.

Alfa Centauri dünya benzeri gezegenlerden biri olan Proxima-b'ye ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden, bu çalışmanın önemi göz önünde bulundurulduğunda, uzay aracımızın başarısız olası çok utanç verici bir şey olur. Elçimizin Alfa Centauri'ye yaklaşırken yeteri kadar yavaşlaması ve Alfa Centauri'yi gözetlemesi için çalışan Heller ve ekibi, farklı gemi tasarımı içeren bir alternatif ile karşımıza çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda bahsettiğimiz, itkisi lazer ile sağlanan bir uzay aracı yerine; Güneş'ten gelen fotonların onu Alfa Centauri'ye göndermesi için, Güneş yelkenlerine sahip bir gemi tasarladılar. Planlarına göre, gemi hedefine doğru ilerlerken, Alfa Centauri'den gelen fotonlar sayesinde yavaşlayacak.  Bu gerçekten etkileyici bir fikir, ancak minimum hızını hesaba katarsak -yavaşlama süresini hesaba katmadan- yolculuğu yaklaşık 140 yıl sürecek. Tabii tahmin edebileceğiniz gibi, 20 yıl içerisinde Alfa Centauri'ye gitmeyi planlayan astrofizikçiler için, 120 yıllık bir gecikme, oldukça büyük bir gecikme.

Bu konseptte bir uzay aracını tasarlarken odaklantığımız temel nokta, kendi yaşam süremizce Alfa Centauri'yi ziyaret edebilmek.

Bu programın başındaki astrofizikçi Avi Loeb'in National Geographic'e verdiği röportajdaki sözleri göz önünde bulundurulduğunda, gecikmenin, projenin temel amacına aykırı olduğu anlaşılıyor.

Şimdi ise Heller ve ekibi, Loeb'in endişesini dindirecek bir çalışmaya imza attı. Yeni bir çalışmayla, hipotezlerini düzenlediler ve yeterli miktarda hızlanma ve yavaşlama ile yıldızlararası bir yolculuğu modellediler. Alfa Centauri'den tam 16 kat daha parlak olan Sirius'a yapılacak bir yolculuk bunu sağlayacak özelliklere sahip. Hesaplarına göre yalnızca 69 yıl içerisinde Sirius'a gitmek mümkün.

Ortaya koyulan çalışmalar henüz diğer bilim insanları tarafından değerlendirilmemiş olsa da Avi Loeb, çalışmaların yenilikçi ve ilgi çekici olduğunu düşünüyor. Loeb, ayrıca çalışmaların uygulanması için oldukça dikkatli şekilde işlenilmesi gerektiğini de ekliyor.

Eğer bu fikir uygulanabilirse, yıldızlararası yolculuğa çıkmaya çok yaklaşacağız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. Dockrill. Scientists Think We Could Reach The Brightest Star In The Sky In 69 Years. (24 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2022. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  • P. Dockrill. Our Mission To Alpha Centauri Could Be Jeopardised By Dust Collisions. (26 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2022. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  • F. MacDonald. Stephen Hawking And A Russian Billionaire Plan To Send Spacecraft To Alpha Centauri In 20 Years. (13 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2022. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 16:53:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12882

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!. (26 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12882
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2020, December 26). Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12882
E. C. Karanfil, et al. “Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 26 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/12882.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Nano Roketler Sayesinde, Gökyüzündeki En Parlak Yıldız Olan Sirius'a Sadece 69 Yıl İçinde Ulaşabiliriz!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/12882.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close