Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!

''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!
4 dakika
4,847
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Anlaşılan o ki, Miller-Urey Deneyi inorganik moleküllere elektrik uygulandığında amino asit oluşumunu kanıtlayan klasik bir deneyden ibaret değilmiş. 1953 Miller-Urey Sentezi’nin basılmamış iki kardeş çalışması daha varmış. Bu deneylerin ürünlerini içeren deney tüpleri 2008 yılında bulundu ve günümüz teknolojisi kullanılarak yeniden analiz edildi. Sonuçlar, Science dergisinde yayınlandı.

Amerikalı kimyager Stanley Miller’ın (Chicago Üniversitesi’ndeki Nobel Ödüllü Harold Urey’in danışmanlığı altında yaptığı) yayımlanmamış deneylerinden biri, aslında Miller’ı ünlü yapan deneydekinden daha geniş çeşitlilikte organik molekül oluşturdu. İki deney arasında çok az fark vardır; yayımlanmamış deney, sadece uca doğru incelen bir “aspiratör” kullanarak dar, hava sızdırmaz bir cam araçtan geçen hava akımını artırdı. Şimdiki raporun yazarlarına göre, artan hava akımı daha dinamik bir reaksiyon kabı veya “çok buharlı volkanik” koşullar oluşturdu. Science’da yayınlanan raporun baş yazarı Adam Johnson şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Stanley Miller’ın daha az önem verdiği düzenek, en heyecanlandırıcı sonuçları verdi. Bugün sahip olduğumuz analitik araçlara onun sahip olmaması, buna yol açmış olabilir. Bu nedenle birçok şeyi kaçırmış olabilir.

Johnson, Indiana Üniversitesi Bloomington’da Biyokimya Programı doktora öğrencisidir. Danışmanı, jeolojik bilimler profesörü ve NASA’nın Indiana-Princeton-Tennessee Astrobiyoloji Enstitüsü’nde direktör olan biyojeokimyacı Lisa Pratt’tir.

Science dergisinde yayınlanan 15 Mayıs 1953 tarihli “Olası İlkel Dünya Koşullarında Amino Asit Üretimi” makalesinde, Miller sadece beş amino asit tespit etti: aspartik asit, glisin, alfa-amino-bütirik asit ve iki çeşit alanin. Aspartik asit, glisin ve alanin doğal proteinlerin genel bileşenlerindendir. Miller, oluşturduğu organik molekülleri tespit etmek için bir blotlama tekniği (günümüz standartlarıyla ilkel laboratuvar koşulları) kullandı. 1955’te Journal of American Chemical Society’de yayımlanan makalede, Miller karboksilik asit ve hidroksiasit gibi başka bileşikleri de tespit etti. Fakat çok düşük seviyelerde bulunan diğerlerini tespit edemedi.

Tüm Reklamları Kapat

Johnson, Scripps Denizbilim Enstitüsü’nde deniz kimyageri Jeffrey Bada (şu andaki Science dergisindeki makalenin baş araştırmacısı), Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi’nde biyolog Antonio Lazcano, Washington Carnegie Enstitüsü’nde kimyager James Cleaves ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde astrobiyolog Jason Dvorkin ve Daniel Glavin 1950’lerin ilk yıllarında yapılan Miller deneyinden kalan deney tüplerini incelediler. Yayınlanmış asıl deneyin tüpleri Stanley Miller’ın fark ettiğinden daha fazla organik molekül içeriyordu: 14 amino asit ve 5 amin. Buna karşın, bilim insanlarının yayınlanmamış aspiratör deneyinden buldukları 11 deney tüpü, asıl deneyle karşılaştırılabilir oranlarda 22 amino asit ve aynı 5 amini üretmişti. Bada şunları söyledi:

Miller’ın orijinal deneyinden öğrenmemiz gereken daha çok şey olduğuna inanıyorduk. Herkesin ders kitaplarından bildiği tasarımla kıyaslandığında volkanik düzeneğin daha çok çeşitte bileşikler ürettiğini bulduk.

Bulunan bu diğer amino asitlerin çoğu, kendilerine bağlı hidroksil gruplar içeriyor, bu da onların daha reaktif olduğunu ve daha çok zaman verilirse büyük olasılıkla tamamen yeni moleküller oluşturabileceği anlamına geliyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Deneyin yeniden inceleme sonuçları memnuniyet verici, ancak aynı zamanda kafa karıştırıcıdır.

İkinci deneyin moleküler çeşitliliğini sağlayan nedir? Ve Miller neden ikinci deneyin sonuçlarını yayınlamadı? Johnson şöyle açıkladı:

İlk sorunun cevabı büyük olasılıkla artan hava akımı oranının kendisidir. Hava akımı oranını artırarak yeni oluşan molekülleri kıvılcımdan uzaklaştırmak çok önemli görünüyor. Muhtemelen, ilave reaksiyonlar yeni sentezlenen molekülleri ilgilenmeyeceğimiz bir şeylere dönüştürmeden önce buhar tazyiki onları kıvılcım şeklindeki boşalımdan iterek çıkarıyor. Bir başka fikir de, reaksiyonda sadece daha fazla suyun bulunmasının daha çok çeşitlilikte reaksiyonların oluşmasını sağlamasıdır.

İkinci sorunun cevabı spekülasyona açıktır; hâlâ birçok bilim insanının kahraman olarak gördüğü Miller 2007 yılında zayıf kalbine yenildi. Johnson ve Bada, Miller’ın ikinci deneyin sonuçlarını etkileyici bulmadığını, onun yerine Science editörlerine daha basit bir deneyin sonuçlarını rapor olarak göndermeyi tercih ettiğini düşünüyorlar.

Miller’ın üçüncü, yine yayınlanmamış, deneyinde aspiratörlü bir düzenek kullanıldı, fakat “sessiz” (başarısız) bir boşalım yapıyordu. Bu üçüncü araç daha az çeşitlilikte organik molekül üretmiş gibi görünüyor.

İlkel gezegen jeokimyası ve yaşamın kökenleri hakkında yapılan araştırmalar Dünya’yla sınırlı değildir. İnsanlar Güneş Sistemi’ni keşfederken geçmiş veya günümüzdeki dünya-dışı yaşamların araştırılması da kaçınılmazdır. En son spekülasyon, kutup bölgelerinde su buzu bulunduğu artık bilinen Mars üzerine odaklanmıştır, ikisi de su buzuyla kaplı olan diğer adaylar Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus’tur. Bu araştırmaları destekleyen NASA Astrobiyoloji Enstitüsü, Miller-Urey Sentezi’nin yeniden incelenmesiyle yakından ilgilenmektedir. Merkezi Kaliforniya - Mountain View’daki NASA Ames Araştırma Merkezi’nde bulunan NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nün direktörü Carl Pilcher şunu belirtti:

Bu araştırma, Dünya’da yaşamın nasıl başlamış olabileceğini daha iyi anlamamızı sağlayan heyecan verici bir sonuç oluşturmasının yanı sıra astrobiyolojinin deneysel temellerine bir bağlantıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 15:29:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1983

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. University, et al. ''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!. (24 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1983
University, I., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 24). ''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1983
I. University, et al. “''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 24 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1983.
University, Indiana. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “''Kayıp'' Miller-Urey Deneyi Daha Fazla Hayat Molekülü Oluşturdu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, February 24, 2014. https://evrimagaci.org/s/1983.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close