Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?

NASA: Dünya Dışı Yaşamı En Geç 2035'te Bulmuş Oluruz!

4 dakika
15,854
Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?
Tüm Reklamları Kapat

Evren'de yalnız mıyız? NASA'nın üst düzey bilim insanlarının cevabı "neredeyse kesin olarak hayır". NASA baş bilim insanı Ellen Stofan, 7 Nisan 2015'te Washington'da halka açık olarak yapılan bir panelde şöyle söyledi:

Önümüzdeki 10 sene içerisinde Dünya dışında yaşam olduğuna dair güçlü belirtileri almaya başlayacağımıza inanıyorum. Günümüzden 10 ila 20 yıl sonra ise kesin kanıtlara ulaşmış oluruz. Nereye bakmamız gerektiğini biliyoruz, nasıl bakmamız gerektiğini biliyoruz ve çoğu durumda, bunu yapabilecek teknolojiye de sahibiz.

NASA Güneş Fiziği (Heliyofizik) Araştırmaları başkanı Jeffery Newmark ise şöyle söylüyor:

Bu, kesinlikle 'Uzayda yaşam var mı?' diye bir soru değil. Bu, 'Uzayda yaşamı ne zaman bulacağız?' sorusu.

Ancak bu haber üzerine eğer ki aklınızda hemen uzaylı işgali senaryoları dönmeye başladıysa, unutun gitsin. Evrim Ağacı olarak bizim de durmaksızın vurguladığımız gibi, uzayda yaşam olmama ihtimali yok denecek kadar az. Çünkü yaşamın basit ve doğal kökenlerini artık biliyoruz. Cansızlıktan canlılığın kendiliğinden nasıl evrimleşebileceğine dair çok güçlü teorilerimiz var. Bunlara, Evren'in uçsuz bucaksızlığı ve akıl almaz miktarda galaksi, yıldız ve gezegen sayısı da eklenirse, canlılığın Dünya haricinde de başlamış olması neredeyse kaçınılmaz. Fakat bu yaşam, illa ki "insan-benzeri" (antropomorfik) karakterde olmak zorunda değil. Dahası, o gezegenlerdeki evrimsel süreç henüz bu düzeyde yaşamı başlatmamış da olabilir (tabii bazı diğer yerlerde, başlatmış da olabilir). 

Tüm Reklamları Kapat

Bunu şöyle izah edelim: Dünya dışında bulacağımız yaşamın büyük bir kısmının mikrobik yaşam olma ihtimali çok çok yüksek. Oralarda bir yerlerde zeki yaşam formları da olabilir; ancak ilk keşfettiğimiz yaşamın bu zeki yaşam formları olma ihtimali inanılmaz küçük gözüküyor. Dolayısıyla bulacağımız ilk Dünya dışı yaşamın mikrobik olması Evren'de Dünya harici zeki yaşam formlarının olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak aynı şekilde, bunlar varsa bile bizi işgal edebilecekleri, hatta devasa uzay boşluğunu geçebilecek teknolojileri olduğu anlamına da gelmiyor. Stofan, Evrim Ağacı olarak bu açıklamalarımızı doğrular şekilde şöyle vurguluyor:

Burada ufak yeşil adamlardan söz etmiyoruz. Küçük mikroplardan bahsediyoruz.

1 saati aşkın bir süre boyunca yapılan sunumda NASA liderleri yakın gelecekte yapılan bir dizi keşfin Güneş Sistemi'miz içerisinde ve dışarısında yaşamın olabileceğine dair nasıl ipuçları verdiğini anlattı. Örneğin, NASA Gezegen Bilimleri Araştırmaları Başkanı Jim Green, Mars'ın kutuplarındaki buzullar üzerindeki atmosferi inceleyen bir araştırmadan söz etti. Araştırmaya göre gezegenin Kuzey Yarımküresi'nin yüzde 50'si bir zamanlar 1.6 kilometre derinliğe kadar ulaşabilen okyanuslarla kaplıydı ve yaklaşık 1.2 milyar yıl boyunca bu okyanuslar varlıklarını korudu. Stofan şöyle belirtiyor:

Karmaşık yaşamın ortaya çıkabilmesi için bu kadar uzun bir zamanın gerektiğini düşünüyoruz. İnsan saha jeologları ile astrobiyologlarını Mars'a götürebilmek, en yakın gezegensel komşumuzun üzerindeki olası yaşama dair fosilleri bulma şansımızı ciddi anlamda arttıracaktır.

Green ayrıca yine yakın zamanda yapılmış bir diğer araştırmadan söz etti. Bu araştırmadaysa Jüpiter'in uydusu olan Ganymede'deki aurora (kutup ışıkları) analizi yapılıyor ve buzul kabuğu altında devasa bir sıvı okyanusun bulunduğu ortaya konuluyor. Yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar, "yaşanabilir bölgelerin" nerelerde bulunabileceğiyle ilgili yapılan daha önceki fikirlerin oldukça kısıtlı olduğunu gösteriyor. Yani canlılığın evrimleşebileceği bir bölgede bulunan gezegenleri nerelerde bulabileceğimizle ilgili tahminlerimiz, gereğinden fazla tutucu ve sınırlı olabilir. Yaşam, sandığımızdan daha fazla noktada başlayabilir! Green şöyle söylüyor:

Günümüzde artık yaşanabilir bölgelerin sadece yıldızlar etrafında değil, aynı zamanda dev gezegenler etrafında da olabileceğini düşünüyoruz. Güneş Sistemi'mizin oldukça ıslak bir yer olduğunu keşfettik. Jüpiter'in yine buzdan bir okyanusu bulunan Europa isimli uydusuna da bir araç göndereceğiz. Orada ne bulacağımıza dair hiçbir fikrimiz yok.

Newmark, NASA'nın yaptığı çalışmalar sayesinde Dünya'nın manyetik alanının gezegenimizin suyunu ve atmosferini nasıl koruduğunu da daha iyi anladığımızı belirtiyor. Eğer bu manyetik alan olmasaydı, Güneş Rüzgarları nedeniyle atmosferimiz ve dolayısıyla suyumuz yok olabilirdi. Bu da, yaşamın evrimini imkansız kılardı. 

Tüm Reklamları Kapat

NASA'da Astrofizik Başkanı olan Paul Hertz, şu anda üzerinde çalıştıkları geleceğin teleskoplarının uzayı nasıl tarayacağından ve uzak yıldızların etrafındaki kayalıklı gezegenlerin üzerinde yaşamın kimyasal izlerini nasıl arayacağını anlattı. Şöyle söylüyor:

Sadece kendi Güneş Sistemi'miz içerisindeki su ve yaşanabilirliği araştırmıyoruz. Diğer yıldızlar etrafındaki durumu da inceliyoruz.

NASA Başkan Yardımcısı John Grunsfeld, Dünya dışındaki yaşamı araştırmanın aynı zamanda yaşamın neye benzeyebileceğini görmek açısından da heyecan verici olduğunu belirtiyor. Şöyle söylüyor:

Dünya ile aynı malzemeden oluşan Mars'ın ötesine bir kez geçtiğimizde, Dünya'dakine benzeyen yaşam bulma ihtimalimiz oldukça azalıyor. Dünya dışı yaşamın bir sonraki nesil bilim insanları ve uzay kaşifleri tarafından bulunacağına inanıyorum. Ancak bundan daha bile erken olmasını umuyorum. Bu bilim cemiyeti inanılmaz bir gelişme kaydediyor. Ekibime de söyledim: Güneş Sistemi'nde yaşamı keşfettiğimizde, gezegensel bilimler departmanının başındaki isim ben olmak istiyorum. Ona göre...
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 28
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 9
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:37:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3496

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?. (10 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3496
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 10). Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3496
Ç. M. Bakırcı. “Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/3496.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzayda Bizden Başka Yaşamı Ne Zaman Bulacağız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 10, 2015. https://evrimagaci.org/s/3496.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close